Rămâi conectat

Actualitate

Moțiunea de cenzură, dezbătută și votată ASTĂZI: De câte voturi este nevoie pentru demiterea Guvernului Cîțu. Scenarii posibile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Moțiunea de cenzură, dezbătută și votată ASTĂZI: De câte voturi este nevoie pentru demiterea Guvernului Cîțu. Scenarii posibile

Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12:00. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Ultimele calcule arată că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură (PSD-USR-AUR) strâng aproximativ 280 de voturi.

Potrivit surselor Digi24.ro, atât parlamentarii care se poziționează în opoziție față de Guvernul Cîțu, cât și parlamentari din PNL susțin că moțiunea de cenzură, cel mai probabil, va trece de votul Parlamentului. Liberalii au discutat luni și au decis ca parlamentarii PNL să fie prezenți în sala de plen, dar să nu voteze moțiunea.

În același timp, cei din PSD caută soluții pentru ca parlamentarii suspecți sau bolnavi de COVID să poată vota, în condițiile în care ar exista cel puțin un parlamentar social democrat în această situație. Prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu a anunțat, luni, că un parlamentar a fost confirmat cu COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Surse din USR au declarat pentru Digi24.ro că moțiunea „trece ca unsă”, partidul bazându-se pe toți cei 80 de parlamentari. „Votează toți”, susțin sursele citate.

Parlamentarii UDMR nu au luat încă o decizie dacă vor participa la vot, însă președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că aceștia nu vor vota pentru demiterea Guvernului.

De asemenea, cei 18 parlamentari ai minorităților naționale vor susține Guvernul Cîțu și nu vor vota moțiunea.

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii care îl susțin nu vor vota moțiunea de cenzură. „Nu vor vota motiunea, nici nu e nevoie sa votam motiunea. Daca ar fi sa-i las sa voteze conform constiinte, probabil ca ar vota. Daca va pica Guvernul Citu nu va pica pentru ca Ludovic Orban e suparat pe Citu”, a declarat duminică fostul șef al liberalilor.

Ultimele calcule înainte de vot

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură adună aproximativ 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât majoritatea necesară (234) pentru demiterea Guvernului Cîțu.

  • PSD– 157 de parlamentari
  • PNL– 134 de parlamentari
  • USR– 80 de parlamentari
  • AUR– 43 de parlamentari
  • UDMR– 29 de parlamentari
  • Minorități– 18 parlamentari
  • Neafiliați– 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
  • PSD – USR – AUR – 280 de parlamentari

Scenarii posibile după votul de marți

După votul de marți sunt luate în calcul mai multe scenarii posibile. Liberalii au discutat o parte dintre acestea, iar planul pare făcut astfel încât propunerea de premier să rămână Florin Cîțu. De altfel, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că alegerea liberalilor pentru funcţia de premier pe scurtă, medie şi lungă durată este Florin Cîţu.

O variantă pentru liberali ar fi ca după demiterea guvernului să forțeze noua coaliție PSD-USR-AUR să facă o nominalizare de premier. Astfel, cel puțin la nivel declarativ, la consultările de la Cotroceni PNL va merge fără o propunere de premier, astfel încât după ce președintele constantă că partidele care au dărâmat guvernul nu s-au înțeles pentru desemnarea unui premier să îl poată propune tot pe Florin Cîțu.

Scenariul 1: Moțiunea de cenzură este adoptată de Parlament

Dacă moțiunea de cenzură este votată de cel puțin 234 de parlamentari aceasta este adoptată și Guvernul Cîțu este demis. În această situație, Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile. Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier.

La consultări, PSD nu va merge cu o propunere de premier, partidul anunțând deja ca vrea alegeri anticipate. USR va cere un alt premier decât Florin Cîțu și refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR. Cei din AUR au anunțat că vor un guvern de uniune națională.

Planul liberalilor prevede două variante: fie președintele nominalizează un premier de sacrificiu care să fie respins de Parlament (posibile variante Lucian Bode sau Nicolae Ciucă), iar a doua propunere să fie Cîțu, fie forțează nominalizarea din nou a lui Florin Cîțu, ca primă variantă după demiterea guvernului.

În cazul celei de a doua variante, există discuții în legătură cu o decizie a Curții Constituționale din 2020, după ce președintele l-a propus pe Ludovic Orban după ce acesta a fost demis de Parlament. CCR a decis atunci că un premier demis nu mai poate fi propus de președinte. Totuși, liberali au discutat cu constituționaliști și au ajuns la concluzia că decizia CCR nu este valabilă în această situație, pentru că motivarea din 2020 prevedea că Ludovic Orban a fost desemnat deși nu își dorea să fie validat de Parlament, la momentul respectiv forțându-se alegerile anticipate.

Dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, și nu mai devreme de 60 de zile, Constituția prevede că președintele POATE să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate. Există și varianta în care, deși ar fi respinse două propuneri de premier, președintele nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare.

Scenariul 2: Moțiunea de cenzură este respinsă de Parlament

Dacă moțiunea de cenzură nu strânge 234 de voturi și este respinsă de Parlament, Guvernul Cîțu rămâne în funcție cu puteri depline. În acest scenariu, premierul Florin Cîțu ar trebui să vină cel târziu săptămâna viitoare în Parlament cu noile propuneri de miniștri după plecarea din guvern a celor de la USR.

Astfel, parlamentarii nu vor da un vot echivalent cu cel de învestitură (guvernul nu poate fi demis), ci vor vota strict noile propuneri. În locul miniștrilor USR ar putea fi propuși miniștri de la PNL și UDMR.

Scenariul 3: Votul și dezbaterea nu au loc din lipsă de cvorum

În lipsă de cvorum, dezbaterea și votul moțiunii se amână. Scenariul însă are mici șanse de reușită, în condițiile în care inclusiv liberalii au decis să participe la ședința de plen, însă să nu voteze moțiunea.

USR PLUS va vota o moțiune în care miniștrii partidului sunt criticați dur

Partidul Social Democrat cere prin moţiunea de cenzură – „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” plecarea urgentă a Cabinetului Florin Cîţu de la conducerea ţării pentru ca România să iasă „dintr-o continuă criză politică, economică şi socială”.

În textul moţiunii se susţine că „guvernarea perdanţilor a sărăcit România!”.

„Fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare. În plină explozie a preţurilor, în condiţiile unei creşteri galopante a inflaţiei, Guvernul nu a găsit altă soluţie decât îngheţarea pensiilor, alocaţiilor şi a salariilor. Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%. Cu toate acestea, prin lipsa măsurilor de compensare a pierderilor de venit, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR a fost mult mai preocupat de lupta pentru putere în interiorul Coaliţiei şi a preferat să condamne la sărăcie peste 7 milioane de români”, potrivit moţiunii.

Social-democraţii acuză că „pierderea controlului asupra creşterii preţurilor la energie şi combustibil a generat o inflaţie galopantă”.

În document se spune că „datoria publică creşte cu 1.700 de euro pe secundă”, iar „fiecare român devine mai dator la finalul acestui an cu 2.300 de euro”.

„România riscă să deraieze economic, în condiţiile în care creşterea datoriei publice este aproape dublă faţă de creşterea Produsului Intern Brut’”, susţine PSD.

Social-democraţii acuză şi faptul că „absorbţia fondurilor europene este la pământ”, iar „capitalul românesc, condamnat la faliment”. În moţiune se arată că „agricultorii ţării au fost umiliţi” şi, „în loc să ajungă pe mesele românilor, munca lor e vândută pe nimic în străinătate”.

De asemenea, aceștia critică activitatea de la Ministerul Transporturilor: „Nu ați inaugurat niciun kilometru de autostradă și nu ați lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-ați asumat marile proiecte de autostrăzi și poduri lăsate moștenire de PSD!”

Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare, prin faptul că primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia şi nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani, se spune în textul moţiunii.

PSD acuză, totodată, că guvernarea PNL-USR PLUS-UDMR „a ratat toate ţintele asumate în Sănătate”, iar în privinţa Educaţiei, deşi abia a început anul şcolar, aceeaşi guvernare „a închis sute de şcoli, iar pentru restul… a planificat închiderea„.

Nu în ultimul rând, PSD susţine că „dreapta„ a instalat un „penal” la Palatul Victoria, referindu-se la dosarul deschis lui Florin Cîţu în SUA în urmă cu 20 de ani, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Au început înscrierile la Evaluare Națională 2023: Calendarul examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început înscrierile la Evaluare Națională 2023: Calendarul examenului

Marți, 6 iunie, încep înscrierile la Evaluare Națională 2023 pentru elevii de clasa a VIII-a.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii trecuți la română matematică și disciplina la alegere pentru elevii de clasa a 12-a: 2022, 2021

Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor, elevii de clasa a VIII-a urmând să încheie cursurile pe 9 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie.

Primele rezultate ar urma să se afișeze pe 28 iunie, iar cele finale, de după contestații, pe 4 iulie 2023.

Cu toate acestea, din cauza grevei profesorilor, este posibilă refacerea calendarului stabilit pentru susținerea probelor de la Evaluare Națională.

CITEȘTE ȘI: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

Calendar probe și rezultate de la Evaluare Națională 2023

6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la Evaluarea Națională;
9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;

19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;

28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor;
29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor;
4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Cum se desfăşoară testarea la Evaluare Naţională pentru clasa a VIII-a în 2023

Potrivit metodologiei, elevii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor.

Elevilor care susţin examenul de Evaluare Naţională 2023 li se permite accesul în săli până la ora 8:30.

Probele la Evaluare Naţională 2023 pentru clasa a VIII-a încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.

Timpul destinat rezolvării subiectelor la română de la Evaluare Naţională 2023 este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Media obținută de candidați la Evaluarea Națională 2023 va fi singura care va conta pentru media de admitere la liceu. Ministerul Educației a decis ca, începând de anul acesta, media claselor 5-8 să nu mai conteze la media de admitere la liceu.

Totodată, înregistrarea şi monitorizarea timpului de rezolvare a testelor de la Evaluare Naţională se fac de către administratorul de test.

Acesta asigură respectarea ordinii şi a liniştii în sala de clasă în timpul susţineri testelor de la Evaluare Naţională 2023.

La finalul timpului alocat testelor de la Evaluare Naţională, profesorul recuperează testele de la elevi, conform procedurilor menţionate în metodologie.

Structura subiectelor de la Evaluare Naţională 2023 pentru clasa a VIII-a

Structura subiectelor de la Evaluare Naţională 2023 pentru clasa a VIII-a sunt structurate astfel încât itemii să măsoare gradul de formare/dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen, precizează Ministerul Educației.

La română, subiectul I de la Evaluare Naţională 2023 clasa a VIII-a cuprinde itemi obiectivi și semiobiectivi, de tip întrebare structurată, care vizează preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale şi preponderent, evaluarea competentei lingvistice.

Subiectul II de la Evaluare Naţională 2023 clasa a VIII-a constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar sau scrierea creativă.

Examenul la matematică de la Evaluare Naţională clasa a VIII-a este structurat în trei subiecte, fiecare valorând 30 de puncte. Vor fi acordate 10 puncte din oficiu, iar subiectele sunt alcătuite în conformitate cu programa aprobată de Ministerul Educației.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Risc de noi GREVE în România: Guvernul va modifica noi grile de salarizare prin OUG pentru a evita alte proteste

Ziarul Unirea

Publicat

în

Risc de noi GREVE în România: Guvernul va modifica noi grile de salarizare prin OUG pentru a evita alte proteste

Guvernul intenționează să rezolve în această săptămână prin OUG problemele ridicate de sindicaliștii din poliție și sănătate, au declarat marți surse din coaliție pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Executivul va adopta Ordonanță de Urgență care să cuprindă aducerea grilelor de salarizare pentru cele două categorii la nivelul anului 2022”, potrivit surselor citate.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, Guvernul va prezenta și o soluția pentru nemulțumirile salariale ale CFR-iștilor.

„Nu vor mai fi greve generale”, susțin surse din coaliție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere de vacanță 2023: Condiția obligatorie pentru ca angajații din privat să primească tichetele, votată la Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere de vacanță 2023: Condiția obligatorie pentru ca angajații din privat să primească tichetele, votată la Senat

Sumele voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul statului, din impozitele pe venit plătite de către fiecare angajator, conform propunerii legislative semnată de 13 de parlamentari din partea PNL, PSD și UDMR.

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.

Elit - Gustul Desăvârșit

În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Vouchere de vacanță și pentru angajații din privat. Când și în ce condiții ar putea fi acordate

Comisia pentru antreprenoriat şi turism din Senat a iniţiat consultări cu mediul de afaceri şi operatorii din turism pe tema acordării de vouchere de vacanţă în mediul privat, aşa cum prevede un proiect de lege. Documentul, aflat în curs de adoptare, completează legislaţia şi stimulează acordarea de vouchere de vacanţă în mediul privat, în valoare de 1.450 de lei/angajat/an.

La o astfel de consultare, desfăşurată la invitaţia Prefecturii Argeş, în prezenţa preşedintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a preşedintelui Comisiei pentru antreprenoriat şi Turism, Eugen Ţapu Nazare, şi a senatorului Vlad Mircea Pufu, membru în aceeaşi comisie, au participat peste 50 de reprezentanţi ai sistemului privat din judeţul Argeş.

Aceştia au arătat că îşi doresc o asemenea facilitate, dar este important ca legea acordării voucherelor să aibă o formă finală care să sprijine atât antreprenorii, cât şi angajaţii. O altă concluzie desprinsă din dezbateri este că viitorul act normativ trebuie să reglementeze foarte clar modul de acordare şi de deducere a acestor cheltuieli, astfel încât mediul de afaceri să fie stimulat să aplice prevederile acestuia.

”Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”, a declarat Eugen Ţapu Nazare, preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism.

La rândul său, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a subliniat impactul pe care actul normativ îl va avea asupra unor sectoare ale economiei.

”Această lege este necesară şi are multe beneficii: se elimină inechitatea între salariaţii din sistemul public şi cei peste 4,2 milioane de salariaţi din sistemul privat; se încurajează încheierea de contracte de muncă şi reduce presiunea fiscală, în condiţiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE; cel puţin două treimi din valoarea acestor vouchere se vor întoarce în economie; se impulsionează sectoare importante din economie, turismul şi HoReCa, dar şi alte industrii conexe”, a afirmat Gorghiu, citată de news.ro.

”Sunt un susţinător al acestei legi pentru că eu cred că rezolvă o mare nedreptate, aceste discriminări care se fac între salariaţii de la stat şi cei de la privat… În al doilea rând, vine în completarea altor acte normative şi proiecte care stimulează creşterea turismului intern. Vorbim despre 100 de miliarde de euro care vor fi investiţi, în perioada următoare, în turism, prin PNRR, din fondurile de coeziune şi prin programul de politici agricole comune. Pentru că obiectivul este ca, în următorii câţiva ani, turismul românesc să susţină 10% din PIB-ul României”, a declarat, la rândul său, senatorul Vlad Mircea Pufu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare