Ştirea zilei
Municipiul Aiud va beneficia de un nou sistem modern de iluminat public. Licitația în valoare de peste 400.000 de lei, lansată în SEAP
Primăria Municipiului Aiud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru servicii de proiectare tehnica a instalatiilor mecanice si electrice pentru constructii, în cadrul proiectului „Reabilitare și modernizarea sistem iluminat public, în Municipiul Aiud, județul Alba”. Valoarea totală estimată a investiției este de 403.124,96 de lei.
Implementarea investiției conduce la îndeplinirea obiectivelor specifice priorității, în ceea ce privește creșterea eficienței energetice în sistemele de iluminat public.
Implementarea proiectului va contribui la atingerea obiectivelor stabilite la nivelul comunității, prin îmbunătățirea confortului și calității vieții, creșterea gradului de siguranță a locuitorilor, asigurarea siguranței circulației rutiere și pietonale, precum și asigurarea unei infrastructuri edilitare moderne.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
– creșterii numărului de aparate de iluminat
– scăderii puterii instalate totale
– scăderii consumului de energie electrica
– reducerii emisiilor de CO2
– reducerii tonelor echivalent petrol
Rezultate așteptate:
- Nr. aparate {corpuri) de iluminat instalate prin proiect: 2116 buc;
- Nr. de puncte luminoase controlate prin telegestiune: 2116 buc;
- Nr. de stâlpi noi instalați prin proiect: 230 buc;
- Nr. Kit-uri fotovoltaîce: 44 buc;
- Dispozitiv de control și protecție de încărca re/descă rea re: 44 buc;
- Nr. invertoare monofazice: 44 buc;
- Lungime sistem rețea de iluminat public extindere: 7,6 km.
Starea generală actuală a sistemului de iluminat public este precară din punct de vedere al eficienței energetice, a stării tehnice și estetice a ansamblurilor componente ale sistemului de iluminat (corpuri, suporți, cabluri, cutii electrice, instalații de punere la pământ), ce nu mai corespunde cu tendințele promovate la nivelul Uniunii Europene.
Ştirea zilei
Urs observat la Răhău, pe drumul național: Locuitorii, avertizați prin mesaj RO-ALERT
Urs observat la Răhău, pe drumul național: Locuitorii, avertizați prin mesaj RO-ALERT
Locuitorii din Răhău au fost avertizați duminică seara, prin mesaj RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate.
”A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Răhău pe DN! Evitați zona, rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului protejați animalele din gospodărie”, este mesajul transmis prin Ro-ALERT.
Sfaturi care le-ar putea salva viața celor care dau nas în nas cu ursul
În primul rând, și poate cel mai important sfat, este să îți păstrezi, pe cât posibil, calmul. Da, este greu să te menții liniștit înt-o întâlnire cu un potențial vital extrem de crescut, însă trebuie să te mobilizezi, să tragi de câteva ori aer în piept și să fii cât poți de atent la comportamentul ursului.
Observă dacă animalul este agresiv, dacă este pur și simplu în trecere sau dacă mănâncă. Un alt sfat oferit de salvamontiști este următorul: indiferent de comportamentul ursului, încearcă să te retragi cu mișcări cât mai lente, cât mai ușoare și nu bruște, care ar putea fi percepute ca un semn de agresiune din partea ta.
La fel de important este să păstrezi contactul vizual cu animalul sălbatic, pentru a-i vedea mișcările, comportamentul. Evită, însă, pe cât posibil să îl privești țintă în ochi. Acest lucru poate fi interpretat de urs tot ca un semn de agresiune din partea ta.
Toți salvamontiștii atrag atenția asupra faptului că nu este bine să pornești într-o drumeție singur, fără a fi însoțit de măcar 1-2 parteneri de drum. De asemenea, rucsacul tău ar trebui să conțină un fluier și un spray de urs, pe care îl poți cumpăra din magazinele de specialitate.
Totodată, trebuie să știi că, dacă ursul înaintează spre tine, nu este neapărat un semn că urmează un atac, însă e bine să fii precaut. La fel, dacă animalul se ridică pe labele din spate, nu înseamnă că te va ataca, ci că vrea să obțină cât mai multe informații despre situația în care se află.
Ştirea zilei
COD ROȘU de FURTUNI în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice și acumulări de apă. Localitățile vizate
COD ROȘU de FURTUNI în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice și acumulări de apă. Localitățile vizate
meteorologii au emis o avertizare meteo cod roșu de furtuni, valabilă până la ora 23.00, în două localități din județul Alba.
Se vor semnala averse torențiale care vor acumula local 30…35 l/mp, frecvente descărcări electrice – în ultimele 3 ore, în zona avertizată, s-au cumulat cantități de apă de 60…80 l/mp.
Localitățile vizate: Cugir, Săliștea.
Ştirea zilei
Fotografii din județul Alba, săraci lipiți pământului: Diferențe ENORME între venitul declarat și prețurile practicate
Fotografii din județul Alba, săraci lipiți pământului: Diferențe ENORME între venitul declarat și prețurile practicate
O nuntă, un botez, alte petreceri pe care protagoniștii le doresc imortalizate profesionist sunt o bucurie! Nu numai pentru ei, dar și pentru cei angajați să presteze serviciile foto-video.
Prețurile pentru aceste prestații se învârt în jurul a 1000 de euro pentru foto și a 1500 de euro pentru video. Sigur că la un eveniment mare nu merge un singur om și suma se împarte, dar, oricum este un câștig frumușel.
Conform datelor frunizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba, valabile pentru anul 2022, avem în întreg județul 69 de persoane fizice autorizate pentru prestarea de activități foto-video, din care 15 sunt în mediul rural și 54 în mediul urban astfel: municipiul Alba Iulia – 24, municipiul Aiud – 6, Municipiul Blaj – 8, Municipiul Sebeș – 6, Câmpeni – 1, Cugir – 3, Ocna Mureș 4, Teiuș – 2, Crăciunelu de Jos – 1, Galda de Jos – 3, Ighiu – 1, Lupșa – 3, Meteș – 1, Săliștea – 1, Săsciori – 3, Șpring – 1, Valea lungă – 1.
Dintre aceștia, cei din Teiuș, Valea Lungă, Crăciunelu de Jos și Ighiu au declarat venituri zero din această activitate pentru anul trecut. Restul au declarat un venit total de 738.264 de lei, adică un venit mediu anual de 10.699 de lei.
Asta ar însemna 892 de eli/lună! Extrem de puțin, ba am putea spune că practicanții acestei meserii sunt săraci lipiți pământului, în deplin contrast cu prețurile practicate și pe care le poate verifica oricine punând o simpă întrebare prin târg: cam cât se plătește foto-video pentru o nuntă? Răspunsul: 2000 – 2500 de euro, adică peste 10.000 de lei pentru un singur eveniment.
Desigur, 10.699 de lei/an este media veniturilor declarate în condițiile în care, de exemplul, fotograful de la Meteș a declarat 22.863 de lei/an, dar cel de la Șpring 700 de lei/an. La Alba Iulia, unde e cel mai mult de lucru, venitul total declarat pentru anul 2022, de cei 24 de prestatori foto-video este de 296.509 de lei/an adică o medie de 12.355 de lei an, reprezentând 1.029,6 lei/lună! Mira-m-aș!
-
Ştirea zileiacum 16 ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT rutier la Tăuți: Un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani a intrat într-un cap de pod. O femeie de 73 de ani a ajuns la spital
-
Ştirea Taacum 13 ore
ȘTIREA TA| SCANDAL în miez de noapte într-un fast-food din Alba. Mai mulți tineri și polițiști, amenințați cu cuțitul de un bărbat: ”Te leg de mașină cu lanțuri și te trag, te omor”
-
Ştirea zileiacum 14 ore
ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 septembrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Ştirea zileiacum 16 ore
FOTO| INCENDIU la o anexă gospodărească din Teiuș: Au intervenit pompierii cu două autospeciale
-
Curier Județeanacum 9 ore
ACCIDENT pe DN75, la Albac: Un bărbat din Călan a pierdut controlul asupra motocicletei și a intrat într-un cap de pod
-
Curier Județeanacum 10 ore
Un șofer din Abrud, BEAT MANGĂ, a intrat cu mașina în gardul unei case: Avea o alcoolemie de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat