Rămâi conectat

Politică Administrație

Modificări privind acordarea venitului minim garantat şi a ajutorului de încălzire în 2017

Publicat

în

Venitul minim garantat şi ajutorul de încălzire în 2017 – modificări legislative

Prin Ordonanţa de Urgenţă 93/8.12. 2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 998 din 12 decembrie 2016, sunt reglementate măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistenţă socială. Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, Guvernul a adoptat actul normativ menţionat pentru simplificarea modului de solicitare şi acordare a celor trei beneficii de asistenţă socială bazate pe testarea veniturilor, respectiv ajutorul social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei acordat potrivit OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială pe perioada sezonului rece. Astfel, pentru obţinerea venitului minim garantat (VMG) şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei (ASF), în situaţia în care persoana sau familia întrunesc toate condiţiile de eligibilitate, inclusiv pentru obţinerea ajutorului pentru încălzirea locuinţei (dosarul se depune în perioada sezonului rece, respectiv 1 noiembrie – 31 martie), solicitantul va depune un singur dosar.

Citește și: Cine poate beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească

Elit - Gustul Desăvârșit

”Documentele depuse iniţial pentru unul dintre beneficii se iau în considerare şi pentru solicitarea ulterioară a celorlalte măsuri de sprijin. Mai exact, dacă iniţial se stabileşte dreptul la venit minim garantat şi ulterior apare un copil în familie şi se solicită alocaţia pentru susţinerea familiei, nu va mai fi necesară întocmirea unui nou dosar”, a explicat Flaviu Cozuc. De asemenea, în cazul venitului minim garantat (VMG), este eliminată cerinţa de a prezenta din 3 în 3 luni o adeverinţă de la agenţia județeană pentru ocuparea forţei de muncă. Verificarea situaţiei persoanelor apte de muncă se va face pe baza listelor şi a informaţiilor furnizate de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv de inspectoratele teritoriale de muncă.

Prin noile măsuri adoptate de Guvern se renunţă şi la cerinţa depunerii, de către beneficiar, din 3 în 3 luni, a unei declaraţii pe propria răspundere şi a documentelor justificative care să ateste menţinerea condiţiilor de acordare. Aceasta era o reglementare suplimentară, având în vedere că beneficiarul era oricum obligat să comunice în scris primarului modificările intervenite în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia. ”În cazul drepturilor suspendate, acestea se vor acorda din oficiu în luna următoare, dacă din verificările efectuate de inspectorii sociali nu rezultă situaţii de modificare sau încetare a acestora; în prezent, pentru reluarea plăţii este necesară depunerea unei noi cereri. Totodată, pentru evitarea fraudelor şi a erorilor, organul central fiscal de pe raza teritorială va verifica informaţiile despre venituri, declarate de persoană sau familie şi le va comunica primăriilor rezultatele verificării”, ne-a declarat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.

Citește și: Totul despre acordarea venitului minim garantat şi a ajutoarelor de urgenţă

El a adăugat că prin noile reglementări se flexibilizează şi modul de acordare a alocaţiei pentru susţinerea familiei (ASF). Dacă într-o familie cu mai mulţi copii de vârstă şcolară, unul dintre aceştia nu urmează o formă de învăţământ sau acumulează mai mult de 20 absenţe nemotivate într-un semestru, acest copil nu va fi luat în calcul la stabilirea cuantumului acordat familiei, astfel încât familia să poată beneficia în continuare de suport financiar pentru a le asigura celorlalţi copii posibilitatea frecventării cursurilor şcolare. În prezent, dacă unul dintre copii înregistrează absenţe la școală, familia pierde dreptul de a mai primi ASF (alocație pentru susținerea familiei).

Printr-o altă reglementare din hotărârea de Guvern adoptată recent au fost eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei şi ajutor pentru încălzire, toate bursele şcolare. În prezent, doar bursele sociale sunt acceptate, precum şi bursa profesională prevăzută de HG  1062/2012, iar eliminarea stimulentului educaţional prevăzut de Legea 248/2015 reprezintă o corecţie adusă textului normativ. AJPIS Alba a trimis adrese la toate primăriile din județ, în care a explicat toate aceste modificări legislative. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba s-a adresat primăriilor pentru ca acestea să țină seama de prevederile OUG 93/8.12.2016 în întocmirea documentelor viitoare privind acordarea venitului minim garantat, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzirea locuinței.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare