Rămâi conectat

Cultură Educație

Ministerul Muncii a adus 16 modificări la contractul individual de muncă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prin Ordinul 1616/02.06. 2011, publicat marţi în Monitorul Oficial, Ministerul Muncii a modificat contractul individual de muncă, operând 16 schimbări la contractul existent. Cele mai importante schimbări ţin de introducerea dreptului angajatorului de a stabili criterii de evaluare a salariaţilor, eliminarea fracţiei de minim două ore din contractele part-time, precum şi de eliminarea unor prevederi birocratice. Potrivit specialiştilor în piaţa muncii, în privinţa criteriilor de evaluare profesională a salariatului, problema majoră nu este enumerarea în contractul de muncă, ci identificarea corectă a acestora. Ei susţin că e dificil de elaborat un mecanism riguros de evaluare pentru fiecare post în sine. Angajatorii vor dori să impună criterii cât mai dure, în vreme ce angajatul va dori la rândul lui drepturi cât mai mari. De aici ar putea apărea dificultăţi în practică. În cadrul secţiunii elementele componente ale salariului se introduc posibilităţile de plată în: prestaţii suplimentare în bani şi în natură.
Cele mai importante modificări ale contractului individual de muncă sunt: 1. La stabilirea locului de muncă se precizează mai exact unde se desfăşoară activitatea sub formă de secţie, atelier, serviciu, birou de la sediul social sau de la alt punct de lucru organizat de angajator. 2. Încadrarea în condiţiile de muncă (normale, deosebite, speciale) se efectuează conform Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii. 3. La stabilirea timpului de lucru pentru contractele cu timp parţial se elimină fracţia de minimum două ore, lăsând orice perioadă de timp, conform acordului părţilor. 4. Angajatorul va înmâna salariatului un exemplar semnat din contractul de muncă înainte de începerea activităţii. 5. Orice modificare a contractului individual de muncă se va face prin semnarea unui act adiţional la contractul de muncă, cu excepţia faptului când modificarea a fost introdusă prin lege.
lCe trebuie să facă angajatorii
În mod normal ar trebui ca într-un termen rezonabil (ordinul nu impune un termen) să întocmească acte adiţionale la contractele de muncă, prin care vor prelua aceste modificări contractuale, inclusiv clauza: prin modificarea legii părţile aplică prevederile fără a fi nevoie de un act adiţional. După operarea acestei clauze, modificările legale nu mai conduc la acte adiţionale la contractul de muncă urmare a unei modificări legislative, ci numai ca urmare a voinţei părţilor. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea