Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

O nouă rută cultural-turistică în județul Alba! Ce este Terra Galdica și ce își propune microregiunea

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O nouă rută cultural-turistică în județul Alba! Ce este Terra Galdica și ce își propune microregiunea

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, s-a aflat luni, 21 august 2023, într-o vizită de lucru în Alba. Acesta a vizitat mai multe puncte din județ.

Un număr de 3 unități administrativ teritoriale sunt cuprinse în microregiunea Terra Galdica.

Hidronimul Galda, de unde și numele Terra Galdica, are rădăcina tracică *gal-/*gel-/ gil. prezentă în multe hidronime antice. Numele Galdei posibil reflectă atât relieful de chei pe care îl străbate (Proto-Indo-European *geld-, *gold- a ciobi, a scobi) cât și formele de bulboace/gâlde provocat de eroziunea/cioplirea/scobirea stâncilor de cursul apei. Parcă rostind numele se aude gâlgâitul apei, care curge neîntrerupt, egal, bolborosind din adânc curat și răcoritor.

Ruta culturală Terra Galdica – destinație ecomuzeu – civilizația apei și colibelor din Munții Trascău este omologată și lansată astăzi 21 august 2023 în prezența Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, domnul Ștefan-Radu OPREA însoțit de alți oficiali din conducerea județului Alba și ministerului.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat joi, 17 august, spre consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea planului de acțiune al „Strategiei naționale de dezvoltare a ecoturismului”, precum și pentru modificarea și completarea criteriilor și indicatorilor care stau la baza sistemului de certificare a destinațiilor ecoturistice.

Scopul strategiei și al planului de acțiune este de a promova ecoturismul, ca formă de turism care poate fi practicată în cadrul destinaţiilor în care natura și cultura locală ocupă un loc central. Totodată, se urmărește creşterea rolului pe care ecoturismul îl joacă în dezvoltarea economică a acestor areale şi în prosperitatea populaţiei locale.

„Strategia naţională de dezvoltare a ecoturismului” se structurează, astfel, pe un set de domenii prioritare, la nivelul cărora s-au trasat obiective strategice:

  • Cadrul instituțional și asociativ: creșterea parteneriatelor în ecoturism la toate nivelurile, stabilirea criteriilor naționale și internaționale pentru destinațiile ecoturistice și consolidarea capacității administrative pentru implementarea politicilor ecoturistice;
  • Infrastructură și amenajarea teritorială: dezvoltarea infrastructurii ecoturistice în destinații, protejarea arhitecturii tradiționale și limitarea urbanizării în zonele ecoturistice;
  • Educație și conștientizare: creșterea conștientizării asupra valorilor naturale și culturale;
  • Dezvoltarea resurselor umane: îmbunătățirea pregătirii personalului din ecoturism;
  • Dezvoltarea afacerilor locale: dezvoltarea ofertei ecoturistice locale și îmbunătățirea cadrului legal pentru întreprinzătorii locali;
  • Conservarea naturii și protecția mediului: participarea activă la conservarea biodiversității și aplicarea acțiunilor de protecție și dezvoltare durabilă în destinații;
  • Marketing: cercetare de piață și monitorizarea fluxurilor turistice, îmbunătățirea calității experienței ecoturistice și crearea de branduri locale și naționale pentru promovarea ecoturismului.

Proiectul de act normativ își propune optimizarea sistemului de certificare a destinațiilor ecoturistice, un pas procedural necesar pentru crearea și promovarea unei astfel de rețele cu notorietate pe plan național și internațional.

Mai mult, sistemul reprezintă și un ghid pentru dezvoltarea destinațiilor pe principii durabile, în scopul obținerii unor progrese semnificative în îmbunătățirea indicatorilor de mediu. În România, acesta a fost realizat în urmă cu aproximativ 10 ani, având la bază Criteriile Globale pentru Turism Durabil (GSTC) și Standardul European de Ecoturism (EETLS).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea