Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Martirii-liceeni din Alba Iulia nu au avut tinereţe!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

În volumul-document intitulat „Noi nu am avut tinereţe”, editat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Alba, există un capitol dedicat unui grup de tineri liceeni de la Liceul Mihai Viteazul (actual HCC) şi de la Liceul comercial economic din Alba iulia, care au avut curajul de a înfrunta comunismul acum 60 de ani, când acesta abia îşi iţea capetele de balaur. Spicuiri din capitolul respectiv au fost preluate şi în revista „Albaiulianul”, sub acelaşi titlu, „Noi nu am avut tinereţe”. Puţini albaiulieni ştiu că în anul 1949, câţiva tineri de la liceele amintite mai sus au înfiinţat o „Ligă anticomunistă”, o curajoasă organizaţie secretă de luptă împotriva comunismului aflat în stare incipientă, dar care-şi crease deja cel mai monstruos instrument al său: Securitatea! Vânaţi, ca toţi opozanţii regimului din acea perioadă, tinerii aveau întruniri secrete în şanţurile cetăţii, un sistem de coduri şi parole, depuseseră un jurământ în Catedrala Încoronării, plăteau cotizaţie şi nu se cunoşteau între ei. Doar şeful grupării cunoştea numele tuturor membrilor. Ei se pregăteau, aşa cum se pregăteau luptătorii din munţi şi mulţi alţi români care bănuiau pericolul reprezentat de „ciuma roşie” adusă ca o „binecuvântare” de ruşi, să acorde un sprijin direct, militar, unor forţe ce erau aşteptate să elibereze ţara de comunişti, respectiv de ruşi. După cum ştiţi, aliaţii din Occident ne-au abandonat în braţele Moscovei (chiar „aliaţii” aceia care azi ne critică pentru rămânerea noastră în urma „căruţei europene”). Neintervenţia aliaţilor, abandonarea noastră a însemnat, de fapt, condamnarea a zeci şi sute de mii de români la teroare, arestare, torturare, închisoare şi moarte…
Aşa s-a întâmplat şi cu tinerii albaiulieni, care au organizat „Liga anticomunistă”. Aceştia au fost arestaţi în perioada 1952-1953, torturaţi şi condamnaţi la ani grei de temniţă, în urma unui simulacru de proces, la care ei au avut mai degrabă demnitatea unor acuzatori, decât umilinţa unor acuzaţi. Au primit pedepse între 1 şi 20 de ani, pe care le-au executat, trecând prin tot infernul gulagului românesc, prin beciurile Securităţii, prin cele mai odioase carcere şi prin lagărele de muncă. Cei care au supravieţuit
s-au eliberat târziu, dar astăzi lor li se poate recunoaşte rolul de români adevăraţi, care prin faptele lor au redat demnitatea acestui neam. Cu atât mai mult cu cât azi, cei 2-3 care se mai află în viaţă afirmă: „Am fost condamnaţi, dar nu învinşi…!” După închisoare au găsit afară o lume schimbată, în care nu-şi mai aflau locul. Aşa cum, iată, pentru ei nu se găseşte în toată Alba Iulia UN LOC DE MONUMENT! Cred că s-ar cuveni ca tocmai în curtea actualului Colegiu „HCC” să fie amplasat un ansamblu sculptural care să reamintească tuturor că nişte tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani şi-au asumat cândva martiriul luptei anticomuniste. Iar numele lor, musai, să fie înscrise cu litere de aur în cărţile de istorie, aşa cum apar ele, cu condamnările pe care le-au suferit pentru că au îndrăznit să-şi urmeze idealurile: Tic Gherasim – 20 de ani de muncă silnică, Ioan Lăpăduş – 20 de ani de muncă silnică, Septimiu Sârbu – 20 de ani de muncă silnică, Iuliu Oltean – 20 de ani de muncă silnică, Tiberiu Low – 20 de ani de muncă silnică (plus 2 ani), Nicolae Haţegan – 20 de ani de muncă silnică, Sirius Puşcaş – 20 de ani de muncă silnică, Ştefan Kerestes – 20 de ani de muncă silnică, Mircea Trifu – 20 de ani de muncă silnică, Gheorghe Dăian – 20 de ani de muncă silnică, Gheorghe Totoian – 10 ani de muncă silnică, Remus Munteanu – 20 de ani, Pompiliu Peculea – 20 de ani, Mircea Munteanu – 18 ani, Zeno Moga – 15 ani, Marin Radu – 12 ani, Ioan Coriolan Suciu – 10 ani, Lucian Dragomir- 9 ani, Simion Drăgoi – 8 ani, Gheorghe Drăghici – 8 ani, Traian Peligrad – 8 ani, Ioan Oprean – 7 ani, Iosif Lupşan – 6 ani, Gheorghe Draşovean – 2 ani, Gheorghe Creivean – 2 ani, Ioan Dancea – 1 an, Tiberiu Bălgrădean – 1 an. (foto în pagina 1)
lTinerii de azi simt că luptă împotriva aceluiaşi duşman!
Au trecut 60 de ani de suferinţă, de zbucium, de mizerie şi de nedreptate pentru poporul român. Şi dacă momentul 1989, cu toată jertfa lui, s-a dovedit doar pragul unei etape intermediare dinspre comunismul sălbatic spre comunismul cu faţă umană, şi dacă partidele istorice înfiinţate atunci au fost asaltate şi infiltrate cu comunişti mascaţi, astăzi se întrevede iarăşi o speranţă. Este posibil ca ea să se numească noua generaţie a PNŢCD. Speranţa mea se leagă de astfel de tineri, dacă ei îşi vor confirma valoarea, fermitatea şi hotărârea în timp. Pentru că ei, dacă nu vor fi îndoctrinaţi şi otrăviţi de cianurile societăţii noastre actuale, şi-ar putea revendica sorgintea chiar din acei tineri superbi în măreţia sacrificiului lor, pe care i-am nominalizat anterior. Din păcate, cred că peste o punte temporală de 60 de ani, şi unii şi alţii au luptat şi luptă împotriva aceluiaşi duşman, comunismul, chiar dacă el azi se numeşte altfel. Iată mai jos câteva gânduri ale tinerilor ţărănişti de azi, referitor la tinerii martiri anticomunişti de acum 60 de ani, antemergători ai lor, şi la crezul lor politic, personal…
lMircea Trifu, vicepreşedinte PNŢCD Alba Iulia: „Gestul tinerilor de acum 60 de ani este de-a dreptul cristic şi face parte din marile momente istorice ale poporului nostru. Este dureros faptul că în curtea Colegiului HCC nu se găseşte măcar un monument, un grup statuar, care să amintească de eroismul acestor tineri. În ceea ce priveşte crezul meu politic, pot spune că eu nu cred în partide politice, ci în calitatea oamenilor. Iar ceea ce mă determină să activez în PNŢCD este datoria morală faţă de oamenii care au pus bazele statului român modern, oameni care au sfârşit în cele mai cumplite chinuri prin puşcăriile din toată ţara”
lAlin Ţamba, preşedintele filialei universitare a PNŢCD Alba Iulia: „Tinerii de la HCC, care au fost condamnaţi acum 60 de ani, au fost victimele sistemului diabolic care a stăpânit România o jumătate de veac. Din păcate, dacă Germania a avut parte de Procesul de la Nurnberg imediat după război, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu cei ce se fac vinovaţi de crimele comise în gulagul românesc. Această ignorare cu bună ştiinţă a unor vinovaţi este „opera” oamenilor politici din zilele noastre, a celor aflaţi la cârma ţării, conduşi de sistemul economic mafiot global, care doreşte să elimine orice sentiment şi orice simbol naţional. Tinerii de altădată care s-au opus „colectivizării” morale a ţării ating dimensiunea martirajului lui Gafencu, Maniu şi Brătianu, aşadar ei sunt pentru noi nişte modele, nişte repere morale. Eu am ales să fac parte din PNŢCD datorită ideologiei naţionale şi a crezului creştin-democrat. Aici tradiţia şi istoria politică transilvăneană se îmbină în cel mai perfect mod. Sunt conştient că viaţa mea e limitată pe acest pământ şi că atunci când nu voi mai fi, voi da seamă de greşelile mele. De asta ar trebui să fie conştient orice politician român, şi atunci ţara noastră ar arăta altfel…”
lAlexandra Oargă, vicepreşedinte PNŢCD Alba Iulia: „Am toată compasiunea şi respectul pentru tinerii care au fost condamnaţi în anii ’50, pentru că şi-au exprimat crezul politic şi pentru că au arătat hotărâre, dârzenie şi spirit de sacrificiu în numele unui ideal. Ei sunt dovada faptului că regimul comunist a fost un regim criminal. Eu am intrat în rândurile PNŢCD pentru că, pe de-o parte împărtăşesc valorile creştin-democrate ale acestei formaţiuni, iar pe de altă parte sunt convinsă că acesta este singurul partid capabil să se aplece asupra ţăranilor, care au fost mereu uitaţi, de toate partidele aflate la putere. Şi cred că pe umerii unei pături ţărăneşti puternice şi prospere se poate construi o societate românească echilibrată şi sănătoasă, în care bunăstarea să fie un adevăr, nu o vorbă-n vânt, pentru pigmentarea discursurilor politicienilor.”
lSamuel Alexandru Cosma, vicepreşedinte PNŢCD Alba Iulia: „Martiriul elevilor de altădată, de la HCC, dovedeşte că tinerilor le este mai greu să accepte ceva impus cu forţa, mai ales dacă acest lucru contravine propriilor convingeri şi idealuri. E firesc, prin urmare, graţie efervescenţei vârstei, ca tinerii să reacţioneze cei dintâi atunci când nişte drepturi cetăţeneşti fundamentale sunt călcate în picioare. Idealismul şi puterea lor de sacrificiu este remarcabilă, aşadar ei sunt nişte exemple pentru tinerii de azi, nişte modele demne de urmat în viaţă. Cât priveşte intrarea mea în rândurile PNŢCD, eu cred că este nevoie de un suflu înnoitor în viaţa politică din Alba Iulia şi din România, în general. Tinerii trebuie să ia din nou atitudine, deoarece altora, mai vârstnici, chiar dacă au avut experienţa directă, dureroasă, a regimului comunist, se vede că li s-au tocit simţurile. România are nevoie de o schimbare pe care numai tinerii o pot produce. Numai tinerii pot transforma România dintr-o ţară coruptă şi mizeră într-o ţară puternică şi prosperă. Numai tinerii şi principiile creştin-democraţiei!”
Nu vreau să mai adaug la cele de mai sus decât un singur lucru: dacă tinerii care s-au exprimat aici vor rămâne consecvenţi la ideile pe care le-au enunţat, atunci PNŢCD mai are o şansă, şi ţara asta de asemenea. Dacă vor rămâne verticali, neîndoiţi ca brazii, dacă nu vor face compromisuri şi nu-şi vor scoate propria conştiinţă la mezat din interese meschine, personale, atunci vor deveni oameni politici adevăraţi. Dar mai întâi oameni. Eu unul sunt convins, cum spunea un poet bântuit de geniu, că oamenii sunt „locuibili” şi că prin fiinţa lor pământească trec anumite energii, la care-i racordează sufletul lor. Despre astfel de energii vorbea (ca şi I.P. Culianu, sub altă formă) minunatul poet-martir al temniţelor comuniste, Radu Gyr: „Ne vom întoarce într-o zi… /Şi cei de azi, cu paşii grei,/ Nu ne-or vedea, nu ne-or simţi/ Cum vom pătrunde-ncet în ei.” Dacă cei despre a căror „întoarcere” vorbeşte Radu Gyr, îi vor „locui” pe tinerii de azi, va fi completă puntea peste timp şi spaţiu, şi abia atunci România va porni spre viitorul ei, după o întrerupere brutală de peste o jumătate de veac!
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: ACCIDENT rutier în Alba Iulia, pe strada Detunata. Două mașini s-au lovit

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: ACCIDENT rutier în Alba Iulia, pe strada Detunata. Două mașini s-au lovit Un accident rutier a avut loc în Alba Iulia, pe strada Detunata, 19 mai, în jurul orei 17:30, după ce două mașini s-au lovit. Pompierii intervin cu două autospeciale. Citește și: Accident rutier grav la Blaj. O persoană a rămas incarcerată după […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea