Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Mircea Hava: ”Pregătim licitaţia pentru 12 spaţii din Cetatea Alba Carolina unde vor fi activităţi comerciale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

De aproximativ un an de zile reprezentanţii Primăriei Municipiului Alba Iulia, primarul Mircea Hava însuşi ne-au informat că urmează ca spaţiile din zidurile Cetăţii Alba Carolina care au acces prin şanţurile Cetăţii să fie scoase la  licitaţie.

Ştirea ne-a emoţionat şi pe noi, cei care ne dorim o cetate cât mai vie, dar şi pe cei care doresc să-şi deschidă o afacere în această zonă. Timpul a trecut şi licitaţia nu a mai avut loc. Nu pentru că primăria s-ar fi răzgândit, ci pentru că administraţia a decis pe de o parte să dea o mână de ajutor investitorilor, iar pe de altă parte să se asigure că nu toţi cei 12 investitori care vor câştiga licitaţia vor face unităţi de alimentaţie publică, adică baruri sau terase.

În acest scop a procedat la selectarea unui proiectant care a executat variante de amanajare şi intervenţii în două soluţii – minimală şi maximală – pentru toate cele 12 spaţii în raport cu funcţiunile propuse. Documentaţia, faza DALI a fost realizată de SC Arhing SRL Târgu Mureş, iar Primăria a obţinut de la Ministerul Culturii toate avizele necesare având în vedere că spaţiile în discuţie aparţin unui monument istoric de categoria A.

Vineri, 24 ianuarie 2014, Consiliul Local Alba Iulia va discuta propunerile de amenajare a spaţiilor respective, acesta fiind un pas esenţial pentru demararea licitaţiei. În cele 12 spaţii se propun două restaurante, o vinotecă, o cramă cu degustare, un atelier de artizanat cu expoziţie cu vânzare, un club de jazz, două puncte de informare turistică, un spaţiu pentru agenţie turistică şi sală video-cinema, un spaţiu multifuncţional pentru manifestări culturale, un spaţiu expoziţional pentru armament, şi o galerie comercială.

Pentru că au apărut o serie de neclarităţi în informarea publică vreau să precizez că primăria nu va investi niciun leu în amenajarea acestor spaţii. Facem ce fac şi alţii care au în administrare monumente istorice din care scot bani pentru comunitate, punem spaţile la dispoziţia investitorilor. Ei se vor ocupa de amenajare, de toate lucrările, de operarea acestor spaţii şi desigur vor plăti primăriei şi bani pentru că le folosesc. Primăria Alba Iulia nu face nici sală de expoziţie de arme, nici cinema, nici restaurante, nici galerie comercială… acestea sunt funcţiuni studiate şi pe care le propunem şi nici măcar nu este obligatoriu ca ele să rămână aşa. Vom vedea cum vor decide consilierii locali. Oricum, vreau să subliniez că cei care vor câştiga lictaţile vor plăti şi costurile proiectelor şi astfel primăria îşi recuperează banii. Prin aceste documentaţii tehnico-economice noi punem la dispoziţia investitorilor şi o estimare de costuri pentru că vrem să ştie la ce se înhamă, să nu ne mai trezim ca mai anii trecuţi când s-a înghesuit multă lume să închirieze spaţii şi apoi nu s-a mai întâmplat nimic acolo. Între timp am mai învăţat, am mai văzut cum fac alţii… ”, a declarat primarul Mircea Hava.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Foto: Candidat la Primărie și ghid turistic. Voicu Vușcan, surprins în Cetate alături de ambasadorul Chinei în România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Candidat la Primărie și ghid turistic. Voicu Vușcan, surprins în Cetate alături de ambasadorul Chinei în România Voicu Vușcan candidează pentru funcția de primar al municipiului. În prima zi de campanie, acesta a fost văzut nu alături de colegi, în cadrul vreunei acțiuni electorale, ci tocmai în compania excelenței sale, Han Chunlin, ambasadorul Chinei în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea