Rămâi conectat

Ştirea zilei

Motivarea deciziei Curții de Apel Alba Iulia pentru majorarea pedepsei într-un caz de agresiune care a şocat o ţară întreagă, în care un recidivist a tâlhărit cu bestialitate o tânără, în scara unui bloc din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motivarea deciziei Curții de Apel Alba Iulia pentru majorarea pedepsei într-un caz de agresiune care a şocat o ţară întreagă, în care un recidivist a tâlhărit cu bestialitate o tânără, în scara unui bloc din Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat decizia prin care a hotărât, definitiv, majorarea pedepsei, de la 4 ani de închisoare, la 6 ani de închisoare, în dosarul penal în care a fost judecat recidivistul Drăgoi Nicolae, pentru tâlhărirea cu bestialitate a unei tinere în vârstă de 20 de ani, în scara unui bloc din Alba Iulia.

Instanţa de fond a mai decis că inculpatul trebuie să plătească daune de 5.000 de lei victimei. Procurorii şi persoana vătămată au formulat apel, solicitând majorarea pedepsei. În final, Curtea de Apel a hotărât, în 25 iulie 2019, că Drăgoi Nicolae trebuie să stea 6 ani la închisoare. Agresorul este recidivist, fiind eliberat cu 2 luni înainte de comiterea infracţiunii cu ”ajutorul” legii recursului compensatoriu. Această lege a făcut ca bărbatul de 33 de ani să iasă cu circa 8 luni de zile mai devreme din închisoare.

Instanţa susţine în motivare că trebuie luate în considerare împrejurările concrete în care a fost comisă fapta, care îi imprimă acesteia un grad de pericol social semnificativ: în scara blocului (spaţiu în care se prezumă că locatarii sunt în siguranţă) şi pe timp de noapte.

”(…) Violenţa cu care a acţionat inculpatul, aplicând victimei – persoană de vârstă tânără, de sex feminin – o lovitură puternică cu pumnul în zona feţei, ce a determinat căderea acesteia în stare de inconştienţă pe pardoseală şi leziuni ce au necesitat 3-4 zile îngrijiri medicale, urmată de sustragerea bunurilor personale. Toate aceste aspecte justifică o măsură de constrângere fermă şi descurajantă, cu atât mai mult cu cât pedepsele aplicate prin condamnările anterioare nu şi-au atins scopul preventiv şi educativ. Actele dosarului atestă că inculpatul a comis fapta la scurt timp după ce a fost eliberat din penitenciar, la data de 15.09.2018, din executarea pedepsei rezultante de 7 ani şi 2 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 362/2015 a Judecătoriei Alba Iulia, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, ceea ce denotă indiferenţa acestuia faţă de valorile social e ocrotite de lege”, se precizează în hotărârea definitivă.

De asemenea, magistraţii susţin că nu pot fi ignorate impactul major pe care fapta comisă de inculpat l-a avut asupra opiniei publice şi alarma serioasă pe care aceasta a declanşat-o în rândul membrilor comunităţii. ”În vederea îndeplinirii funcţiei de exemplaritate, fermitate şi intransigenţă a măsurii de constrângere, curtea apreciază că o pedeapsă de 6 ani închisoare ar fi în măsură să corespundă criteriilor impuse de art. 74 C.pen. Aceleaşi argumente ca cele expuse mai sus vor fi avute în vedere la evaluarea criticii de netemeinicie invocate de către inculpat în calea sa de atac, prin care acesta solicită reducerea substanţială a pedepsei, motivat de faptul că a recunoscut şi regretat infracţiunea comisă. Suplimentar, Curtea arată că aspectele ce ţin de recunoaşterea faptei şi de urmarea procedurii simplificate au fost valorificate de către instanţa fondului cu ocazia individualizării pedepsei, în sensul reducerii cu o treime a limitelor între care a fost stabilită sancţiunea penală aplicată”, se susţine în document.

Judecătorii mai afirmă că ”o atenuare a răspunderii penale a inculpatului nu ar fi justificată de raţiuni plauzibile, cu atât mai mult cu cât măsurile de constrângere aplicate prin condamnările anterioare s-au dovedit a fi ineficiente, inculpatul reluându-şi comportamentul infracţional”. În concluzie, instanţa de apel a constatat că sunt întemeiate criticile invocate de către parchet şi partea civilă şi a majorat cu 2 ani pedeapsa aplicată bărbatului.

Agresiunea a avut loc în 17 noiembrie 2018. Potrivit anchetatorilor, în timp ce aşteptau ascensorul din scara blocului M4 de pe bd. 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, inculpatul i-a aplicat cu brutalitate victimei în vârstă de 20 ani o lovitură cu pumnul în zona feţei, victima a căzut pierzându-şi cunoştinţa. I-a sustras tinerei telefonul mobil marca Samsung Galaxy J5 şi portofelul în care avea cartea de identitate, permisul de conducere, un card bancar şi suma de 400 lei, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de aproximativ 1.500 lei. Bărbatul a fost prins după 2 zile, în 19 noiembrie, după ce în mediul online a apărut un video şocant, care surprinde momentul agresiunii. Ulterior acesta a fost arestat preventiv.

Drăgoi Nicolae a fost condamnat în cursul anului 2015 pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care furt calificat şi tentativă de viol în stare de recidivă, la pedeapsa rezultantă de 4 ani 1 lună închisoare. De asemeena, în anul 2013, prin hotărâre recunoscută ulterior de autorităţile române, Drăgoi a fost condamnat de organele judiciare din Grecia la pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 4 luni închisoare pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie şi vătămare corporală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea