Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Mihaela Mih Dehelean – Birocraţia se combate cu profesionişti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tableta bunului simţ 

  În acest moment, România se află fără doar şi poate în mijlocul unei crize politice, economice şi morale fără precedent. Fiecare zi care trece arată un mecanism statal cu un comportament absurd, lipsit de strategie şi rupt de ceea ce aşteaptă un cetăţean onest de la un stat pe care-l susţine cu taxe şi impozite deloc uşor de plătit. Se vorbeşte atât de mult acum despre politicieni, grupuri de interese, despre guvernanţi, despre opozanţii lor, despre alegeri anticipate, despre lupte surde încât dacă vom continua aşa vom pierde din vedere un principiu simplu acela al politicilor de resurse umane pe care le aplicăm în cazul constituirii în perioada imediat următoare a consiliilor locale şi judeţene spre exemplu. Dincolo de agitaţia pe care o presupune consolidarea unui mesaj coerent legat de cum trebuie să arate administraţia locală şi judeţeană în următorii patru ani, este necesară identificarea şi promovarea unor oameni care să înţeleagă cum se manifestă mecanismul administrativ. Dacă aceste organisme administrative vor fi din nou scena unor politicieni mai mult sau mai puţini talentaţi care nu au experienţa reală a actului administrativ în diverse instituţii ale statului ne vom afla în postura pe care o cunoaştem deja a manifestării unei voinţe politice şi atât.
În luna iunie a acestui an se va vedea mai clar decât până acum dacă partidele politice au înţeles ceva din ultimele transformări pe care le-a suferit societatea românească în ultimii ani. La apropiatele alegeri se va vedea de câtă preţuire se bucură profesioniştii în administraţie şi câtă influenţă au de fapt în contextul în care în consiliile locale dar şi judeţene trebuie să devină expresia unei dorinţe de a crea un cadru propice dezvoltării pe termen mediu şi lung. Dacă experienţa politică a ultimilor ani nu duce la o eficientizare a actului administrativ, dacă aceasta din urmă nu duce la identificarea unor oameni care să înţeleagă în profunzime nevoile unei comunităţi locale sau judeţene am pierdut de pomană foarte mulţi ani. În acest moment, partidele politice, aşa cum le cunoaştem noi, ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi caracter promovând oameni care ştiu cum se poate stabili o relaţie corectă între cetăţean şi administraţia pe care acesta o susţine.
Profesioniştii despre care vorbesc, şi cu mulţi dintre ei am onoarea să lucrez în fiecare zi, trebuie să facă acest pas în faţă pentru a schimba o administraţie imobilă, pierdută într-o mulţime de proceduri şi hârtii inutile, cu o birocraţie care o conservă la un nivel din care omul care i se adresează nu poate câştiga nici măcar timp. Partidele politice definitivează în perioada următoare listele de candidaţi pentru alegerile locale, stabilesc strategii de comunicare, scriu discursuri dar nu ar trebui să uite că în acest moment trebuie lăsată valoarea individuală să vorbească, trebuie lăsată experinţa administrativă a unor oameni să se manifeste. Ştiu că acest tip de abordare poate să deranjeze jocurile politice ale unora sau ale altora dar e un act de responsabilitate să procedezi astfel. În lipsa acestui tip de acţiune, ziarele se vor umple de declaraţii politice şi oamenii de probleme nerezolvate. E un act de bun simţ să înţelegi că această ţară trebuie să se întoarcă la oamenii de valoare pe care îi are în administratie, pentru a putea crea un sistem care să răspundă în mod real la nevoile care apar în societate. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada imediat următoare şi dacă ceea ce am spus anterior se va reflecta acolo unde este necesar să se reflecte. Dacă România nu face acest pas necesar vom rămâne la acest nivel încă mulţi ani de acum înainte. Dacă profesioniştii vor continua să tacă, puteţi fi siguri că incompetenţa va fi zgomotoasă şi îndreptată ca o armă letală împotriva cetăţenilor care plătesc pentru o administraţie eficientă.
Jr. Mihaela MIH – DEHELEAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea