Medic român: ,,Avem spitale mari cu zeci de paturi de Terapie Intensivă, dar spunem că nu sunt locuri la ATI pentru bolnavii de Covid. Ce facem, ne uităm la ei cum mor?”
Toate spitalele trebuie să funcționeze ca înainte de pandemie și să trateze și pacienții cu coronavirus care ajung în cadrul lor, susține medicul Cristian Băicuș de la Spitalul Colentina. Acesta a declarat, pentru G4Media.ro, că în prezent nu sunt locuri la ATI pentru bolnavii de Covid, deși în România sunt spitale mari cu zeci de paturi de Terapie Intensivă.
„Trebuie să fie la fel cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană: spitalele să funcționeze ca înainte de pandemie și pacientul cu Covid să fie tratat la orice spital. Pacienții cu Covid sunt gravi doar dacă au afectare pulmonară.
Restul nici nu ar trebui să stea în spital. De ce blocăm un spital întreg pentru pacienți care au nevoie de îngrijire pulmonară și la infecțioase? Deși sunt numărate ca paturi pentru Covid, de fapt nu se pot folosi paturile din anumite secții. În plus, nu ar mai fi tevatura cu transportul pacienților prin toată țara”, susține medicul Cristian Băicuș.
Medicul a povestit că a avut doi pacienți a căror stare s-a agravat, iar în spital nu mai erau locuri la ATI, pentru că aici sunt aduși pacienți Covid din toată țara.
„Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) a decis că doar ei trebuie să hotărască unde se internează pacienții la ATI. Am sunat la CNCCI. Pentru un pacient, soluția de la CNCCI a venit a doua zi. În 24 de ore putea să moară de mult.
Norocul pacientului a fost că a murit un alt pacient de la ATI de la noi și imediat am ocupat locul, până să mi-l ocupe CNCCI cu altcineva adus din altă parte. Pentru cel de-al doilea nici nu au mai dat vreun semn. Noroc că am fost eu atent când s-a eliberat un pat. Dar nu mi-au oferit nicio soluție, nicăieri, nici la Botoșani, pentru că locurile în spitalele Covid sunt limitate. Și atunci ce facem, ne uităm la ei cum mor?”, a spus medicul Băicuș.
Acesta susține că autoritățile spun că nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă, pentru că se limitează la locurile din spitalele Covid.
„Sunt spitalele mari care au zeci de paturi ATI, dar nu sunt spitale Covid, ca să le protejeze, pentru că probabil au avut un lobby mai puternic. Doar în fostele state sovietice este această segregare a pacienților Covid și non-Covid. Nicăieri în UE nu se întâmplă acest lucru. Este o bătaie de joc față de medici și față de pacienți, față de pacienții cu boli cronice, care nu au mai putut veni la operații, la tratamente. De ce nu au făcut spitalele militare sau ale Ministerului de Interne spitale Covid, cum este Gerota? Nu ne deranjează să tratăm Covid, dar vrem să tratăm și ceilalți pacienți”, a mai spus Cristian Băicuș.
În 15 octombrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara că toate spitalele din țară trebuie să se pregătească să trateze pacienți cu Covid, însă deocamdată nu au fost anunțate decizii în acest sens.
Sursa: g4media.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni Indicele BET, principalul indicator al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat miercuri, 2 iulie 2025, un recul de 1,7%, cel mai accentuat declin din 5 mai 2025 încoace, pe fondul reacției negative […]
Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat”
Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat” Confederația Patronală Concordia, organizație prezidată de Dan Șucu și din care provine și consilierul prezidențial Radu Burnete, și-au exprimat miercuri, 2 iulie 2025, „profunda îngrijorare și nemulțumire” față de pachetul de măsuri fiscale anunțat de Executiv, […]
ANM trage un semnal de alarmă: Nou episod de caniculă severă, în luna iulie, în România Adiministrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că, România intră într-un nou episod de caniculă severă, cu temperaturi care vor atinge și chiar vor depăși 36 de grade Celsius, în special în sudul și sud-estul țării. Potrivit Elenei Mateescu, directorul […]