Măsurile de distanțare fizică și reducerea riscului epidemiologic pentru profesori și elevi, anunțate de Ministerul de Interne si cel al Muncii

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

 Cele două instituții care vor verifica măsurile impuse în școli de distanțare fizică și reducerea riscului epidemiologic sunt Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Munci, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern pentru măsurile din starea de alertă, act normativ pe care Guvernul îl aprobă la această oră în ședință.

Pe 18 mai în România intră în vigoare Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prevederile din lege în domeniul educației pot fi citite aici.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

”Măsurile prevăzute la art.10 se pun în aplicare de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății. Respectarea aplicării acestor măsuri se urmărește de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Afacerilor Interne”, prevede actul citat.

Ministerul Muncii are atribuții de verificare a respectării condițiilor impuse pentru angajații din învățământ, atât cadre didactice cât și persoanal administrativ, iar Ministerul de Interne poate controla respectarea măsurilor impuse pentru elevi și pentru angajați.

În anexa 3 prin care se aprobă normele de aplicate ale Legii adoptate săptămâna trecută în Parlament, lege care intră azi în vigoare, articolul 10 prevede măsurile din domeniul Educației:

”În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) și art.38 din Legea nr. 55/2020, se stabilesc următoarele măsuri:

Se menține măsura suspendării temporare a cursurilor din toate unitățile și instituțiile de învățământ până la finalul anului școlar/universitar, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și cercetării și ministrului sănătății, emis în temeiul art. 38 și art. 71 alin. (2) din Legea 55/2020.
Se permite desfășurarea, după data de 02.06.2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a), precum și pentru organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și cercetării și ministrului sănătății, emis în temeiul art. 38 și art. 71 alin. (2) din Legea 55/2020.”

Reamintim că sămbătă în Monitorul Oficial a apărut Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, ordin prin care sunt detaliată condițiile de dezinfectare a claselor, de aerisire a sălilor între cursuri sau de intrare a elevilor la examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională. Conform noilor reguli, nu vor fi mai mult de 10 elevi în clasă, pauzele vor fi de 10 minute la fiecare oră și în pauze vor ieși simultan maximum două grupe de elevi.

În timpul pauzei, clasa trebuie aerisită. Înainte și după ore are loc dezinfectarea cu biocide a claselor.

Sursa: edupedu.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419