Ziarul Unirea

Marius Anghel: Apel la unitate pentru susținerea CS Unirea Alba Iulia – clubul sportiv nr. 1 al județului

Mă adresez dumneavoastră în calitatea de fost conducător al clubului, actual responsabil al secției de Orientare dar în primul rând de om de sport 

Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia, este structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înfiinţată ca instituţie publică în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, persoană juridică, având ca principal obiect de activitate realizarea performanțelor sportive, elecția, pregătirea și participarea la competiții sportive interne și internaționale.

ELIT

Clubul Sportiv Unirea din Alba Iulia reprezintă fanionul județului Alba la nivelul sportului de performanță. In decursul anilor sportivii clubului au obținut performanțe remarcabile atât în competițiile majore naționale cât și în arenele internaționale, la cel mai înalt nivel, fiind singurul care a avut reprezentanți la cea mai prestigioasă competiție, Jocurile Olimpice.(opinie personală: e singurul club care poate obține și în viitor performanțe internaționale)

În acest moment C.S. Unirea Alba Iulia are un număr de 7 secții pe ramură de sport astfel: atletism, box, culturism, haltere, judo, orientare și tenis de masă.

În anul 2012 sinteza celor mai importante rezultate ale clubului se prezintă astfel:

– 83 medalii la finalele Campionatelor  Naționale, dintre care 15 titluri de campioni naționali, 34 medalii de argint și 34 de bronz;
– 9 medalii la Campionatele Balcanice, dintre care 2 de aur, 5 de argint și 2 de bronz;
– o clasare pe locul 4 și una pe locul 6 la Campionatele Europene;
– 5 participări la Campionate Mondiale și 2 la Cupa Mondială;
– 10 sportivi componenți ai loturilor naționale.

Situația acestora pe ramuri de sport este următoarea:

– Atletism – 23 medalii – 6 aur, 9 argint, 8 bronz; 5 medalii la Campionatul Balcanic – 2 de aur , 2 de argint si 1 de bronz; 1 loc 4 la CE de cros junioare si 1 loc 6 la CE de alergare Montana, pe echipe; 2 participari la Cupa Mondiala de Mars; 2 participari la Campionatele Mondiale,  loc 6 cu echipa de alergare montana junioare si pista 3000 m; 7 sportivi in loturile nationale

– Haltere – 27 medalii   – 0 aur, 15 argint si 12 bronz (niciun sportiv la loturile nationale)

– Orientare – 26 medalii – 9 aur, 9 argint, 8 bronz; 3 participari la Campionatele Mondiale, 2 la seniori si 1 la junior; 4 medalii la Campionatele Europei de Sud-Est – 2 argint si 2 bronz; 3 sportivi in loturile nationale

– Box – 4 medalii – 0 aur, 1 argint, 3 bronz (niciun sportiv la loturile nationale)

– Judo – 3 medalii   – 0 aur, 0 argint, 3 bronz (niciun sportiv la loturile nationale)

– Culturism și Tenis de Masa – nici o medalie

Bugetul  alocat de către Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) pentru  desfășurarea activității  sportive a CS Unirea Alba Iulia în anul 2013 este de aproximativ de 138.000 lei. Cu acești bani ar trebui să obțină performanțe pe plan național și internațional peste 100 de sportivi din cele  7 secții sportive  ale clubului adică în medie mai puțin de 20.000 lei/ secție/an și sub 1.400 lei pe sportiv/pe an.

Din aceste sume “enorme” alocate de la bugetul de stat ar trebui suportate următoarele categorii de cheltuieli pe parcursul unui an competițional:

– cheltuieli cu taxele și vizele anuale la federațiile respective,
– indemnizații de efort lunare pentru sportivi in funcție de categoria de vârstă și performanțele fiecăruia,
– participarea acestora la competiții cuprinse în calendar(transport, cazare, masă, taxe de participare,etc.),
– susținătoare de efort,
– cantonamente de pregătire centralizată,
– premierea performanțelor sportive, etc.

Din punctul meu de vedere, chiar și în condițiile unei politici de austeritate din partea conducerii clubului, bugetul nu are cum să asigure finanțarea activității sportive pentru o perioadă mai mare de 5-6 luni. De aceea, în primul rând,  în numele sportivilor acestui club, față de care am datoria morală să-i fiu alături de ei pentru că le cunosc eforturile și sacrificiile de zi cu zi,  fac un APEL la înțelegere și unitate din partea tuturor factorilor de decizie atât la nivel local cât și la nivel central, indiferent de simpatiile și antipatiile politice să facă lobby comun pentru  susținerea acestora.

Fără o rectificare pozitivă a bugetului alocat de către MTS și fără un sprijin minimal din partea autorităților publice locale acest club nu are nici o șansă de funcționa cât de cât normal. În acest moment există foarte multe tensiuni la nivelul clubului și nemulțumiri atât din partea sportivilor cât și al antrenorilor. Principalele motive sunt neachitarea premierilor pentru performanțele obținute în anul 2012 de către club și incertitudinea  bugetului necesar pentru 2013 care să poată asigura pregătirea sportivilor și participarea acestora la competițiile oficiale.

În anul 2011 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Județean Alba, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia și CS Unirea Alba Iulia, denumit generic  “VIS OLIMPIC” prin care fiecare autoritate locală se angaja să susțină, anual, până în 2016, activitatea de pregătire și competițională a clubului cu până la 150.000 lei fiecare.

În 2012 Prefectura Alba a considerat că CS Unirea Alba Iulia nu are dreptul să primească sume de bani de la bugetele locale datorită faptului că în HG 141/2010, anexa 2, cluburile din subordinea ANST pot fi finanțate doar din venituri proprii și subvenții de la bugetul de stat, astfel că a solicitat revocarea HCL 328/2012 prin care se prevedea alocarea de sume către clubul albaiulian.

Aceasta cu toate că, în conformitate cu prevederile art. 71(2), lit. a, din Legea 69/2000, legea educației fizice și sportului, modificată și completată prin Legea 472/2004, cluburile sportive de drept public pot primi subvenții de la organele administrației publice locale din unitatea administrativ-teritorială în care își desfășoară activitatea.

Culmea e că atât CS Unirea Alba Iulia cât și CS Universitatea Alba Iulia sunt cluburi sportive de drept public, dar alocarea de sume pentru primii a fost considerată ilegală în timp ce pentru cei din urmă a fost considerate perfect legală.

De aici se intră într-un cerc vicios:

– Primăria Alba Iulia nu poate aloca nici un leu pentru club, iar în acest moment se așteaptă un verdict de la instanțele de judecată referitor la acțiunea initiate de Prefectura Alba

– Prefectura a solicitat și un punct de vedere la MTS, care neoficial recunoaște că s-a produs o eroare în anexa 2  a fiecărei HG prin care s-au modificat structurile organizatorice a autorităților central fie că a fost vorba de MTS, ANST și din nou MTS. Culmea e că soluția dată către cei din MTS a fost cea a instanței de judecată, în loc de a face demersurile normale și elementare de a modifica prevederile HG și de a o pune în acord cu prevederile legii.

– Consiliul Județean Alba care este principalul susținător al sportului din județ așteaptă la rândul lui o clarificare a situației pentru ca, împreună cu Primăria Alba Iulia, să-i poată sprijini în continuare pe performer.

În această stare de incertitudine care se poate prelungi luni de zile e normal ca nimeni să nu dorească să-și asume nici un risc în alocarea unor sume de bani, astfel cei care suferă sunt sportivii de la care așteptăm performanțe.

Exemplul cel mai elocvent este cel al atletelor senioare medaliate la CN în cea mai dificilă probă atletică, cea de maraton 42,195 km, care nu și-au primit premierea, conform legii, pentru aceste performanțe și aleargă lunar sute de kilometri, câte 2 antrenamente zilnice, pentru fabuloasa sumă de 250 de lei pe lună, asta în timp ce, de exemplu, jucătoare care activează la echipa de baschet și nu se vor ridica niciodată la nivelul performanțelor obținute de atlete, primesc mii de lei lunar și sunt susținute cu sume foarte importante de la bugetul de stat și bugetele locale. Asta în condițiile în care la CS Unirea sunt peste 100 de sportivi de performanță, marea majoritate din Alba Iulia, în timp ce la CS Universitatea sunt aproximativ 15 sportivi, și cred că nu greșesc, nici unul din Alba Iulia.

Vis-a-vis de neacordarea premierilor pentru performanțele sportive obținute în anul 2012 o parte dintre sportivii și antrenorii clubului au transmis o adresă atât Primului Ministru Victor Ponta cât și Ministrului Tineretului și Sportului Nicolae Bănicioiu privind interpretarea unitară și corelarea actelor normative care reglementează activitatea sportivă, în speță HG 1447/2007 și ordonanțele de guvern referitoare la aceste aspecte emise în anul 2012.

Am speranța că aceste disfuncționalități se vor rezolva în favoarea performanței sportive și că în viitorul nu foarte îndepărtat vom vedea sportivii albaiulieni pe podiumurile competițiilor internaționale.

Anghel Marius

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Cum va fi vremea până în 16 mai 2021, în Alba. Temperaturi crescute și șanse reduse de precipitații, în majoritatea județului

Cum va fi vremea până în 16 mai 2021, în Alba. Temperaturi crescute și șanse reduse de precipitații, în majoritatea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

A prezentat polițiștilor un permis de conducere italian, care se presupune că este fals. Tânăr din Lunca Mureșului, CERCETAT de polițiști

Polițiștii din Ocna Mureș au oprit, în data de 11 ianuarie, un tânăr din comuna Lunca Mureșului, care a prezentat… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

panazan 30 martie 2013 at 11:47

Daca nu ai fi mintit in prima parte te-as fi sustinut pentru partea a doua unde aproape ca mi-ai copiat ideile. Puteai chiar sa citezi, asa era corect…

alexm 30 martie 2013 at 14:18

Clubul numarul 1 al judetului e Zamolxis Alba Iulia conform Anuarului Sportului Romanesc…dar minciunile sunt la putere asa ca politrucul de Anghel continua cum a inceput, mintind

sportivul 30 martie 2013 at 14:36

Domnilor de la ziarul unirea cum se poate ca acest club sa fie pe locul 3 in tara 3 ani la rand si sa nu-l pomeniti?ce se intampla ?nu va plateste la publicare? dezinfomati cititorii !si de ani buni.Ma uit de ceva vreme pe articole din domeniu si vad ca preferati subiecte cvasianonime care nu atrag atentia publicului,iar faptul ISTORIC prezentat mai sus si sustinut de publicatii oficiale (ANUARUL SPORTULUI-2009,2010,2011)ale celor care conduc sportul romanesc ramane anonim chiar la el acasa denota multa rautate!!!si inca odata dezinfomare intentionata!

marius anghel 1 aprilie 2013 at 10:18

Practicantilor de powerlifting!
Cu tot respectul SINCER pentru ca va dedicati o mare parte din timp sportului pe care-l iubiti si practicati si cu aceeasi apreciere fata de sportivii acestei discipline, va asigur ca indiferent de sportul practicat si de persoanele care-l practica eu voi fi un sustinator al tuturor.
Vreau totusi sa prezint si punctul meu de vedere pentru ca e putin diferit de al dumneavoastra, probabil fiecare cu doza lui de subiectivism:
1. E adevarat ca CS Zamolxis se afla in topul clasamentelor nationale ale cluburilor dar stiti foarte bine ca Federatia de Powerlifting este una dintre federatiile care acorda cele mai multe medalii la Campionatele nationale, iar majoritatea celor legitimati si medaliati sunt de la acest club…FRP=CS Zamolxis…asa ca e normal cand castigi sute de medalii pe care tot tu le acorzi sa fi in top
2. Pentru corecta informare a tuturor, Federatia Romana de Powerlifting primeste, la fel ca orice federatie nationala, in functie de criteriile de ierarhizare stabilite de catre Ministerul Tineretului si Sportului, un buget anual pe care conducerea(Panazan, Fratila) il foloseste conform contractului de finantare…
3. Suplimentar FRP si/sau CS Zamolxis a mai primit in decursul ultimilor ani sume atat de la Consiliul Judetean, Consiliul local cat si de la Prefectura Alba…si probabli si de la alte organe ale administratiilor locale
4. E adevarat ca nu am infiintat sectia de powerlifting la CS Unirea, poate pentru ca nu ma pricep la sport, asa cum sustin unii…in Romania exista discipline sportive OLIMPICE, discipline sportive neolimpice recunoscute de catre Comitetul Olimpic si discipline sportive neolimpice…din pacate, deocamdata, Powerliftingul face parte din cea de-a treia categorie de sporturi…asa ca am preferat infiintarea sectiei de Box care este sport OLIMPIC si are traditie si speram si rezultate in viitor al cel mai inalt nivel.
5.Atat domnul Panazan cat si domnul Fratila au avut si/sau mai au contracte de munca cu CS Unirea de pe urma caruia au profitat din plin… resurse materiale, baza de pregatire, etc…asa ca poate putin respect fata de clubul datorita caruia ati ajuns unde sunteti acum ar fi pe deplin meritat
6. Poate ca toti cei care au condus CS Unirea in ultimii 30 de ani sunt asa cum spuneti dumneavoastra, de ce nu ocupati „fotoliul” de director al clubului si sa demonstrati ca stiti cum se face performanta intr-un club de stat…pentru ca sunt convis ca daca cu 0 lei ati dus CS Zamolxis pe locul 3 in topul national, cu 1,4 miliarde sigur CS Unirea va fi pe locul 1 in top sub conducerea dumneavoastra.
P.S. Poate daca ati avea putina modestie in aprecierea nivelului performantei sportive toata lumea si-ar scoate palaria in fata dumneavoastra.
Mult succes!Marius Anghel

panazan 1 aprilie 2013 at 13:10

respect adevarul, nu niste ziduri…cum poti sa afirmi ca doar sportivii de la Unirea participa la Campionate Europene si Mondiale. NE JIGNESTI INTENTIONAT?! De ce nu spui si cuantumul sumelor primite de FR Powerlifting comparativ cu alte structuri sportive din judet (daca tot te-ai documentat…)? De ce amesteci federatia cu Clubul Zamolxis? de ce nu zici de ce Panazan nu mai are contract de munca cu Unirea? de ce nu zici de exmplu ca mars national = cs unirea si ca in mare parte medaliile sunt obtinute la echipe…deoarece sunt 2, 3 echipe…? nu-mi spune mie ca ai facut asa o analiza sofisticata si ai hotarat in urma unor concluzii pretentioase sa nu introduci powerlifting! la punctul 6 poti fi sigur ca as putea obtine locul 1 dar sti bine ca nu voi fi nici un fel de director, nu sunt calificat pentru asa functii de management complicat…

marius anghel 1 aprilie 2013 at 14:13

cred ca toti cei care ma cunosc stiu ca nu imi sta in caracter sa jignesc pe nimeni…asa ca te rog sa citesti exact ce am spus…
„In decursul anilor sportivii clubului au obținut performanțe remarcabile atât în competițiile majore naționale cât și în arenele internaționale, la cel mai înalt nivel, fiind singurul care a avut reprezentanți la cea mai prestigioasă competiție, Jocurile Olimpice”…nicidecum nu am spus ca e singurul cu participari la Campionate Europene si Mondiale…
…cunosc foarte bine participarile la nivel international al tuturor sportivilor din Alba, indiferent de clubul la care sunt legitimati, inclusiv ale celor de la Zamolxis, pentru care, dupa cum am spus, meritati toate felicitarile…
restul cred ca e polemica gratuita si cred ca trebuie sa ai macar putin respect sportivii si antrenorii care mai activeaza la CS Unirea fie ca e vorba de atletism, haltere, judo, box, orientare, culturism si tenis de masa, indiferent de nivelul national sau internatonal al performantelor lor…

panazan 1 aprilie 2013 at 15:11

nu mai incerca sa amesteci lucrurile si sa-i scoti la inaintare pe sportivi si alti antrenori sau angajati. nu poti sa-ti sustii singur proiectul? lasa treaba cu respectul pentru cei care stiu ce inseamna cuvantul respect. sti bine la ce ma refer cand zic de neadevarurile spuse de tine. daca nu apareai cu dezinformari nu te bagam in seama.

Andrei 1 aprilie 2013 at 23:29

Domnule Anghel sunteti informat gresit in unele privinte si anume: FRP nu este doar CS Zamolxis, este adevarat ca sunt multi sportivi legitimati la acest club si sa va spun de ce: ca sa formezi un club este destul de costisitor si este mult mai rentabil sa vina la CS Zamolxis sa se legitimeze decat sa infiinteze unul nou; sa zicem ca 5-10 sportivi din Jud. Iasi vor sa participe la campionatul national de powerlifting insa nu au posibilitatea financiara sa creeze un club la ei in oras dar isi doresc sa participe pentru ca sunt sportivi buni.Este mult mai putin costisitor si simplu sa vina sa se legitimeze la CS Zamolxis si de aceea aveti impresia ca doar acest club este, insa la orice campionat national sunt cel putin inca 6 cluburi care nu sunt din Jud. Alba si la fiecare competitie CS Zamolxis concureaza impotriva a altor 10-13 cluburi. In privinta medaliilor regula de la Federatia Internationala de Powerlifting este de a premia fiecare proba, unde sunt patru si mi se pare normal deoarece disputele pentru o medalie sunt mai mari pentru ca de ex. un sportiv este bun doar la proba de genoflexiuni insa la restul probelor nu are sanse de podium si atunci va cucerii doar o medalie din 4 restul se impart intre alti sportivi. La dumneavoastra la atletism nu sunt mai multe probe si medaliile se aduna pentru atletism, aveti probele: mars, sprin, 1000 m garduri, 2000m etc, asa este si la noi fiecare sportiv este bun la o proba respectiva sau la toate. Si un sportiv la powerlifting daca este junior si participa la campionatul national de seniori este medaliat doar ca si senior daca cucereste vre-o medalie nu este premiat si la juniori si la tineret si la seniori deci nu sunt atatea medalii cum spuneti. In ceea ce priveste ca este sport neolimpic tin sa va anunt ca din acest an de la organizarea Jocurilor mondiale (World Games) aceasta competitie se desfasoara sub atenta supraveghere a celor din comitetul olimpic si este recunoscuta de ei. Daca acest sport si anume Powerlifting ar fi mai mult ajutat pe plan financiar performantele internationale ar creste si ele, lotul national de powerlifting unde nu doar sportivi legitimati la CS Zamolxis fac parte ar avea sanse mult mai mari daca ar fi finantati pentru suplimete, transport si cazare (deoarece sunt multi sportivi buni dar nu isi permit sa dea din banii lor 500 de euro sa participe la un campionat european cat despre un mondial care se tine in America de Nord sau Sud nu are rost sa vorbim ce costuri uriase sunt, am pierdut multe performante datorita lipsei banilor. Este foarte greu sa te bati cu tari precum America, Rusia, Ukraina, China, Japonia si multe altele unde aceste tari primesc echipamente noi odata la 6 luni nu platesc din buzunarul lor transport cazare si taxele aferente inscrieri la competitii, au parte de cele mai bune suplimente si cu toate acestea lotul national de powerlifting au cucerit medalii de aur argint si bronz la campionatele europene si mondiale, avem clasari de la locul 4 la locul 10 la campionatele europene si mondiale unde sunt intre 15-30 de sportivi pe categorie, este adevarat ca pe unele categorii sunt mai putini dar pe cel mai disputate sunt foarte multi participanti.Suntem singura tara participanta cu un nr atat de mic de sportivi care reprezinta tara de origine. Cu o finantare mai buna si rezultatele vor creste. Daca o sa fie admis Powerlifting ca si sport olimpic atunci ce motive o sa mai gasiti sa bagati bete in roate FRP-ului? Nu inteleg de unde atat rautate si atatea piedici din partea unora pentru FRP, in loc sa ajutati FRP ca este printre singurele federatii cu sediul in Alba-Iulia, rezultate pe plan international sunt si totusi suntem dati la o parte si multa lume incearca sa distruga aceasta organizatie, DE CE? Raspunsul nu o sa pot niciodata sa-l inteleg…

Comentariile sunt oprite