Modernizarea drumului județean DJ 142N, între Căpâlna de Jos și Sânmiclăuș: Aprobarea devizului general actualizat la vot în CJ
Modernizarea drumului județean DJ 142N, între Căpâlna de Jos și Sânmiclăuș: Aprobarea devizului general actualizat la vot în CJ
În cadrul ședinței Consiliului județean Alba, din data de 23 martie, printre proiectele ordinii de zi se află și aprobarea devizului general actualizat pentru obiectivul de investiții „Modernizare drum județean DJ142N, Căpâlna de Jos – Sânmiclăuș”, aprobat pentru finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
În urma procedurilor de achiziție pentru contractarea lucrărilor de execuție, nu au fost depuse oferte, motivul fiind creșterea prețurilor la materiale față de momentul întocmirii devizului general inițial. Pentru contractarea lucrărilor de execuție se impune actualizarea devizului general.
În acest sens se propune modificarea devizului general fără creșterea valorii totale, astfel:
•inițial:
valoarea totală a investiției 3.411.932,20 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 641.367,36 lei, cu un total de 4.053.299,56 lei (inclusiv TVA), din care: C+M 2.905.158,38 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 551.980,09 lei, cu un total de 3.457.138,47 lei (inclusiv TVA).
• propus:
valoarea totală a investiției 3.392.347,87 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 637.008,89 lei, cu un total de 4.029.356,76 lei (inclusiv TVA), din care: C+M 3.210.158,38 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 609.930,09 lei, cu un total de 3.820.088,47 lei (inclusiv TVA).
Proiectul urmăreşte realizarea unei infrastructuri de transport care să asigure o circulaţie în condiţii optime de siguranţă şi confort pentru participanţii la trafic, prin modernizarea unui tronson din drumul judeţean DJ 142 N aflat în cadrul teritoriului administrativ al judeţului Alba, asigurând legătura între localităţile Căpâlna de Jos (intersecţia cu DJ 107) şi Sânmiclăuş (intersecţia cu drumul DJ 107 V), pe o lungime de 1,835 km.
Drumul judeţean DJ 142 N este un drum de clasă tehnică IV, cu două benzi de circulaţie, dar în prezent lăţimea sa nu permite cirulaţia decât pe o lăţime a carosabilului de 3.50 – 4.00 metri.
În prezent sectorul de drum studiat este drum de pământ, nefiind existentă nicio structură rutieră, existând denivelări şi gropi, nefiind asigurată scurgerea eficientă a apelor pluviale de pe carosabil, fapt ce conduce la băltirea acesteia şi punerea în pericol a participanţilor la trafic.
Tronsonul de drum a fost proiectat pentru o viteză de bază de 50 km/h, având partea carosabilă de 6,00 m. Elementele geometrice proiectate în plan orizontal, vertical şi transversal respectă prescripţiile normelor tehnice în vigoare, pentru un drum de clasă tehnică IV.
Soluţia propusă pentru noua structură rutieră a drumului constă în:
– 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BA16 rul. 50/70;
– 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis BAD 22,4 rul. 50/70;
– 15 cm strat de bază din piatră spartă;
– 25 cm strat de fundaţie din balast;
– 20 cm strat de formă din balast nisipos;
Partea carosabilă a fost proiectată cu două benzi de circulaţie, având o lăţime totală de 6,00m. Profilul transversal al părţii carosabile în aliniament a fost realizat de tip profil acoperiş, cu pantă transversală de 2,5% înspre acostamente, iar acostamentele din piatră spartă cu pantă de 4% spre taluz pentru a asigura scurgerea apelor pluviale.
Colectarea apelor pluviale, atât de pe versanţi cât şi de pe plaforma drumului, şi ulterior descărcarea acestora, se va face prin intermediul unui sistem de şanţuri din pământ şi podeţe.
Şanţurile vor avea secţiune triunghiulară şi o lungime de 1812 m, fiind proiectate cu umăr variabil astfel încât să asigure o adâncime de scurgere de minim 30 – 40 cm.
În punctele de minim pe profil longitudinal, unde nu există podeţe pentru descărcarea apelor pluviale, au fost prevăzute podeţe din ţeavă corugată SN8, cu diametrul interior DN 1000 mm.
De asemenea, în zona acceselor sau a drumurilor laterale, au fost prevăzute podeţe noi din ţeavă corugată SN8, cu diametrul interior DN 500 mm, pentru a asigura continuitatea scurgerii apelor.
Drumurile laterale se vor amenaja pe o lungime de 15 m cu structura rutieră nouă precum a drumului proiectat.
În cadrul proiectului, la km 3+815, a fost prevăzut podeţ nou din elemente prefabricate, realizat cu elevaţii prefabricate tip L şi dale din beton precomprimat tip D4, pentru a asigura scurgerea debitului maxim cu probabilitatea de 1% de 56.0 mc/s, de pe cursul de apă ”Pe dealul cel mai departe”, cod cadastral IV.1.96.52.27.
În zonele în care taluzul coboară în imediata vecinătate a drumului, respectiv unde traseul drumului nou proiectat a impus necesitatea unei consolidări, fiind mai lat decât drumul existent, au fost prevăzute ziduri de sprijin din beton armat, pentru a consolida structura drumului proiectat.
În vederea asigurării confortului în exploatare cât şi a siguranţei circulaţiei, s-au prevăzut marcaje rutiere transversale şi longitudinale, respectiv un număr de 17 bucăţi de elemente specifice care constau în indicatoare de circulaţie de dirijare, avertizare, restricţionare şi orientare, conform planului de situaţie.
De asemenea, au fost prevăzute elemente de protecţie în conformitate cu prevederile Normativului AND 593-2012 pentru sisteme de protecţie pentru siguranţa circulaţiei pe drumuri, poduri si autostrăzi, constând din parapete de siguranţă de tipul H1 pentru drum, pe o lungime totală de 535 ml şi de tipul H1 pentru zidul de sprijin Tip 1, pe o lungime totală de 165 ml.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
UPDATE VIDEO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Un BMW, un Golf și un Ford s-au ciocnit pe Calea Moților, în zona clinicii Balneomed. O persoană a fost rănită
ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Un BMW, un Golf și un Ford s-au ciocnit pe Calea Moților, în zona clinicii Balneomed. O persoană a fost rănită Un accident rutier a avut loc sâmbătă seara, în jurul orei 18.45, în municipiul Alba Iulia, pe Calea Moților. Citește și: ACCIDENT rutier grav pe DN7: Mai multe persoane […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite