Rămâi conectat

Actualitate

Negocieri pentru un acord privind împărțirea costurilor de stocare a rezervelor de gaze, la nivelul statelor Uniunii Europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Negocieri pentru un acord privind împărțirea costurilor de stocare a rezervelor de gaze, la nivelul statelor Uniunii Europene

În această săptămână, țările Uniunii Europene vor dezbate un posibil acord pentru împărțirea costurilor de cumpărare a gazelor pentru a umple facilitățile de stocare și a construi o rezervă de aprovizionare înaintea iernii.

Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori. Propunerea este menită să reducă dependenţa de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazele de care are nevoie UE.

Propunerea a provocat îngrijorări în unele state membre UE care au facilităţi de stocare a gazelor, inclusiv Ungaria, Austria şi Ţările de Jos, care se tem că firmele lor vor fi forţate să cumpere volume mari de gaze la preţuri ridicate, în timp ce statele care nu au sau dețin facilităţi reduse de stocare nu se confruntă cu astfel de probleme. Diplomaţii din ţările UE vor discuta săptămâna aceasta un acord de compromis care, dacă va fi aprobat, ar putea duce la negocieri cu Parlamentul European privind reglementările finale.

Potrivit Agerpres, în proiectul de document consultat de Reuters se menţine obiectivul de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 90%, dar se aplică doar facilităţilor de stocare care servesc clienţii interni. În acest fel, un stat nu va fi obligat să umple facilităţile de stocare de pe teritoriul său, care sunt folosite în principal de altă ţară. Contribuţia unei ţări la umplerea facilităţilor de stocare va fi, de asemenea, plafonată la 35% din consumul său mediu anual de gaze din ultimii cinci ani, conform propunerii Franţei.

Stocarea gazelor naturale lichefiate ar putea fi contabilizată pentru îndeplinirea obiectivelor UE.

Statele membre UE trebuie să se asigure că facilităţile de stocare a gazelor sunt umplute, ele ar putea realiza acest obiectiv impunând măsuri cum ar fi obligarea furnizorilor de gaze de a stoca un volum minim.

Pentru a atenua temerile privind împărţirea corectă a costurilor între state, Bruxellesul a propus un sistem de „împărţire a responsabilităţilor”, în care ţările care nu au facilităţi de stocare trebuie să acopere 15% din cantitatea lor anuală de gaze utilizată prin umplerea depozitelor la un nivel echivalent în alte state.

În proiectul de document consultat de Reuters se arată că sunt exceptate de la aceste obiective Cipru, Malta şi Irlanda, state insulare îngrijorate că vor fi forţate să plătească pentru livrări de gaze pe care nu le folosesc, din moment ce nu sunt conectate la facilităţile de stocare ale altor state.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea