Rămâi conectat

Ştirea zilei

Modernizarea centrului de zi pentru vârstnici la Ciugud: Investiție de peste 2 milioane de lei din fonduri REGIO

Publicat

în

Comuna Ciugud mai adaugă un proiect cu finanțare europeană, pe lângă celelalte ce au atras atenția publicului în ultimii ani și care au susținut dezvoltarea socio-economică a comunei. Din fonduri Regio se va finanța modernizarea unui centru de zi ce va fi folosit de cei peste 500 de vârstnici din comună.

Contractul de finanțare semnat de către primarul comunei Ciugud, domnul Gheorghe Damian și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu, va susține investițiile necesare modernizării unui centru de zi în care se vor desfășura activități de îngrijire socio-medicală, activități de socializare și petrecere a timpului liber, dar și o educație informală pentru o viață sănătoasă și activă.

”Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt seniorii comunei ce au o vârstă de peste 65 de ani, persoane vulnerabile care se confruntă cu probleme de sănătate și de singurătate, pensionari pentru care retragerea din viața activă vine deseori cu sentimentul de pierdere a autonomiei și a rolului avut în societate. Grelele provocări prin care trecem în aceste momente din cauza pandemiei, evidențiază și mai mult vulnerabilitatea persoanelor de peste 65 de ani, mai ales că în aceste zile, pentru a îi proteja, nu mai au posibilitatea de a socializa, de a merge la biserică sau de a își ține nepoții în brațe. Pe lângă investițiile în școala SMART, în infrastructură sau soluții moderne pentru cetățeni, de azi, comuna Ciugud, un exemplu dat pentru buna gospodărire a proiectelor, va completa lista de obiective realizate, prin obținerea finanțării acestui centru social, ce va duce la reintegrarea vârstnicilor ciugudeni în viața socială și culturală a comunei”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ciugudul este comuna europeană de astăzi datorită fondurilor nerambursabile. De această dată, folosim fondurile europene pentru a da viață vechiului sediu al primăriei pe care îl vom transforma într-un centru de zi pentru seniorii din comună. Orice comunitate este obligată să aibă grijă de seniorii săi, iar la Ciugud noi știm asta și ne îngrijim de părinții și bunicii noștri. De ani de zile ne încăpățânăm totodată să credem în satul românesc, în valorile noastre autentice, în viața „de la țară” care poate fi „ca afară”, iar pentru ca acestea să devină realitate trebuie să construim viitorul cu respect pentru cei care au pus bazele trecutului. Aceasta este normalitatea pe care le-o doresc tuturor celor care, la fel ca și mine, vor să trăiască și să îmbătrânească la sat”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

După cum se specifică și în proiect, efectele îmbătrânirii își pun amprenta asupra fizicului, dar și asupra psihicului persoanelor vârstnice, iar acest proiect propune activități specifice vârstei lor, necesare pentru păstrarea unui echilibru cotidian. Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiar, reprezentat de parteneriatul dintre Comuna Ciugud şi Asociația A.S. 2001 Alba Iulia, provin din bugetul alocat Regiunii Centru, gestionat de ADR Centru, prin Axa Prioritară 8 a Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale pentru creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale. Proiectul cu titlul ”Schimb de destinație din clădire Primărie și Consiliul Local în centru de zi pentru persoane vârstnice și unități de îngrijire la domiciliu, cu modernizare și mansardare” are o valoare totală de 2.863.526,08 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 2.588.819,13 lei, respectiv 555.540,59 Euro.

Descrierea investiției:
Amplasamentul proiectului este situat în intravilanul localității Ciugud, cu acces din strada Principală, având o suprafață de peste 4000 mp, unde există, în prezent, un imobil. Acesta este o construcție veche ridicată în anul 1958, cu regim de înălțime parter, cu subsol parțial și cu o structură de rezistență din cărămidă.

Prin proiect se vor consolida fundațiile și elementele de rezistență, se va realiza un nou acces la subsol prin interiorul clădirii, se va recompartimenta la interior clădirea, inclusiv grupurile sanitare. Sunt prevăzute de asemenea, lucrări de extindere a clădirii existente pentru suplimentarea spațiilor, precum și lucrări de refacere a instalației termice și electrice a clădirii, înlocuirea tâmplăriei și refacerea acoperișului. Toate încăperile vor fi dotate cu mobilier și echipamente adecvate utilității pe care o vor avea, tot din bugetul proiectului fiind prevăzută și achiziția de centrală termică, ventilo-convectoare, panouri solare și sistem de supraveghere.

Începând cu 30.04.2023, data estimată de finalizare a proiectului, centrul social nou înființat va avea un rol important în prevenirea instituționalizării vârstnicilor din comuna Ciugud prin serviciile sociale oferite în cadrul acestuia. Activități de socializare și de petrecere a timpului liber, inclusiv activități cultural-artistice, vor fi pregătite pentru cei ce vor frecventa centrul, dând astfel șansa vârstnicilor să se integreze în societate și să se adapteze mai ușor la noul statut, de pensionari. De asemenea, persoanele care au nevoie, vor beneficia și de servicii de îngrijire la domiciliu.

În cadrul centrului social, vârstnicii din Ciugud o să beneficieze de servicii sociale destinate lor, de activități care să-i mențină activi, având posibilitatea de a se implica în activități de voluntariat, de a practica sport sau gimnastică de întreținere. La finalizarea acestui proiect, reprezentanții comunei alături de Asociația AS 2001, își propun să acorde și posibilitatea de a furniza o masă caldă zilnică, în sistem catering, vârstnicilor care din diferite motive nu se pot deplasa și nu-si pot pregăti mâncare caldă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare

Publicat

în

Polițiștii din Sebeș caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 mai 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat  din municipiu, cu privire la faptul că, în după amiaza zilei de 20 mai 2022, tatăl său, STRICAT  IOAN, de 84 de ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Bărbatul are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • 170 cm înălțime;
  • aproximativ 70 de kilograme;
  • păr alb, tuns scurt;
  • ochi albaștri;

La data plecării purta cu o bluză cu dungi orizontale, în colorile alb, negru și maro, pantaloni de trening de culoare neagră și pantofi de culoare neagră.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării bărbatului, iar acesta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Acesta era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.

La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare