Nicolae Furdui Iancu, cel mai îndrăgit interpret de folclor din România, împlinește azi 58 de ani. La mulți ani!

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Nicolae Furdui Iancu, cel mai îndrăgit interpret de folclor din România, împlinește astăzi 58 de ani, ocazie cu care îi transmitem, în numele tuturor cititorilor noștri care îl apreciază, “La mulți ani!”.

Nãscut pe 26 octombrie 1955, într-o comunã din tara Motilor, Sohodol, crescut si educat în Abrud, Nicolae Furdui Iancu este, fãrã îndoialã, un exponent demn al acestei regiuni încarcate nu numai de istorie, ci si de cel mai autentic folclor românesc.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

 Absolvent al Liceului Pedagogic din Abrud, a urmat cursurile Institutului Pedagogic din Oradea, pe care l-a absolvit în 1979. A profesat meseria de dascãl pâna în 1989, când a renuntat, dedicându-se în întregime cântecului popular. Primul contact cu scena l-a avut la vârsta de 17 ani, cu orchestra Liceului unde învãta. Apoi, la Oradea student fiind, a participat în 1979 la Festivalul Artei Studentesti, unde a obtinut premiul întâi.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Primii paşi în cariere de interpret de muzică populară i-a făcut la finele anilor ’70, când a câştigat premiul I la Festivalul de Folclor din Drobeta Turnu-Severin.

În decembrie 1984 a început să înregistreze, iar un an mai târziu a avut prima apariţie televizată, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, de la TVR. Tot în 1985 a fost desemnat câştigător al Festivalului de Folclor „Steaua Dunării” din Galaţi, apoi a obţinut marele premiu la concursul „Floarea din Grădină”.

Puţini ştiu însă că, înainte de a debuta pe micul ecran, la 28 de ani, artistul a fost profesor de limba română şi limba franceză.

Primul LP l-a lansat în anul 1987 şi tot atunci a înfiinţat la Alba-Iulia grupul folcloric „Crai Nou”. A continuat să înregistreze şi să susţină numeroase concerte în ţară, iar mai târziu şi în străinătate.

De-a lungul carierei sale, talentul i-a fost răsplătit cu numeroase premii şi trofee, printre care premiul România Internaţional” pentru promovarea cântecului istoric, Premiul Ethnos”  pentru originalitatea interpretării şi valorificarea scenică a cântecului tradiţional din Transilvania şi Diploma de Excelenţă cu ocazia Jubileului TVR (50 de ani), pentru rolul avut în istoria Televiziunii Române.

De asemenea, în anul 2002, preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în anul 2004, Nicolae Furdui-Iancu a primit şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

În 2011, interpretul de muzică populară a primit Premiul de Excelenţă în cadrul Galei Premiilor Electrecord.

Nicolae Furdui Iancu, om de o mare valoare artisticã si sufleteascã, este si va fi mereu o mare stea si un simbol vesnic al folclorului românesc autentic din toate timpurile.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Must de Jidvei

1 comentariu

Daniel Horvath 26 octombrie 2013 at 15:38

LA MULT ANI FERICITI!

Comentariile sunt oprite