Rămâi conectat

Curier Județean

Meşterul Traian din Cugir face artă din ambalaje din lemn aruncate pe stradă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Traian Dicu din Cugir a iubit din tinereţe obiectele artizanale, mai ales pe cele confecţionate din lemn, dar nu s-a gândit că vreodată ar putea deveni la rândul său un artist cu mult talent. Şi nu unul oarecare, pentru că ceea ce face meşterul Traian este cu totul mai aparte. Nu doar prin ceea ce realizează ci mai ales din ce reuşeşte să confecţioneze cu atâta măiestrie folosind două mâini dibace.
De mai bine de 20 de ani, de când a ieşit la pensie, nenea Traian s-a gândit să dedice o parte din timpul său creaţiei care să-l scoată din monotonie după cei vreo 40 de ani de muncă la Uzina Mecanică Cugir. Ideea noii sale ocupaţii i-a venit, după cum afirma, atunci când a văzut aruncate pe stradă numeroasele beţişoare din lemn folosite la îngheţata „pe băţ”, dar şi ambalajele din lemn subţire găsite pe lângă pubelele pentru deşeuri menajere. Cu multă măiestrie şi migală, meşterul Traian a reuşit, într-un mic atelier improvizat pe balconul locuinţei sale, să confecţioneze o mulţime de obiecte pline de farmec şi mister, emoţionante prin frumuseţea lor simplă. Rămân de apreciat imaginaţia şi creaţia artisului în confecţionarea unor machete ce reprezintă biserica din Cut, şura părintească, carul cu lemne şi carul cu fân, moara de apă, obiecte ce aduc în lumină tradiţia populară a satului în care s-a născut. Dar, nu i-a lipsit inspiraţia de a meşteri tot în miniatură case de vacanţă văzute în timpul drumeţiilor sale prin Munţii Cugirului, Crucea Grănicerilor din Cugir, troiţe ş.a, toate făcute din plăcerea de a prelucra lemnul în aşa fel încât să scoată în evidenţă arta frumosului. Şi chiar dacă nu peste mult timp va trece în linia octogenarilor, meşterul Traian încurajat şi de prietenii lui, Gheorghe şi Valer, este hotărât să nu se dea bătut şi să facă din pasiunea sa o ocupaţie care să-l însoţească toată viaţa. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea