Niciunul din cele nouă spitale din județul Alba nu are autorizație de securitate la incendiu, însă pacienții nu sunt în pericol, iar unitățile nu pot fi amendate pentru acest lucru, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, lt. col. Florin Zecheru.
Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Florin Zecheru, a explicat că, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1739/2006, autorizația de securitate la incendiu este obligatorie doar pentru construcțiile care suportă modificări sau care sunt finalizate după intrarea în vigoare a acestei prevederi. Zecheru a arătat că toate spitalele din județul Alba au fost construite înainte de anul 2006 și, întrucât legea nu activează retroactiv, nu pot fi sancționate pentru lipsa acestei autorizații.
”Autorizația de securitate la incendiu este un document care se obține după finalizarea lucrărilor unei construcții. Această autorizație este necesară și obligatorie pentru toate construcțiile care s-au finalizat și care au suferit modificări după intrarea în vigoare a HG nr. 1739/2006. În județul Alba sunt nouă spitale, toate construite înainte de anul 2006. Este de precizat, însă, că din cele nouă unități la patru s-au realizat modificări, iar pentru acest lucru s-a emis un aviz, conform legii, înainte de începerea lucrărilor. Chiar dacă nu au autorizații, pacienții și cadrele medicale nu sunt în pericol, iar ISU Alba efectuează periodic controale și instructaje cu personalul din unitățile sanitare”, a spus Zecheru.
Acesta a adăugat că după dezastrul de la clubul bucureștean Colectiv ”s-a observat o mai mare atenție” pentru prevenirea incendiilor.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, ec. Nicoleta Coșarcă, a declarat că documentația în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu, pentru această instituție, va fi depusă pe măsura finalizării lucrărilor de modernizare la diferite secții.
”Autorizația de securitate la incendiu este ultimul act care se obține după terminarea reparațiilor capitale. Am analizat împreună cu ISU dacă există posibilitatea să autorizăm întreg spitalul, însă la momentul de față nu este posibil deoarece avem secții în plin proces de reabilitare. Pe măsura finalizării lucrărilor vor fi depuse documentele necesare în vederea obținerii acestei autorizații. Toate proiectele de reparații capitale au avut, la demararea lucrărilor, avizul pompierilor. Dacă lucrurile merg bine ar trebui să obținem autorizații pentru secțiile de Boli Infecțioase, Oncologie, Unitatea de Primiri Urgențe, Chirurgie, la care s-au efectuat lucrări capitale”, a spus Coșarcă.
Cele nouă spitale, care funcționează în județul Alba, sunt: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Orășenesc Abrud, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul Municipal Sebeș, Spitalul Orășenesc Cugir, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni.
5 Comentarii
Inainte era PSI. Toate institutiile aveau o documentatie cu scenariu la incendiu.
Cam care ar fi deosebirea intre acest PSI si autorizarea de securitate la incendiu ? Punandu-le una langa alta cred ca deosebirea este la titlu. Dar sa vedeti cine sunt cei care le intocmesc si cati bani iau. Toate normativele de constructii tin cont de PSI. Atunci ce mai vreau astia ? Sa ia niste bani si atat. Toate documentatiile sunt copy-paste, se schimba doar titlurile.
tara de ..
Aoleu! Pai ia sa-i chemam pe pensionarii de lux de la ISu, care se stie ca sunt foarte saritori la o ciupeala!
montati extinctoare suplimentare.
folositi pentru spaga plicuri ignifuge.
nu va jucati cu focul din inimile medicilor.
achitati in offshore.cod iban.implicati-va.
atentie , plicul este un sistem functional.nu umblati cu focul pe langa el.
cum adica, unele firme fara autorizatia asta sunt amendate si inchise….mai ales cluburi, dar spitalele nu pot fi amendate ca de inchis, le inchid altii…ciudat…pai nu poate si nu isi permite isu sa supere poitica 🙂 …ca se umbla la functii, nu/i asa, dorele??? si legea nu e chiar asa, pt toata lumea…
si sa nu mai spuna nenea asta zecheru, asa de sigur pe el, ca pacientii si personalul nu sunt in pericol…facem pariu ca da??
in unele sectii din spitalul judetean sau de la infectioase sunt probleme mari…cati pacienti imobiizati la pat sunt in spitalul judetean doar?? muuulti…in caz de evacuare cine ii scoate repede??? probabil nenea zecheru pompieru lu peste…ca unele paturi mobile nu ies pe usile din muuulte saloane….adica nu incap decat in dunga…si nu e personal pt fiecare pat…fereasca Domnul de fum, ca atunci se va vedea minciuna.
Comentariile sunt oprite