Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Negruț: Iohannis să convoace partidele politice pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru românii cu credite în valută

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Comunicat de presă.

2015 pare a fi un an destul de dificil pentru mulţi români. Şi mă refer aici în special la dificultăţile materiale generate de scumpiri sau de alte lovituri financiare, unele din ele cauzate chiar de cei care ne-au promis o viaţă mai bună. După scandalul deciziilor de impunere pentru asigurările sociale de sănătate trimise de ANAF fără nicio socoteală, acum vine o nouă lovitură, de data aceasta pentru cei care au contractat credite de la bănci în moneda elveţiană. Aproximativ 75 de mii de români au fost mai mult decât bulversaţi de fluctuaţia monedei CHF în comparaţie cu leul. Ratele pe care le au de plătit la bănci cei care au astfel de credite au crescut peste noapte şi cu sute de lei, lunar.

Clement Negrut10E drept că atunci când te împrumuţi de la o bancă trebuie să citeşti cu atenţie documentele care ţi se înaintează la semnat. Dar nu avem toţi abilitatea de a înţelege aşa cum ar trebui anumite detalii tehnice sau anumite riscuri care vin odată cu aceste credite. Majoritatea celor care s-au împrumutat în franci elveţieni au fost atraşi – iar băncile au folosit asta drept argument forte – de cursul foarte bun de la acea vreme. Cine îşi imagina că moneda CHF va creşte atât de mult în comparaţie cu leul?

Cu toate acestea, consider că cetăţeanul trebuie să beneficieze de protecţia unor instituţii în relaţia sa cu băncile. Aşa cum în acele contracte există o serie de prevederi care apără banca de eventuale pierderi, la fel trebuie să existe şi pentru cetăţeanul simplu care merge să se împrumute. Nu sunt permise asemenea vulnerabilităţi.

În toată această mare tulburare generată de scumpirea francului elveţian în raport cu leul, am constatat că premierul Victor Viorel Ponta a avut din nou o reacţie anemică şi nu a fost în stare decât să facă nişte declaraţii în stilul său specific. Nici nu ne-am aşteptat ca premierul să vină cu vreo soluţie concretă în această criză care loveşte un număr însemnat de români.

De aceea Partidul Mişcarea Populară a analizat această situaţie şi a venit cu o propunere cât se poate de concretă, care să soluţioneze problema aceasta. PMP consideră că ar putea fi introdus un amendament la o Lege deja existentă, prin care să li se ofere românilor posibilitatea de a-şi converti împrumuturile făcute în valută, în moneda naţională, folosindu-se cursul de la momentul acordării creditului, plus/minus 20-%, fie guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă care să stipuleze acest lucru. Rolul statului este acela de a reglementa în aşa fel încât să genereze stabilitate şi prosperitate pentru cetăţeni. Alegerile din Grecia pot genera fluctuaţii şi în privinţa monedei europene. Ce vom face dacă euro se va aprecia semnificativ faţă de leu? Sunt şi mai mulţi cetăţeni care au credite în euro.

PMP a trimis la Palatul Cotroceni o scrisoare prin care i-a cerut domnului Preşedinte Klaus Iohannis să convoace la consultări partidele politice pentru a găsi împreună cea mai bună soluţie pentru aceste probleme. Sper ca Preşedintele Romaniei să înţeleagă că în acest moment poate să apară o problemă socială gravă şi să ţină cont de propunerea noastră.

Preşedinte PMP Alba,

Deputat Clement Negruţ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea