Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Modificări la Codul Rutier: Situații suplimentare în care un autoturism poate fi radiat automat din circulație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Modificări la Codul Rutier: Situații suplimentare în care un autoturism poate fi radiat automat din circulație

Un nou proiect legislativ a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne. Acesta este menit să introducă Codul Rutier două situații suplimentare în care un autoturism poate fi radiat automat din circulație.

Proiectul de ordonanță de urgență pe care îl poți analiza integral aici introduce câteva situații suplimentare în care radierea unei mașini în România se realizează din oficiu, fără nicio intervenție din partea proprietarului. Ambele situații sunt ancorate în nerespectarea unor prevederi legate de valabilitatea RCA – asigurarea obligatorie de răspundere auto și ITP – inspecția tehnică periodică.

Pierzi înmatricularea mașinii, iar aceasta se radiază automat în momentul în care proprietarii nu au o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care să acopere daunele provocate terților în situația unui accident rutier. Într-un astfel de set de circumstanțe, mașina se consideră neînmatriculată ”la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie”.

Conform noului proiect de ordonanță, dacă trec 9 luni, iar mașina tot nu are RCA, va fi radiată automat din circulație. În același timp, Codul Rutier prevede suspendarea înmatriculării ”la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică”, MAI propune ca perpetuarea acestei situații pe o perioadă mai mare de trei ani să atragă, de asemenea, radierea din oficiu a autovehiculului.

Conform inițiativei venite din partea MAI, sub forma unui proiect de ordonanță de urgență, în cele două cazuri de mai sus, înregistrarea suspendării înmatriculării unei mașini sau încetarea acesteia se bazează pe datele deținute de autorități după cum urmează. Valabilitatea inspecției tehnice periodice a vehiculului (ITP), dar și a RCA (asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto), sunt deținute de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, de către Registrul Auto Român și, nu în ultimul rând, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât vor trebui să plătească românii pentru masa de Paște: Mâncarea, băutura și cadourile vor acapara cea mai mare parte din bani

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cât vor trebui să plătească românii pentru masa de Paște: Mâncarea, băutura și cadourile vor acapara cea mai mare parte din bani Peste 2200 de oameni au răspun, într-un studiu realizat de Veranda Mall, despre bugetul alocat pentru sărbătorile pascale din acest an și ce priorități au în ceea ce privește cheltuielile. Puși în fața […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea