Rămâi conectat

Cultură Educație

Model interbelic şi rudimentar de polizor – funcţional la Câmpeni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

  „Aaaascuţim cuţite!”, „Aaaascuţim cuţite!”. Vi-i mai amintiţi pe meşterii care în urmă cu zeci de ani se plimbau printre blocuri cărând cu ei, ca pe o roabă, o instalaţie de ascuţit cuţite, un polizor rudimentar acţionat de picior ca în perioada interbelică şi strigând cât îi ţineau plămânii „Aaaascuţim cuţite!”?
Ei bine, o astfel de maşină de ascuţit cuţite nu numai că există şi este în stare foarte bună, dar este chiar funcţională. Artizanul ei este moţul Marin Bocan, din Câmpeni, care a deprins această meserie încă de când avea 12 ani, învăţând să ascută cuţite de la un unchi. De altfel, ne-a dezvăluit Marin Bocan, şi acest „polizor” compus dintr-un ansamblu de roţi acţionate printr-un sistem de curele de transmisie, puse în funcţiune de o pedală, l-a confecţionat singur, acum mai bine de 30 de ani, pe baza modelului instalaţiei similare deţinute de unchiul său. El a spus că cea mai importantă modificare pe care a adus-o proiectului iniţial al unchiului său a efectuat-o la roata care ajută la transportul maşinăriei, roata din lemn care producea un zgomot specific şi deranjant fiind înlocuită cu o roată de cauciuc.
„Sunt aici, în apropierea pieţei din Câmpeni, în fiecare vineri şi sâmbătă, când oamenii vin la cumpărături. Ascut orice tip de cuţite: de bucătărie, de maşini de tocat carne, dar şi foarfeci, iar preţul diferă în funcţie de manoperă”, ne-a declarat Marin Bocan, mândru că maşinăria sa încă funcţionează, aducându-i venituri pentru traiul de zi cu zi.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński

Bera Larisa

Publicat

în

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński Luni, 1 iulie 2024, ora 19:00, va avea loc un concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński. Citește și: JOI, 27 iunie: Noi întâlniri ale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea