Opinii - Comentarii
Mihai Babițchi: ”Nu cerem decât un lucru: respect!”
Sunt întrebat des, foarte des în ultimul timp, de oameni care mă opresc pe stradă sau îmi telefonează: “Aţi făcut Revoluţia. Vă place ce s-a întâmplat de 24 de ani încoace?”.
Îmi vine uneori să urlu: Nu, nu-mi place, dar puneţi întrebarea asta nu revoluţionarilor, care şi-au riscat viaţa alungându-l pe Ceauşescu ci politicienilor pe care îi alegeţi tot timpul deşi ştiţi că ei fac legile proaste, care le slujesc interesele, ei şi clientela lor politică fură averea ţării cu neruşinare, ei au transformat aparatul de stat într-un monstru administrativ, ei au devastat România mai ceva decât popoarele migratoare, ei ocrotesc fărădelegea, ei au votat pensii de 370 milioane lei vechi şi venituri de 150.000 euro pe an la stat, ei au distrus industria, au vândut pe nimic petrolul, resursele minerale, au tăiat pădurile şi mânărit pământurile.
De ce o fac? Pentru că deşi sunt corupţi, agramaţi, venali, penali, ei ştiu că îi veţi vota şi în legislature viitoare. Nu profesorii, inginerii, doctorii, funcţionarii publici, pensionarii căpuşează sectorul privat, averea şi bugetul ţării ci clasa politică; nu populaţia a prăpădit banii statului primiţi din privatizări ci clasa politică; nu populaţia a organizat licitaţii trucate pentru şosele pline de gropi, pentru autostrăzi care nu se fac, pentru lucrări proaste sau inutile ci clasa politică; nu populaţia se află în AGA şi CA ale companiilor şi băncilor de stat ci clientela politică plătită regeşte, în timp ce profesorii, medicii sau pensionarii abia se ajung cu banii pentru plata facturilor casnice “liberalizate” la energie.
Parlamentul, ministerele, prefecturile, consiliile judeţene, primăriile sunt formate din partidele politice votate la fiecare patru ani de voi toţi. Singura deosebire dintre putere şi opoziţie este că unii fură dar mai fac şi puţină treabă, ceilalţi doar fură! Vorba unui mare jurnalist: Pleacă o haită, vine alta…
Nu, nu-mi place ce se întâmplă! Nu-mi place că politicienii vor să scoată ţara din criză pe spinarea şomerilor, a pensionarilor, a bugetarilor de execuţie. Se fac restructurări “la sânge” în administraţie în timp ce numărul ministerelor aproape s-a dublat iar Parlamentul în loc să scadă potrivit voinţei poporului exprimată la referendum şi-a înmulţit numărul aleşilor cu aproape o sută. Toţi cu maşini, secretare şi bugete pe măsură, sporite la fiecare rectificare bugetară.
În mai 2012 când USL a venit la putere a reînceput – ca de fiecare dată când puterea se schimbă – dezmăţul sinecurilor. Angajarea la stat fără concurs sau cu concursuri falsificate s-a întins în cercuri concentrice, ca o molimă. Unchi, veri, nepoţi, amante, prieteni de partid lipitori de afişe dar incapabili să-şi găsească singuri un loc de muncă, au fost numiţi în funcţii generos plătite, în aparatul de stat.
Nu asta am visat eu în decembrie 1989 când, după o noapte de manifestaţie, am preluat puterea în dimineaţa zilei de 22 la orele 8, înainte de fuga dictatorului. În discursul ţinut atunci pe treptele actualei prefecturi, am vorbit despre o Românie în care vor exista alegeri libere, va triumfa dreptatea, justiţia, echitatea, libertatea, democraţia adevărată şi nu contrafăcută.
Promovările în instituţiile publice şi în companiile de stat, am susţinut eu atunci cu o naivitate înduioşătoare, dezarmantă, vor fi făcute potrivit competenţei profesionale şi nu după criterii clientelare, de partid. În faţa mea sute de oameni punctau cu urale fiecare frază rostită şi îşi ştergeau lacrimile de bucurie. Acesta nu era numai visul meu, era şi visul lor.
Dar orice revoluţie este începută de naivi, continuată de impostori şi exploatată de escroci. În mai puţin de o lună noi, cei câţiva care am ieşit în stradă conştienţi că nu vom rămâne în viaţă până a doua zi, am fost măturaţi de la putere de către cei care vă conduc azi. Pe ei îi votaţi la fiecare ciclu electoral, începând cu mai 1990. Ei sunt cei care au confiscat viitorul României. Lor trebuie să le cereţi socoteală, nu revoluţionarilor. Eu nu am reuşit să devin nici măcar consilier local…
Revoluţionarii, datorită acestui parcurs nefericit al ţării, şi pentru că li s-au acordat prin lege, FĂRĂ SĂ O CEARĂ , nişte îndemnizaţii ca recunoştinţă pentru eroismul din Decembrie ’89 au ajuns un fel de paria a societăţii româneşti. Presa scrisă şi televiziunea, politicienii iar în final şi opinia publică, după ce i-a slăvit şi îmbrăţişat, îi încriminează acum in corpore ca pe nişte ticăloşi, profitori şi impostori. Cine a numit secretarii de stat în fruntea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor? Ei sau partidele politice? Nu revoluţionarii i-au numit pe infractorii Emil Cuteanu, George Costin sau Bebe Ivanovici secretari de stat la SSPR. Au făcut-o Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Emil Boc.
Emil Cuteanu, omul lui Iliescu se află deja în puşcărie alături de George Costin numit de Emil Boc, întrucât au transformat eliberarea certificatelor de revoluţionar într-o afacere personală. Revolta societăţii civile este, desigur îndreptăţită, dar nedreaptă faţă de cei care şi-au riscat cu adevărat viaţa în zilele lui Decembrie 1989. Iar azi se sinucid pentru că nu mai pot plăti ratele la creditul garantat cu îndemnizaţia tăiată al treilea an, iar banca le-a luat casa pe jumătate ridicată. Sau apartamentul. Este cunoscut – dar cui îi pasă! – cazul recent al lui Sorin Moldovan, preşedintele unei asociaţii de revoluţionari din Tg. Mureş.
Moartea unui aurolac din canalele Bucureştiului are un ecou mai puternic în mas-media românească decât a unui revoluţionar disperat, ostracizat azi de societate. Primul deznădăjduit care şi-a luat singur viaţa, scârbit de ceea ce se întâmplă, a fost eroul Călin Nemeş din Cluj. Pe revoluţionari nu-i ajută nimeni. Dacă profesorii, cadrele medicale, militarii, pensionarii ies în stradă, sunt susţinuţi de sindicate şi alte categorii socio-profesionale. Pe revoluţionari, dacă protestează, nu-i susţine nimeni! Dimpotrivă…
Ipocrizia şi cinismul clasei politice sunt indescriptibile. Ca şi Emil Boc, Victor Ponta cere tot timpul revoluţionarilor să-şi elimine, din rândul lor, impostorii. Ca şi cum aceştia ar putea să o facă, şi nu SSPR, prin comisia de analizare a dosarelor condusă de secretarul de stat. “A fost o decizie politică să se taie îndemnizaţiile luptătorilor revoluţionari” – a recunoscut fostul ministru de finanţe Gh. Ialomiţeanu.
Personal am scris nenumărate articole care au apărut în presa centrală şi locală, am avut intervenţii la televiziune în care am încriminat existenţa numai în Alba a circa 40 de “revoluţionari în grad de “Rănit”, care îşi iau în continuare îndemnizaţiile deşi sunt foşti miliţieni bătuţi de populaţie, victime ale unor accidente rutiere sau ale unor altercaţii în timpul sărbătorilor din iarna lui dec.’89. Nu s-a întâmplat nimic! I-am pus personal în mână premierului Boc un memoriu în acest sens; un memoriu asemănător l-am trimis şi la SSPR; am iniţiat un Proiect de modificare a “Legii Recunoştinţei” (cum este denumită Legea 341/2004) astfel încât răniţii să fie răniţi de glonţ iar “revoluţionari” să fie consideraţi doar cei care au organizat şi condus acţiuni de stradă, au construit baricade şi au ocupat obiective strategice PÂNĂ LA ORELE 12,09 DIN DATA DE 22 DECEMBRIE 1989 – momentul fugii dictatorului şi nu până în 25 decembrie cum stipulează acum legea. Ar fi rămas doar 4000 – 5000 de revoluţionari, necontestaţi de nimeni şi respectaţi. Cu sprijinul a trei parlamentari de Alba proiectul a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. A fost scos de USL şi aruncat probabil la coş.
Clasa politică nu e interesată să se facă ordine în rândul revoluţionarilor pentru că se teme de aceştia. De aceea îi ţine în şah cu anatema oprobiului public. Între timp Guvernul Ponta a găsit bani să dea “îndemnizaţii speciale” diplomaţilor pensionari cu o vechime mai mare de 15 ani în ministerul respectiv. Lunar, aceştia vor primi pe lângă pensie, “pentru condiţii grele, vătămătoare, de uzură fizică şi psihică” suma de 3571 lei. E riscant pentru ficat, într-adevăr, să dai peste cap pahare cu şampanie sau să mănânci caviar atâţia ani la recepţii oficiale.
Ceauşescu a fost împuşcat pentru subminarea economiei naţionale şi înfometarea poporului. S-a grăbit să plătească datoria externă şi a redus-o la zero. Politicienii care au vândut ţara, au înfometat poporul, au distrus economia şi au acumulat datorii externe de peste 100 miliarde de euro… Ei, ce pedeapsă merită!!!
Mihai Babiţchi
Opinii - Comentarii
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
La data de 28 septembrie 1848, a treia Adunare națională de la Blaj adresa Parlamentului de la Viena „Memoriul poporului român din Transilvania”, prin care se susținea principiul egalității naționale cu toate popoarele din imperiu.
La adunare au participat peste 20.000 de țărani români conduși de Avram Iancu, Axente Sever și Iovin Bran. Recunoscută ca ”Adunarea Marțială”, întrunirea a hotărât înființarea de urgență a unei armate revoluționare românești. Simion Bărnuțiu, August Treboniu Laurian și Alexandru Papiu Ilarian au fost pașoptiștii care au dat tonul adunării. Participanții au respins unirea Transilvaniei cu Ungaria și au refuzat să recunoască guvernul de la Pesta.
De asemenea, au decis să înființeze Comitetul Național Român ca organ de conducere a națiunii și au cerut reorganizarea constituțională a Transilvaniei. A treia adunare de la Blaj a dus la formarea unei armate de 300.000 de oameni.
La inițiativa lui Avram Iancu, românii s-au constituit în 15 legiuni comandate de un prefect, care au început lupta împotriva maghiarilor chiar din octombrie.
Opinii - Comentarii
27 septembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului
La 28 septembrie este marcată Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Evenimentele organizate pentru acest eveniment pot fi diferite — de la expoziție tematică la conferințe, expoziții de artă, festivaluri de film, expoziții istorice, evenimente sportive etc.
Scopul acestor acțiuni este de a atrage atenția politicienilor, autorităților și a publicului larg asupra realizărilor și preocupărilor comunităților de surzi. Pe parcursul unei săptămâni, organizațiile din domeniu, din întreaga lume, sunt încurajate să desfășoare campanii de informare cu privire la activitatea pe care o desfășoară. Manifestările organizate cu acest prilej oferă și oportunitatea de a stimula creșterea eforturilor pentru promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de auz din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile acestei comunități. De asemenea, se desfășoară acțiuni de solidaritate între oameni cu deficiențe de auz și susținătorii lor.
Federația Mondială a Surzilor (DCA) a lansat prima Zi Internațională a Surzilor în 1958. Această zi, prin evenimentele organizate a fost, ulterior, extinsă la o „săptămână”. Pentru aceste evenimente a fost aleasă ultima săptămână a lunii septembrie care culminează cu Ziua Internațională a Surzilor marcată în ultima duminică a lunii.
Primul Congres Mondial al DCA a avut loc în septembrie 1951 și alegerea lunii septembrie pentru a sărbători Săptămâna Internațională și Ziua Internațională a Surzilor reprezintă și marcarea a acestui eveniment.
Federația Mondială a Surzilor este o organizație internațională formată din 130 de asociații naționale ale surzilor, care, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite, ajută toate țările, îndeosebi pentru îmbunătățirea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor cu deficiențe de auz, mijlocind, totodată, accesul la educație și la tehnologii și servicii de informare.
Un studiu recent derulat de Organizația Mondială a Sănătății arată că 360 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului, adică un procent de 5,3% din populație.
Sursa: agerpres.ro
Opinii - Comentarii
O nouă lege a pensiilor din ianuarie 2024. Majorarea pensiilor diferențiat: Pensiile mici indexate cu un procent mai mare
O nouă lege a pensiilor din ianuarie 2024. Majorarea pensiilor diferențiat: Pensiile mici indexate cu un procent mai mare
Marcel Ciolacu a anunţat că, de la 1 ianuarie 2024,va exista o nouă lege a pensiilor.
„Atât noi, cât și Comisia Europeană considerăm că sunt inechități foarte mari între pensiile foarte mici și pensiile mari și se caută un echilibru social. Eu doresc să trec legea pensiilor anul acesta, de la 1 ianuarie 2024, ea să fie în vigoare, a declarat premierul
Citește și: Indexare pensii de la 1 ianuarie 2024: Pensia minimă și pensiile mici se vor majora mai mult, cu până la 30%
Ciolacu a mai spus că, de anul viitor, vor fi majorate pensiile, cu un procent care va fi cel puţin egal cu inflaţia, pensiile mici urmând a beneficia de majorări în procente mai mari decât celelalte.
”Minimum de procent va fi inflaţia din anul respectiv, exact cum am făcut şi anul trecut, cât era prim ministru domnul Nicolae Ciucă. Vom vedea anvelopa la sfârşit de an, cred că în noiembrie vom veni cu noua lege a bugetului”, a mai afirmat Ciolacu.
Inflația ar urma să fie de circa 7,5% potrivit BNR.
Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 – procent mai mic față de cel promis anterior
Ministrul Marcel Boloș a spus, la un post tv, că ele vor crește, anul viitor, cu 14% și asta va implica un efort de 16 miliarde de lei.
Citește și: INDEXARE pensii 2024: Cu ce procent ar putea crește pensiile din 1 ianuarie 2024
De asemenea, Ciolacu nu a adăugat la creșterea pensiei și o indexare cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
Majorarea pensiilor mici
„Cu adevărat, este normal şi corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent pensiile mici, cât şi pensiile mari, exact ca la sporul de antenă. Nu pot să dau acelaşi procent. Echitatea socială nu o poţi face altfel”, a anunţat Marcel Ciolacu.
Citește și: Pensii 2024: Noua formulă de calcul. Care sunt variantele de pe masa ministrului Muncii
Pensia medie lunară a crescut în anul 2022, cu 11.3%, până la 1.855 de lei, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS).
Inflaţia a scăzut, în luna august, conform INS, puţin sub 10%. Pe de altă parte, la începutul lunii august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi la 4,4%, pentru sfârşitul anului 2024.
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Sportacum 17 ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Ştirea zileiacum 18 ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Sportacum 19 ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Curier Județeanacum 13 ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului