Ministrul Muncii anunță că salariul net va crește după ce vor scădea contribuțiile

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a declarat că în urma scăderii contribuțiilor la stat, va crește și salariul net. De asemenea, ministrul a vorbit și despre beneficiile trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat și despre salariul minim brut.

Creșterea va fi în procent de 4%, contribuțiile scăzând de la 39,25% la 35% și va avea loc începând de anul viitor.

ELIT

„Angajatorul nu trebuie să pună niciun leu în plus, dacă nu pune niciun leu netul rămâne la fel, asta în condițiile în care nu am scădea contribuțiile, dar noi scădem contribuțiile de la 39,25% la 35% și impozitul pe salariu și o să vedeți că aveți o creștere pe net, mică e adevărat, circa 4% dar este o creștere, nu o scădere. Nu înțeleg de unde apare toată această isterie (…) Dvs, angajații, sunteți protejați și vom ieși cu date concrete când vom veni cu trecerea contribuțiilor ca să explicăm foarte bine și foarte argumentat oamenilor despre ce este vorba. Sunt foarte multe firme în România care nu plătesc contribuțiile pentru angajator, vi le rețin din salariu, dar nu le plătesc mai departe. Angajații de acolo nu beneficiază de asistență medicală, nu beneficiază de acești ani la pensie, pentru că neplătindu-se contribuțiile e ca și cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am făcut ca să protejam angajatul”, a precizat ministrul de resort, potrivit Agerpres.

Vasilescu a adăugat că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, odată cu modificarea Codului fiscal,

Mihail David - 2020

Întrebată cât va câștiga statul după acest transfer și dacă angajatul va fi disciplinat să plătească contribuțiile, ministrul Muncii a precizat că tot angajatorul le va vira însă ca și contribuții ale angajatului.

„Le oprește tot angajatorul (contribuțiile n.r.) și tot el le virează mai departe statului ca și contribuții ale dumneavoastră. E ca si cum v-ar lua bani din geantă, dacă nu le pune de data aceasta. Când erau ale lui, pe firmă, își mai permiteau să facă așa ceva. Chiar foarte multe firme, mai ales din momentul în care s-a scos stopajul la sursă, pentru că înainte era infracțiune dacă nu virai către stat contribuțiile angajatorului, acum nemaifiind infracțiune… Câștigul statului din acest transfer: se mărește fondul de pensii și fondul asigurărilor de sănătate, automat colectezi mai mult. Vrem să avem un deficit mai mic la fondul de pensii, cu atât mai mult că vor crește și pensiile, chiar dacă va exista în continuare un deficit. Din păcate aceasta este România: avem un angajat care susține un pensionar și până nu vom ajunge să avem doi angajați care să susțină un pensionar va fi în continuare un deficit la fondul de pensii”, a explicat Olguța Vasilescu.

Aceasta a subliniat că, în 2017, este pentru prima dată când, după foarte mulți ani, „avem mai mulți angajați decât pensionari”.

„Vestea bună este că anul acesta numărul locurilor de muncă a crescut încât este pentru prima dată când avem, după foarte mulți ani, mai mulți angajați decât pensionari”, a spus ministrul Muncii.

Totodată, Vasilescu a menționat că va exista o normă tranzitorie care se va face împreună cu Ministerul Justiției „ca să găsim o formula inatacabilă” pentru a-i determina pe angajatori să majoreze salariul brut al angajaților.

„Vine această normă tranzitorie care spune că salariul minim brut nu mai este 1.450, ci 1.750 de lei, adică cheltuiala totală a angajatorului. Vine și negocierea pe care ați avut-o cu angajatorul și care a fost pe salariul net, deci el fără să cheltuiască niciun leu în plus. Dacă vă lasă salariul exact așa cum e, plătește la ora actuală indiferent dacă noi trecem contribuțiile toate pe dvs., dacă vă lasă netul. Este foarte adevărat că un angajator, și acum, și peste 6 luni poate să vină și să spună „Îți scad salariul”, dar nu are niciun fel de legătură cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat (…) Chiar dacă au trecut acele contribuții pe dvs., salariul dvs., netul, rămâne la fel”, a susținut Olguța Vasilescu.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...