Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministerul Mediului a dat startul pentru finanțarea rețelei de alimentare a mașinilor electrice. Primăriile, instituțiile și agenții economici pot depune proiecte pentru puncte de alimentare

Ziarul Unirea

Publicat

în

masini electriceMinisterul Mediului a lansat, miercuri, ghidul de finanțare a Programului de dezvoltare a infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice și hibrid, document în baza căruia primăriile, instituțiile publice și agenții economici pot dezvolta în perioada următoare proiecte pentru puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice.

Dosarele de finanțare vor putea fi depuse în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2016, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu. Pentru anul 2016 este disponibilă suma de 70 milioane lei care va acoperi instalarea a circa 420 de stații de încărcare.

„Programul „Infrastructură de alimentare verde” a fost realizat în conformitate cu reglementările U.E, și pune bazele viitoarei rețele naționale de puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice din România. Programul a fost conceput ca unul multianual, cu o țintă indicativă de 6.000 de puncte de alimentare instalate în rețea, până în anul 2020. Acesta este finanțat prin AFM și beneficiază, pentru anul 2016, de suma de 70 milioane lei, sumă care va acoperi instalarea a circa 420 de stații de încărcare cu putere normală și alte 420 de stații de încărcare rapidă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Programul „Infrastructură de alimentare verde” este destinat persoanelor juridice, respectiv: primăriilor din localități cu mai mult de 50.000 de locuitori, instituțiilor publice și agenților economici din astfel de orașe, dar și agenților economici ale caror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrăzi, drumuri europene și drumuri naționale.

Fiecare dintre acesti beneficiari poate aplica la AFM pentru instalarea de puncte de încărcare și poate beneficia de finanțarea a 80% din costurile unui astfel de proiect. Suma maximă pe care o poate solicita o primărie, instituție publică sau un agent economic este de 900.000 de lei – aproximativ 200.000 de euro.

Programul permite instalarea atat a punctelor de încărcare cu putere normală, egală cu 22 kw curent alternativ cât și a celor cu putere înaltă, mai mare de 22 kw curent continuu. Pentru o priză cu încărcare normală (de circa 4 ore) AFM a stabilit în concordanță cu nivelul pietei o suma maximă decontabilă de 2.500 de euro, iar pentru una cu încărcare rapidă (sub 1 ora) o sumă de 35.000 de euro. După un calcul simplu, orice primărie, instituție publică sau agent economic poate instala din suma maximă alocată (aproximativ 200.000 de euro) 4 prize de încărcare rapidă și alte 24 cu încărcare normală.

Locatiile care pot fi dotate cu chargere rapide sau normale conform viziunii Programului sunt: parcările publice, parcări destinate sau care deservesc punctele de interes public (baze sportive, săli de spectacole, instituții publice, centre comerciale, unități hoteliere, gări, aeroporturi, benzinării), parcari cu acces direct la autostrăzi, drumuri naționale sau europene.

Cei care vor aplica în cadrul sesiunii de finanțare trebuie să prevadă în proiectul cu care aplică locuri de parcare corespondente numărului de puncte de încărcare care trebuie marcate distinct și semnalizate cu panouri de informare.

„Am creat un întreg pachet care să răspunda telului european privind promovarea transporturilor cu ZERO emisii. Programele „Rabla PLUS” si „Infrastructura de alimentare verde” au forta de a rupe barierele care au ținut pe loc dezvoltarea transportului urban verde în România și de a face tranziția tot mai mult în viitor de la carburant la curentul electric. Vrem ca pe măsură ce punctele de încărcare vor fi finalizate să le actualizăm într-o hartă on-line pe care orice sofer să o poată consulta înainte de a pleca spre orice destinație. Suntem convinși că imediat ce rețeaua va fi activă si va permite traversarea României de la un capăt la altul, cu o mașină 100% electrică, cu costuri de sub 50 de lei, acest mod de transport va deveni o optiune importantă pentru mult mai multi români. Ne dorim ca primăriile să joace un rol important în acest Program, să aplice și să contribuie la tranziția către orașe inteligente”, a declarat Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

sursa:hotnews


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea