Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava: „La Alba Iulia a demarat procedura pentru punerea în funcțiune a unui nou aparat de plasmafereză, utilizat în lupta contra Covid-19”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare, europarlamentarul Mircea Hava anunță demararea procedurilor pentru punerea în funcțiune a unui nou aparat de plasmafereză, utilizat în lupta contra Covid 19 și mulțumește celor care au ajutat ca Alba Iulia să fie printre puținele orașe care vor avea în spitale un astfel de aparat.

„În general, nu găsesc multe motive pentru a lăuda. Sunt convins că aprecierea e ultimul lucru pe care trebuie să-l aștepți în vremuri ca astea. Dar dacă, totuși, se întâmplă să am motive pentru astfel de gesturi atunci, în mod clar, e vorba despre oameni pentru care Alba și Alba Iulia n-au fost doar niște puncte pe hartă sau simple popasuri în viață.

Azi, se cuvine să le mulțumesc celor care au inclus Alba Iulia în circuitul, din păcate restrâns, orașelor care vor avea în spitale un nou aparat de plasmafereză, o armă în plus în lupta împotriva Covid 19. Florin Hozoc este cel care m-a contactat pentru a identifica posibilitatea cea mai rapidă de a face operațional un astfel de aparat și în Alba Iulia, prin donație, alături de kit-uri specifice utilizării.

Plasma colectată de la pacienții vindecați de diverse boli infecțioase este utilizată de câteva zeci de ani în tratamentul acestor patologii în peste 40 de țări. Plasma convalescent prin transfuzie este o resursă importantă și în terapia Covid 19, fiind un tratament suplimentar, monitorizat și cu rezultate promițătoare, conform studiilor recente din Italia sau China. De altfel, administrarea de plasmă este o tehnică deja utilizata pe secțiile de ATI, diferența în cazul de față fiind încărcătura de anticorpi anti-Covid. Centrul European pentru prevenția și Controlul Bolilor urmărește dezvoltarea unor protocoale și teste clinice la scară mare, în rândul statelor membre, pentru a dezvolta în viitor concentrate de imunoglobuline care să fie utilizate în tratamente.

În același spirit al lucrului în echipă, aș vrea să-i amintesc pe medicul Dan Crainic, directorul medical al S.J.U.A.I, Silviu Tuzeș-seful secției A.T.I și doamna doctor Ana Savu – șefa Centrului de Transfuzii Alba, care au dovedit o receptivitate evidentă în demararea procedurilor. În ciuda programului profesional încărcat, au arătat un interes real pentru ca acest aparat de plasmafereză să ajungă cât mai rapid la Alba Iulia. Practic, acesta va funcționa în cadrul Centrului de Transfuzii, unde se vor face recoltările de plasmă bogată în anticorpi de la foști pacienți vindecați și eligibili, urmând ca tratamentul să fie administrat pe secția ATI, în cazul în care există pacienți cu stare de sănătate ce impune suplimentarea schemelor convenționale. Începând de ieri, prin ordinul privind protocolul de recoltare semnat de ministrul sănătății, România a intrat oficial în rândul țărilor care vor implementa această tehnologie medicală și în lupta împotriva Covid 19″, a scris europarlamentarul Mircea Hava pe facebook.

sursa foto: facebook Mircea Hava


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea