Curier Județean
Noaptea Muzeelor 2022, la Alba Iulia: Marile zeități ale panteonului clasic greco-roman așteaptă vizitatorii
Noaptea Muzeelor 2022, la Alba Iulia: Marile zeități ale panteonului clasic greco-roman așteaptă vizitatorii
Începând cu ora 19:00, sâmbătă, 14 mai, la Alba Iulia are loc o nouă ediție a evenimentului ”Noaptea Muzeelor”. Seria evenimentelor a ajuns anul acesta la a XII-a ediție și își așteaptă publicul de toate vârstele cu un program variat.
CITEȘTE ȘI: SÂMBĂTĂ: Noaptea Muzeelor 2022 la Alba Iulia. PROGRAM: Ateliere antice, lupte de gladiatori, expoziții și multe alte atracții
„Noaptea Muzeelor este noaptea magică a călătoriilor în trecut. Vă invităm să pătrundeți în istoria artei antice vizitând expoziția permanentă a muzeului și să admirați unele dintre cele mai frumoase opere sculpturale de epocă romană aflate în colecția noastră – Grupul statuar votiv al lui Liber Pater însoțit de Pan și panteră de la Apulum și statueta din marmurmură reprezentându-l pe Hercules – în cadrul expozițiilor tematice de artă romană ”DE LA ZEII OLIMPULUI LA ZEII ROMEI” și ”DIONYSOS – BACCHUS – LIBER PATER. DESFĂTARE ȘI VIAȚĂ VEȘNICĂ LA APULUM”.
Veți întâlni marile zeități ale panteonului clasic greco-roman – Iupiter, Minerva, Marte, Apollo, Diana, Mercur, Venus – care, pentru mulți dintre noi, sunt zeii legendelor Olimpului din copilărie”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Unirii.
PROGRAM:
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
- ora: 19.00 deschiderea oficială reprezentație Garda Apulum
- orele: 20.00-01:00 istoria prinde viață în muzeu – peste 40 de personaje istorice: Mihai Viteazul, Avram lancu, Horea, Camil Velican etc.
- orele: 20.00 – 01:00 Ateliere antice – confecționat opaițe, prelucrare os, pielărie, monetărie, scriptoria
- ora: 22.00 dansuri romane – Magna Nemesis / lupte de gladiatori/ Ludus Apulensis
- ora: 23:00 – povestea încoronării
- ora: 24:00 – moment muzical Laura Orian
Sala Unirii
- orele: 20:00 – 01:00 – expoziții temporare: Corpul voluntarilor ardeleni, bănățeni și bucovineni de la Kiev, istoria orașului Alba Iulia, Liliecii – stăpânii nopții
Museikon
- orele: 20:00 – 01:00 – ATELIERE: Ars Calligraphica istoria scrisului de la tăblițele de lut la penițele cu cerneală și scrierea modernă, atelier de pictură pe sticlă, inițiere în tehnica picturii icoanelor pe sticlă, atelier de gravură;
– EXPOZIȚII TEMPORARE: Triticum, De la cavalerul trac la Sfântul Gheorghe

Curier Județean
FOTO| Reprezentanții ai 22 de DSVSA-uri din zona centru, sud, nord și vest a țării prezenți în Alba pentru o instruire privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei și siguranței alimentelor
Reprezentanții ai 22 de DSVSA-uri din zona centru, sud, nord și vest a țării prezenți în Alba pentru o instruire privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei și siguranței alimentelor
În perioada 11-13 mai Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a organizat, în județul Alba, o instruire cu tema ”Instrucțiuni privind desfășurarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale în domeniul siguranței alimentelor”, la care au participat reprezentanți ai 22 de Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din zona centru, sud, nord și vest a țării.
Cu ocazia instruirii au fost efectuate vizite de lucru la unități de industrie alimentară din domeniile procesării laptelui și tranșare a cărnii. Au fost prezentate aspecte practice privind cerințele de sănătate și de igienă pentru producerea laptelui crud, recepția, stocarea și procesarea laptelui materie primă. De asemenea, au fost expuse noțiuni privind cerințele microbiologice ale alimentelor, cerințele privind efectuarea inspecțiilor post-mortem la bovine și porcine. Totodată, s-a vorbit despre controalele oficiale, riscurile și măsurile care trebuie luate de către autoritățile competente în cazul încălcării cerințelor privind carnea proaspătă.
Alte puncte importante de pe agenda instruirii au vizat: prezentarea procedurilor de înregistrare a producătorilor care intenționează să deruleze exporturi de produse alimentare în China; actualizarea cerințelor privind efectuarea inspecțiilor post-mortem la ungulatele domestice; efectuarea controalelor oficiale pe întregul lanț de producție a laptelui crud; implementarea sistemului HACCP la nivelul unităților din sectorul alimentar.
Din partea ANSVSA, la instruire, a participat o echipă condusă de către dr. Cristian Ioan Duicu – director general al Direcției Generale Siguranța Alimentelor și formată din specialiști în domeniu. Au fost prezenți reprezentanți ai 22 de DSVSA județene, după cum urmează: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vâlcea și București.
Instruirea a fost organizată pentru asigurarea pregătirii profesionale continue a specialiștilor din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor cu atribuții privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei, siguranței alimentelor și sănătății publice, în contextul noilor Regulamente delegate și de punere în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2017/625 privind organizarea controalelor oficiale.
Feedback-ul primit de directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Spînu, în urma derulării instruirilor teoretice și practice, a fost unul pozitiv. Colegii din țară au apreciat utile, din punct de vedere profesional, activitățile desfășurate. Județul nostru este, de altfel, unul dintre cele mai bine dezvoltate județe pe sectorul industriei alimentare.
Curier Județean
SJU Alba Iulia: Activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților cu COVID-19, sistată în perioada în care incidența e redusă
SJU Alba Iulia: Activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților cu COVID-19, sistată în perioada în care incidența e redusă
Având în vedere scăderea numărului de cazuri de COVID-19, la nivel național și pe teritoriul județului Alba, dar și adresabilitatea scăzută din ultimele luni, se sistează activitatea centrului dedicat evaluării medicale a pacienților diagnosticați cu această boală care se tratează la domiciliu sub observația medicului de familie. În continuare, la SJU Alba Iulia, în Unitatea de Primiri Urgențe, în secția de Boli Infecțioase (prin internare) și, în funcție de gravitate, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, sunt diagnosticați, evaluați, investigați, îngrijiți și tratați pacienții cu COVID-19.
În funcție de evoluția numărului de cazuri (creșterea incidenței) și în situația în care va fi necesar activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților diagnosticați cu noul coronavirus SARS-CoV-2 va fi reluată.
Facem precizarea că SJU Alba Iulia a organizat un spațiu medical adecvat, care a funcționat separat de celelalte secții/specialități medicale în care ajungeau pacienții cu COVID-19 (exemple Unitatea de Primiri Urgențe, secția de Boli Infecțioase, Secția de Anestezie și Terapie Intensivă).
Centrul era dedicat evaluării medicale a pacienților cu COVID-19, care s-au tratat la domiciliu, sub observația medicilor de familie. Aici pacienții au putut beneficia de investigații medicale, în timpul evoluției bolii, după o programare prealabilă și cu respectarea măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor.
În continuare, la SJU Alba Iulia, activitatea pe zona de COVID-19 se desfășoară în condiții normale. Se prelevă probe pentru diagnosticarea bolii, sunt tratați pacienți și se efectuează investigații medicale de specialitate. Pacienții care prezintă simptomatologie specifică sunt încurajați să se adreseze spitalului sau medicilor de familie, în funcție de situație.
Biroul de presă al SJU Alba Iulia
Curier Județean
Au pus în pericol siguranța în trafic: Șoferi beți și fără permis, prinși de către polițiștii din Alba
Au pus în pericol siguranța în trafic: Șoferi beți și fără permis, prinși de către polițiștii din Alba
La data de 15 mai 2022, în jurul orei 12.00, polițiștii din Câmpeni au depistat un bărbat, de 54 de ani, din Câmpeni, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Transilvaniei din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
La data de 15 mai 2022, în jurul orei 20.30, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au depistat un bărbat, de 58 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism, pe raza orașului, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
La data de 16 mai 2022, în jurul orei 02.50, polițiștii din Teiuș au depistat un tânăr, de 18 de ani, din comuna Bucerdea Grănoasă, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Decebal din Teiuș, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Alba, în top 5 al traficului de cocaină: Aproape o tonă de droguri confiscate într-un singur an
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România
-
Actualitateacum 7 ore
Alimente care nu au dată de expirare. Care sunt produsele din care puteți face stocuri fără teama de a se strica
-
Actualitateacum 24 de ore
FOTO| Studenții Facultății de Istorie și Filologie ai UAB s-au bucurat de succes la Noaptea Muzeelor 2022: Au atras privirile albaiulienilor și turiștilor, îmbrăcați în diverse veșminte istorice
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Cum era spionată fabrica de arme de la Cugir de americani, în timpul Războiului Rece: Cîți dolari primea un informator
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO VIDEO| „Creăm pentru căței” în memoria Ioanei Sfârlea la acțiunea Asociației „Prietenii lui Azor” din șanțurile Cetății Alba Carolina
-
Actualitateacum 19 ore
FOTO| 10 întrebări și 10 gânduri ale unui elev de nota 10: Iulius Urieşu, Liceul Teoretic „David Prodan”, Cugir
-
Actualitateacum 17 ore
Nevoie mare de bani la buget: Noul șef al ANAF anunță controale extinse. Ce domenii sunt vizate
-
Curier Județeanacum 17 ore
FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Echipamente IT pentru Inspectoratul Școlar Județean Alba: Licitația de peste 50.000 de lei, lansată în SEAP
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
VIDEO| CIUGUbanii și Verzulică: Proiecte de viitor ambițioase pentru Ciugud, cea mai tehnologizată comună din România
-
Actualitateacum 6 ore
Un primar dă BANI persoanelor care prezintă probe cu cetățeni care aruncă iresponsabil gunoiul