Mircea Hava: ”Pregătim licitaţia pentru 12 spaţii din Cetatea Alba Carolina unde vor fi activităţi comerciale”

De aproximativ un an de zile reprezentanţii Primăriei Municipiului Alba Iulia, primarul Mircea Hava însuşi ne-au informat că urmează ca spaţiile din zidurile Cetăţii Alba Carolina care au acces prin şanţurile Cetăţii să fie scoase la  licitaţie.

Ştirea ne-a emoţionat şi pe noi, cei care ne dorim o cetate cât mai vie, dar şi pe cei care doresc să-şi deschidă o afacere în această zonă. Timpul a trecut şi licitaţia nu a mai avut loc. Nu pentru că primăria s-ar fi răzgândit, ci pentru că administraţia a decis pe de o parte să dea o mână de ajutor investitorilor, iar pe de altă parte să se asigure că nu toţi cei 12 investitori care vor câştiga licitaţia vor face unităţi de alimentaţie publică, adică baruri sau terase.

ELIT

În acest scop a procedat la selectarea unui proiectant care a executat variante de amanajare şi intervenţii în două soluţii – minimală şi maximală – pentru toate cele 12 spaţii în raport cu funcţiunile propuse. Documentaţia, faza DALI a fost realizată de SC Arhing SRL Târgu Mureş, iar Primăria a obţinut de la Ministerul Culturii toate avizele necesare având în vedere că spaţiile în discuţie aparţin unui monument istoric de categoria A.

Vineri, 24 ianuarie 2014, Consiliul Local Alba Iulia va discuta propunerile de amenajare a spaţiilor respective, acesta fiind un pas esenţial pentru demararea licitaţiei. În cele 12 spaţii se propun două restaurante, o vinotecă, o cramă cu degustare, un atelier de artizanat cu expoziţie cu vânzare, un club de jazz, două puncte de informare turistică, un spaţiu pentru agenţie turistică şi sală video-cinema, un spaţiu multifuncţional pentru manifestări culturale, un spaţiu expoziţional pentru armament, şi o galerie comercială.

Pentru că au apărut o serie de neclarităţi în informarea publică vreau să precizez că primăria nu va investi niciun leu în amenajarea acestor spaţii. Facem ce fac şi alţii care au în administrare monumente istorice din care scot bani pentru comunitate, punem spaţile la dispoziţia investitorilor. Ei se vor ocupa de amenajare, de toate lucrările, de operarea acestor spaţii şi desigur vor plăti primăriei şi bani pentru că le folosesc. Primăria Alba Iulia nu face nici sală de expoziţie de arme, nici cinema, nici restaurante, nici galerie comercială… acestea sunt funcţiuni studiate şi pe care le propunem şi nici măcar nu este obligatoriu ca ele să rămână aşa. Vom vedea cum vor decide consilierii locali. Oricum, vreau să subliniez că cei care vor câştiga lictaţile vor plăti şi costurile proiectelor şi astfel primăria îşi recuperează banii. Prin aceste documentaţii tehnico-economice noi punem la dispoziţia investitorilor şi o estimare de costuri pentru că vrem să ştie la ce se înhamă, să nu ne mai trezim ca mai anii trecuţi când s-a înghesuit multă lume să închirieze spaţii şi apoi nu s-a mai întâmplat nimic acolo. Între timp am mai învăţat, am mai văzut cum fac alţii… ”, a declarat primarul Mircea Hava.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

j 22 ianuarie 2014 at 20:26

Mai lasa-ne bai mustaciosule ca ne-am saturat de licitatiile tale „manarite” !

drona 22 ianuarie 2014 at 21:15

Bine graiesti in avanpremiera ! Dar dupa licitatii nici dracu nu se mai intereseaza ce manareli faceti . Ca doar aveti experienta nu gluma.

HH 22 ianuarie 2014 at 21:37

1. ” STIREA NE-A EMOTIONAT…” PENIBIL , PATETIC… !
2. CINE CREDE CE SCORNESTE hAVA, PRIMARIA PLATESTE MILIOANE PE REPARATII, URMAND SA-I RECUPEREZE ULTERIOR DE LA CONCESIONAR, GARGARA IEFTINA ! DOAR DACA CONCESIONARUL PRACTIC NU MAI PLATESTE CHIRIA NICIODATA !

Toma 23 ianuarie 2014 at 7:01

Am doua intrebari:
1.cum isi vor recupera investitia cei care vor castiga licitatiile pentru spatiile destinate vinotecii, clubului de jazz, expozitiei de armament, agentie turistica, puncte de informare turistica si a celorlante cu esceptia restaurantului si a salii video-cinema? Sper ca nu vor avea soarta celor doua spatii de la poarta a VII, aflate intr-o stare dezolanta, unde in majoritatea timpului nu te poti apropia de acea zona di cauza cainilor.
2.care v-a fi soarta celorlante spatii, in afara de cele 12?

cosmin 23 ianuarie 2014 at 10:23

indiferent ce ar face primăria sunt nemulțumiții de serviciu..toți știu ,toți sunt experți …domnilor de mai sus propuneți dvs. o strategie de punere în valoare a cetății..măcar o idee în câteva rânduri..

HH 23 ianuarie 2014 at 21:41

DOMNUL MEU EI SUNT PLATITI (SI ALESI) SA ADMINISTREZE- NOI CA SI CETATENI SUNTEM DOAR CU OCHII PE EI SI PRIN ATITUDINEA NOASTRA II GHIDAM ! SPIRIT CIVIC, ESTE ORASUL NOSTRU !
IN MAI MULTE CAZURI AM VENIT CU SOLUTII ( IN SCRIS )INSA NU S-A TINUT IN NICI UN FEL CONT DE ELE SI CREDEMA PE CUVANT ERAU PERTINENTE !
( DACA NU ESTI UN POSTAC AL PRIMARIEI FA SI TU O PROPUNERE VEZI DACA SE TINE CONT DE EA )

drona 23 ianuarie 2014 at 23:39

Mai,Cosmine ia spune tu ce propunere de-a ta s-a pus in valoare. Propunerile vin de la arhitecti nu de la ciumeti ca tine. S-apoi nu trebuie sa fi expert sa vezi ce manareli fac astia de la Primarie. Ai facut si tu un exercitiu de scriere. Pacat.

pulio 23 ianuarie 2014 at 13:49

Castigatori la puncte …….. ELIS PAVAJE – nimeni altul .
De fapt localul deschis ar trebui sa se numeasca HAVA PUB ,
sigla localului ” celebra mustatza ” iar la mese sa fse se dea GRATUIT (dar din banii primariei of cors) niste dale din beton..

Inca un pic si aici se va ajunge .
Faceti ceva cu HAVA ca daca nu iar iasa primar , a cata oara ????

Mai saturati-va BAH !!!

cosmin 24 ianuarie 2014 at 11:58

@drona
Diferența între un prost și un deștept este ca deșteptul poate face pe prostul când vrea dar prostul va face pe deșteptul întotdeauna.

Comentariile sunt oprite