Rămâi conectat

Curier Județean

Marius Anghel: Apel la unitate pentru susținerea CS Unirea Alba Iulia – clubul sportiv nr. 1 al județului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mă adresez dumneavoastră în calitatea de fost conducător al clubului, actual responsabil al secției de Orientare dar în primul rând de om de sport 

Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia, este structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înfiinţată ca instituţie publică în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, persoană juridică, având ca principal obiect de activitate realizarea performanțelor sportive, elecția, pregătirea și participarea la competiții sportive interne și internaționale.

Clubul Sportiv Unirea din Alba Iulia reprezintă fanionul județului Alba la nivelul sportului de performanță. In decursul anilor sportivii clubului au obținut performanțe remarcabile atât în competițiile majore naționale cât și în arenele internaționale, la cel mai înalt nivel, fiind singurul care a avut reprezentanți la cea mai prestigioasă competiție, Jocurile Olimpice.(opinie personală: e singurul club care poate obține și în viitor performanțe internaționale)

În acest moment C.S. Unirea Alba Iulia are un număr de 7 secții pe ramură de sport astfel: atletism, box, culturism, haltere, judo, orientare și tenis de masă.

În anul 2012 sinteza celor mai importante rezultate ale clubului se prezintă astfel:

– 83 medalii la finalele Campionatelor  Naționale, dintre care 15 titluri de campioni naționali, 34 medalii de argint și 34 de bronz;
– 9 medalii la Campionatele Balcanice, dintre care 2 de aur, 5 de argint și 2 de bronz;
– o clasare pe locul 4 și una pe locul 6 la Campionatele Europene;
– 5 participări la Campionate Mondiale și 2 la Cupa Mondială;
– 10 sportivi componenți ai loturilor naționale.

Situația acestora pe ramuri de sport este următoarea:

– Atletism – 23 medalii – 6 aur, 9 argint, 8 bronz; 5 medalii la Campionatul Balcanic – 2 de aur , 2 de argint si 1 de bronz; 1 loc 4 la CE de cros junioare si 1 loc 6 la CE de alergare Montana, pe echipe; 2 participari la Cupa Mondiala de Mars; 2 participari la Campionatele Mondiale,  loc 6 cu echipa de alergare montana junioare si pista 3000 m; 7 sportivi in loturile nationale

– Haltere – 27 medalii   – 0 aur, 15 argint si 12 bronz (niciun sportiv la loturile nationale)

– Orientare – 26 medalii – 9 aur, 9 argint, 8 bronz; 3 participari la Campionatele Mondiale, 2 la seniori si 1 la junior; 4 medalii la Campionatele Europei de Sud-Est – 2 argint si 2 bronz; 3 sportivi in loturile nationale

– Box – 4 medalii – 0 aur, 1 argint, 3 bronz (niciun sportiv la loturile nationale)

– Judo – 3 medalii   – 0 aur, 0 argint, 3 bronz (niciun sportiv la loturile nationale)

– Culturism și Tenis de Masa – nici o medalie

Bugetul  alocat de către Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) pentru  desfășurarea activității  sportive a CS Unirea Alba Iulia în anul 2013 este de aproximativ de 138.000 lei. Cu acești bani ar trebui să obțină performanțe pe plan național și internațional peste 100 de sportivi din cele  7 secții sportive  ale clubului adică în medie mai puțin de 20.000 lei/ secție/an și sub 1.400 lei pe sportiv/pe an.

Din aceste sume “enorme” alocate de la bugetul de stat ar trebui suportate următoarele categorii de cheltuieli pe parcursul unui an competițional:

– cheltuieli cu taxele și vizele anuale la federațiile respective,
– indemnizații de efort lunare pentru sportivi in funcție de categoria de vârstă și performanțele fiecăruia,
– participarea acestora la competiții cuprinse în calendar(transport, cazare, masă, taxe de participare,etc.),
– susținătoare de efort,
– cantonamente de pregătire centralizată,
– premierea performanțelor sportive, etc.

Din punctul meu de vedere, chiar și în condițiile unei politici de austeritate din partea conducerii clubului, bugetul nu are cum să asigure finanțarea activității sportive pentru o perioadă mai mare de 5-6 luni. De aceea, în primul rând,  în numele sportivilor acestui club, față de care am datoria morală să-i fiu alături de ei pentru că le cunosc eforturile și sacrificiile de zi cu zi,  fac un APEL la înțelegere și unitate din partea tuturor factorilor de decizie atât la nivel local cât și la nivel central, indiferent de simpatiile și antipatiile politice să facă lobby comun pentru  susținerea acestora.

Fără o rectificare pozitivă a bugetului alocat de către MTS și fără un sprijin minimal din partea autorităților publice locale acest club nu are nici o șansă de funcționa cât de cât normal. În acest moment există foarte multe tensiuni la nivelul clubului și nemulțumiri atât din partea sportivilor cât și al antrenorilor. Principalele motive sunt neachitarea premierilor pentru performanțele obținute în anul 2012 de către club și incertitudinea  bugetului necesar pentru 2013 care să poată asigura pregătirea sportivilor și participarea acestora la competițiile oficiale.

În anul 2011 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Județean Alba, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia și CS Unirea Alba Iulia, denumit generic  “VIS OLIMPIC” prin care fiecare autoritate locală se angaja să susțină, anual, până în 2016, activitatea de pregătire și competițională a clubului cu până la 150.000 lei fiecare.

În 2012 Prefectura Alba a considerat că CS Unirea Alba Iulia nu are dreptul să primească sume de bani de la bugetele locale datorită faptului că în HG 141/2010, anexa 2, cluburile din subordinea ANST pot fi finanțate doar din venituri proprii și subvenții de la bugetul de stat, astfel că a solicitat revocarea HCL 328/2012 prin care se prevedea alocarea de sume către clubul albaiulian.

Aceasta cu toate că, în conformitate cu prevederile art. 71(2), lit. a, din Legea 69/2000, legea educației fizice și sportului, modificată și completată prin Legea 472/2004, cluburile sportive de drept public pot primi subvenții de la organele administrației publice locale din unitatea administrativ-teritorială în care își desfășoară activitatea.

Culmea e că atât CS Unirea Alba Iulia cât și CS Universitatea Alba Iulia sunt cluburi sportive de drept public, dar alocarea de sume pentru primii a fost considerată ilegală în timp ce pentru cei din urmă a fost considerate perfect legală.

De aici se intră într-un cerc vicios:

– Primăria Alba Iulia nu poate aloca nici un leu pentru club, iar în acest moment se așteaptă un verdict de la instanțele de judecată referitor la acțiunea initiate de Prefectura Alba

– Prefectura a solicitat și un punct de vedere la MTS, care neoficial recunoaște că s-a produs o eroare în anexa 2  a fiecărei HG prin care s-au modificat structurile organizatorice a autorităților central fie că a fost vorba de MTS, ANST și din nou MTS. Culmea e că soluția dată către cei din MTS a fost cea a instanței de judecată, în loc de a face demersurile normale și elementare de a modifica prevederile HG și de a o pune în acord cu prevederile legii.

– Consiliul Județean Alba care este principalul susținător al sportului din județ așteaptă la rândul lui o clarificare a situației pentru ca, împreună cu Primăria Alba Iulia, să-i poată sprijini în continuare pe performer.

În această stare de incertitudine care se poate prelungi luni de zile e normal ca nimeni să nu dorească să-și asume nici un risc în alocarea unor sume de bani, astfel cei care suferă sunt sportivii de la care așteptăm performanțe.

Exemplul cel mai elocvent este cel al atletelor senioare medaliate la CN în cea mai dificilă probă atletică, cea de maraton 42,195 km, care nu și-au primit premierea, conform legii, pentru aceste performanțe și aleargă lunar sute de kilometri, câte 2 antrenamente zilnice, pentru fabuloasa sumă de 250 de lei pe lună, asta în timp ce, de exemplu, jucătoare care activează la echipa de baschet și nu se vor ridica niciodată la nivelul performanțelor obținute de atlete, primesc mii de lei lunar și sunt susținute cu sume foarte importante de la bugetul de stat și bugetele locale. Asta în condițiile în care la CS Unirea sunt peste 100 de sportivi de performanță, marea majoritate din Alba Iulia, în timp ce la CS Universitatea sunt aproximativ 15 sportivi, și cred că nu greșesc, nici unul din Alba Iulia.

Vis-a-vis de neacordarea premierilor pentru performanțele sportive obținute în anul 2012 o parte dintre sportivii și antrenorii clubului au transmis o adresă atât Primului Ministru Victor Ponta cât și Ministrului Tineretului și Sportului Nicolae Bănicioiu privind interpretarea unitară și corelarea actelor normative care reglementează activitatea sportivă, în speță HG 1447/2007 și ordonanțele de guvern referitoare la aceste aspecte emise în anul 2012.

Am speranța că aceste disfuncționalități se vor rezolva în favoarea performanței sportive și că în viitorul nu foarte îndepărtat vom vedea sportivii albaiulieni pe podiumurile competițiilor internaționale.

Anghel Marius


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere În perioada 24 aprilie – 14 mai a.c., Jandarmeria Alba desfășoară o nouă campanie de recrutare pentru cei care doresc o carieră militară în Jandarmeria Română. La școlile militare de subofițeri de jandarmi „Gr. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea