Modelul polonez
Fondurile europene reprezintă una dintre importantele resurse financiare, alături de agricultură, industria extractivă şi turism, pe care România trebuie să o valorifice în prezent şi în viitorii ani pentru a trece cu bine peste actuala criză economico-financiară şi a se dezvolta din punct de vedere economic. Numai că până în prezent rezultatele privind atragerea fondurilor europene şi realizarea unor investiţii consistente în infrastructură, agricultură sau chiar turism lasă încă mult de dorit. Astfel, România continuă să se situeze pe unul dintre ultimele locuri din Europa Centrală şi de Est în privinţa absorbţiei fondurilor europene. Fără să mai vorbim de faptul că cele mai multe fonduri atrase nu s-au îndreptat , aşa cum ar fi fost şi firesc, înspre investiţii importante în industrie, infrastructura autostrăzilor şi drumurilor, dezvoltarea agriculturii şi zootehniei româneşti, ci mai mult în tot felul de gondole, terenuri şi săli de sport, pârtii de schi, acolo unde zăpada nu rezistă mai mult de 3 luni pe an sau părculeţe pentru joaca celor mici la sate, acolo unde nu există reţele locale de apă potabilă, străzi asfaltate sau chiar şcoli şi dispensare. Din acest punct de vedere cred că şi Uniunea Europeană a greşit atunci când a aprobat destinaţia unor fonduri structurale europene importante pentru aşa ceva, în detrimentul investiţiilor în infrastructură şi agricultură.
Şi totuşi, în Europa există unele ţări care au înregistrat succese importante în absorbţia fondurilor europene care ne-ar putea servi ca model. Astfel, între ţările cu cele mai bune realizări în domeniu se numără şi vecina noastră, Polonia. Aşa cum a declarat recent premierul polonez Donald Tusk, pentru Polonia, absorbţia fondurilor europene a reprezentat antidotul crizei economice, situându-se din acest punct de vedere pe unul dintre primele locuri din cadrul zonei Europei Centrale şi de Est. Premierul polonez a recomandat zilele trecute, la Bruxelles, ţărilor UE să acceseze cât mai multe fonduri UE pentru a scăpa de criza economică. „Fondurile UE de coeziune reprezintă un instrument foarte puternic şi foarte folositor de combatere a crizei”, a spus premierul polonez. „Fără o bună absorbţie a fondurilor europene este imposibilă o creştere economică”. Tusk a avertizat ţările UE că nu vor putea înregistra creştere economică dacă nu utilizează cum trebuie toate fondurile europene. „Avem nevoie să investim banii primiţi de la UE şi trebuie să procedăm în mod raţional, precaut dar eficient. Toate statele din UE trebuie să se concentreze acum pe cheltuirea fondurilor UE, prin investiţii eficiente în proiecte care vor genera creştere economică”, a spus acesta. Fost comisar pentru politica regională, poloneza Danuţa Hubner consideră că Polonia ar putea servi ca model României în privinţa absorbţiei fondurilor UE. „Am pus întotdeauna presiune pe Polonia şi în perioada în care am fost comisar, să muncească şi să folosească aceşti bani. Şi cred că Polonia este una dintre ţările care a folosit bine fondurile regionale, cu un nivel redus al neregulilor. România ar putea să înveţe, pentru că este similară cu Polonia, este o ţară mare. În loc să înveţi din propriile greşeli, este mai bine să înveţi din ale altora. Cred că administraţiile trebuie să coopereze şi miniştrii să comunice, să trimită de exemplu reprezentanţi ai autorităţilor locale în Polonia şi să vadă ce s-a făcut aici”, a declarat Hubner.
Comisia Europeană, împreună cu Parlamentul European, vor avea în luna octombrie a acestui an dezbateri serioase cu privire la modul de finanţare a politicii de coeziune, în vederea folosirii acesteia pentru stimularea creşterii economice la nivel UE. Să sperăm că repezentanţii ţării noastre se vor prezenta pregătiţi la acestea şi că vor reuşi să acceseze, măcar de aici încolo, importante fonduri structurale europene pentru investiţii economice, în infrastructură, agricultură şi turism care într-adevăr vor genera creştere economică. Iar ca model ar putea lua desigur Polonia, care datorită bunei accesări a fondurilor europene, a înregistrat, în ultimele 3 luni, o creştere economică de 4,3 la sută!
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului