Rămâi conectat

Actualitate

Mihai Coșer: „De 1 decembrie, albaiulienii vor avea parte de o paradă militară și de una a containerelor ce dau pe-afară”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De 1 decembrie, albaiulienii vor avea parte de o paradă militară și de una a containerelor ce dau pe-afară

Da, noul operator de salubritate din Alba Iulia este impecabil și pregătit! La nivel de declarații și bălăcăritul firmei pe care, după ce că le-au ținut locul prin infinite prelungiri de contract, se pregătesc să-i alunge. Nu te-aștepți, chiar deloc, din partea noului venit la reacții binevoitoare, fair-play, tangou și plimbat la braț cu Polaris printre șiruri de noi și vechi pubele, în încercarea firească de a face o tranziție cât mai ușoară și normală.

Dar nici la scuipatul în față și colonizatul presei cu verbele disprețului și pedagogie de tarabă față de cel cu care ai fost în competiție, când e notoriu că orașe întregi din România au capitulat resemnate din cauza neșansei ca din morișca licitațiilor publice să fi ajuns la ei una dintre cele mai criticate asocieri de salubritate, din toate timpurile, din această parte a României.

Au avut și cei de la Polaris, deseori, forma lor de ineficiență și inutilitate, în reprize scurte că li se arăta obrazul cam la orice încercare de a vinde castraveți grădinarului. Dar trebuie să recunosc că o așa aroganța zgomotoasă, ca la asocierea RER VEST RETIM, n-am văzut în ani de zile de serviciu public. O jalnică coregrafie a preluării obligațiilor ce, până la 1 decembrie, le revin celor de la POLARIS.

Troșcolete cu pubele se mișcă de colo-colo, făcându-te să crezi că motricitatea asta e rezultatul unei programări stricte și a unei responsabilități eficiente. Asta, în timp ce prin presă se scuipă la fostul operator prins, în vară, între ciocan și nicovală. Mai exact între văicăreală lui Pleșa și indiferența rebelă a noului operator de la Galda. Atunci s-au sfidat program, contract, autorități, iar oamenii au fost înghesuiți de tone de gunoaie între blocuri, doar ca să arate că lumea se va mișca după cum dictează ei. I-au călcat pe bombeuri pe toți, fără ca cineva relevant să aibă ceva de comentat. Azi, apar cu poze prin ziare și ne explică ce rateu de colectare a practicat Polaris. Ca și cum oripilarea publică e clar că va fi urmată de mari realizări și reușite.

Toate astea se petrec în schimbul nevoii unei campanii de informare reală, susținută de primărie și îndreptată efectiv către cei pe care sutele de milioane cheltuite prin presă nu-i lămuresc. Oamenii așteaptă, încă, contracte, explicații, grafice, pliante, interes din partea cuiva. Nu acuze prin presă, nu întârzieri grosolane în livrarea pubelelor (azi, mai puțin de jumătate sunt distribuite iar colectarea începe, oficial, la 1 decembrie), ci bunul simț de a prelua fără compromisuri și repercusiuni acest serviciu public vital.

Nu, nimic din ce e normal nu se întâmplă. Containerele de la blocuri sunt distribuite ilogic, cu riscul ca, având în vedere noul grafic de colectare – de trei ori pe săptămână, cele pentru gunoi menajer să fie prea puține. Nu există un regulament la nivelul municipiului care să însoțească în legiferare locală mult trâmbițata colectare selectivă. Ce se va întâmpla cu cei care aruncă aiurea? Câte firme din zona central-urbană și perimetrală nu au azi contracte și unde aruncă acestea gunoiul? De ce la locuințe, cu șase persoane (exemplu) s-a amplasat o singură pubelă? Care sunt tarifele de colectare? Cine răspunde pentru neîndeplinirea obiectivului de colectare selectivă? Ce sancțiuni există?

E un moment delicat, pe care operatorul și autoritatea publică au înțeles să-l gestioneze cu o culme a ruperii pe genunchi, în presă, a vechiului operator. Asta-i liniștește și-i organizează pe cei care ar trebui să risipească dilemele locuitorilor, captivi ai unei sfidări instituționale și de management, nevoiți să-și facă planuri de cum și în a cui pubelă, de la ce bloc, vor arunca săptămâna viitoare gunoiul. Ne-am dori mult să ne înșelăm, dar cel mai probabil, de 1 decembrie, albaiulienii vor avea parte de o paradă militară și de una a containerelor ce dau pe-afară și zac neridicate. Pentru că cei care ar trebui să păstreze lipsit de probleme orașul își cultivă vocația de acuzatori și de cusurgii, nu de slujbași publici.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea