Rămâi conectat

Curier Județean

Marius Anghel: Apel la unitate pentru susținerea CS Unirea Alba Iulia – clubul sportiv nr. 1 al județului

Publicat

în

Mă adresez dumneavoastră în calitatea de fost conducător al clubului, actual responsabil al secției de Orientare dar în primul rând de om de sport 

Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia, este structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înfiinţată ca instituţie publică în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, persoană juridică, având ca principal obiect de activitate realizarea performanțelor sportive, elecția, pregătirea și participarea la competiții sportive interne și internaționale.

Clubul Sportiv Unirea din Alba Iulia reprezintă fanionul județului Alba la nivelul sportului de performanță. In decursul anilor sportivii clubului au obținut performanțe remarcabile atât în competițiile majore naționale cât și în arenele internaționale, la cel mai înalt nivel, fiind singurul care a avut reprezentanți la cea mai prestigioasă competiție, Jocurile Olimpice.(opinie personală: e singurul club care poate obține și în viitor performanțe internaționale)

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest moment C.S. Unirea Alba Iulia are un număr de 7 secții pe ramură de sport astfel: atletism, box, culturism, haltere, judo, orientare și tenis de masă.

În anul 2012 sinteza celor mai importante rezultate ale clubului se prezintă astfel:

– 83 medalii la finalele Campionatelor  Naționale, dintre care 15 titluri de campioni naționali, 34 medalii de argint și 34 de bronz;
– 9 medalii la Campionatele Balcanice, dintre care 2 de aur, 5 de argint și 2 de bronz;
– o clasare pe locul 4 și una pe locul 6 la Campionatele Europene;
– 5 participări la Campionate Mondiale și 2 la Cupa Mondială;
– 10 sportivi componenți ai loturilor naționale.

Situația acestora pe ramuri de sport este următoarea:

– Atletism – 23 medalii – 6 aur, 9 argint, 8 bronz; 5 medalii la Campionatul Balcanic – 2 de aur , 2 de argint si 1 de bronz; 1 loc 4 la CE de cros junioare si 1 loc 6 la CE de alergare Montana, pe echipe; 2 participari la Cupa Mondiala de Mars; 2 participari la Campionatele Mondiale,  loc 6 cu echipa de alergare montana junioare si pista 3000 m; 7 sportivi in loturile nationale

– Haltere – 27 medalii   – 0 aur, 15 argint si 12 bronz (niciun sportiv la loturile nationale)

– Orientare – 26 medalii – 9 aur, 9 argint, 8 bronz; 3 participari la Campionatele Mondiale, 2 la seniori si 1 la junior; 4 medalii la Campionatele Europei de Sud-Est – 2 argint si 2 bronz; 3 sportivi in loturile nationale

– Box – 4 medalii – 0 aur, 1 argint, 3 bronz (niciun sportiv la loturile nationale)

– Judo – 3 medalii   – 0 aur, 0 argint, 3 bronz (niciun sportiv la loturile nationale)

– Culturism și Tenis de Masa – nici o medalie

Bugetul  alocat de către Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) pentru  desfășurarea activității  sportive a CS Unirea Alba Iulia în anul 2013 este de aproximativ de 138.000 lei. Cu acești bani ar trebui să obțină performanțe pe plan național și internațional peste 100 de sportivi din cele  7 secții sportive  ale clubului adică în medie mai puțin de 20.000 lei/ secție/an și sub 1.400 lei pe sportiv/pe an.

Din aceste sume “enorme” alocate de la bugetul de stat ar trebui suportate următoarele categorii de cheltuieli pe parcursul unui an competițional:

– cheltuieli cu taxele și vizele anuale la federațiile respective,
– indemnizații de efort lunare pentru sportivi in funcție de categoria de vârstă și performanțele fiecăruia,
– participarea acestora la competiții cuprinse în calendar(transport, cazare, masă, taxe de participare,etc.),
– susținătoare de efort,
– cantonamente de pregătire centralizată,
– premierea performanțelor sportive, etc.

Din punctul meu de vedere, chiar și în condițiile unei politici de austeritate din partea conducerii clubului, bugetul nu are cum să asigure finanțarea activității sportive pentru o perioadă mai mare de 5-6 luni. De aceea, în primul rând,  în numele sportivilor acestui club, față de care am datoria morală să-i fiu alături de ei pentru că le cunosc eforturile și sacrificiile de zi cu zi,  fac un APEL la înțelegere și unitate din partea tuturor factorilor de decizie atât la nivel local cât și la nivel central, indiferent de simpatiile și antipatiile politice să facă lobby comun pentru  susținerea acestora.

Fără o rectificare pozitivă a bugetului alocat de către MTS și fără un sprijin minimal din partea autorităților publice locale acest club nu are nici o șansă de funcționa cât de cât normal. În acest moment există foarte multe tensiuni la nivelul clubului și nemulțumiri atât din partea sportivilor cât și al antrenorilor. Principalele motive sunt neachitarea premierilor pentru performanțele obținute în anul 2012 de către club și incertitudinea  bugetului necesar pentru 2013 care să poată asigura pregătirea sportivilor și participarea acestora la competițiile oficiale.

În anul 2011 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Județean Alba, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia și CS Unirea Alba Iulia, denumit generic  “VIS OLIMPIC” prin care fiecare autoritate locală se angaja să susțină, anual, până în 2016, activitatea de pregătire și competițională a clubului cu până la 150.000 lei fiecare.

În 2012 Prefectura Alba a considerat că CS Unirea Alba Iulia nu are dreptul să primească sume de bani de la bugetele locale datorită faptului că în HG 141/2010, anexa 2, cluburile din subordinea ANST pot fi finanțate doar din venituri proprii și subvenții de la bugetul de stat, astfel că a solicitat revocarea HCL 328/2012 prin care se prevedea alocarea de sume către clubul albaiulian.

Aceasta cu toate că, în conformitate cu prevederile art. 71(2), lit. a, din Legea 69/2000, legea educației fizice și sportului, modificată și completată prin Legea 472/2004, cluburile sportive de drept public pot primi subvenții de la organele administrației publice locale din unitatea administrativ-teritorială în care își desfășoară activitatea.

Culmea e că atât CS Unirea Alba Iulia cât și CS Universitatea Alba Iulia sunt cluburi sportive de drept public, dar alocarea de sume pentru primii a fost considerată ilegală în timp ce pentru cei din urmă a fost considerate perfect legală.

De aici se intră într-un cerc vicios:

– Primăria Alba Iulia nu poate aloca nici un leu pentru club, iar în acest moment se așteaptă un verdict de la instanțele de judecată referitor la acțiunea initiate de Prefectura Alba

– Prefectura a solicitat și un punct de vedere la MTS, care neoficial recunoaște că s-a produs o eroare în anexa 2  a fiecărei HG prin care s-au modificat structurile organizatorice a autorităților central fie că a fost vorba de MTS, ANST și din nou MTS. Culmea e că soluția dată către cei din MTS a fost cea a instanței de judecată, în loc de a face demersurile normale și elementare de a modifica prevederile HG și de a o pune în acord cu prevederile legii.

– Consiliul Județean Alba care este principalul susținător al sportului din județ așteaptă la rândul lui o clarificare a situației pentru ca, împreună cu Primăria Alba Iulia, să-i poată sprijini în continuare pe performer.

În această stare de incertitudine care se poate prelungi luni de zile e normal ca nimeni să nu dorească să-și asume nici un risc în alocarea unor sume de bani, astfel cei care suferă sunt sportivii de la care așteptăm performanțe.

Exemplul cel mai elocvent este cel al atletelor senioare medaliate la CN în cea mai dificilă probă atletică, cea de maraton 42,195 km, care nu și-au primit premierea, conform legii, pentru aceste performanțe și aleargă lunar sute de kilometri, câte 2 antrenamente zilnice, pentru fabuloasa sumă de 250 de lei pe lună, asta în timp ce, de exemplu, jucătoare care activează la echipa de baschet și nu se vor ridica niciodată la nivelul performanțelor obținute de atlete, primesc mii de lei lunar și sunt susținute cu sume foarte importante de la bugetul de stat și bugetele locale. Asta în condițiile în care la CS Unirea sunt peste 100 de sportivi de performanță, marea majoritate din Alba Iulia, în timp ce la CS Universitatea sunt aproximativ 15 sportivi, și cred că nu greșesc, nici unul din Alba Iulia.

Vis-a-vis de neacordarea premierilor pentru performanțele sportive obținute în anul 2012 o parte dintre sportivii și antrenorii clubului au transmis o adresă atât Primului Ministru Victor Ponta cât și Ministrului Tineretului și Sportului Nicolae Bănicioiu privind interpretarea unitară și corelarea actelor normative care reglementează activitatea sportivă, în speță HG 1447/2007 și ordonanțele de guvern referitoare la aceste aspecte emise în anul 2012.

Am speranța că aceste disfuncționalități se vor rezolva în favoarea performanței sportive și că în viitorul nu foarte îndepărtat vom vedea sportivii albaiulieni pe podiumurile competițiilor internaționale.

Anghel Marius


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

19 mai| Distrugeri de muniție neexplodată în zona Tăbărâști, din localitatea Vinerea. Atenționări și restricții pentru cetățeni

Publicat

în

19 mai| Distrugeri de muniție neexplodată în zona Tăbărâști, din localitatea Vinerea. Atenționări și restricții pentru cetățeni

Cetățenii sunt informați că joi, 19 mai 2022, se vor executa distrugeri cu exploziv în localitatea Vinerea, zona Tăbărâști, iar accesul populației este interzis pe drumurile din zonă.

În ziua de 19.05.2022, între orele 11.00 – 16.00, în Orașul Cugir, localitatea Vinerea, zona Tăbărâști se desfăşoară activitatea de distrugere a muniţiilor găsite neexplodate pe teritoriul judeţului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie dorim să reamintim populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea elementelor de muniţii rămase neexplodate, după cum urmează:

• se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
• se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
• se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
• se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
• se interzice jocul cu diferite muniţii neexplodate;
• se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ornamente;
• cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, au obligaţia anunţării autorităţilor administraţiei locale, poliţiei, inspectoratului pentru situaţii de urgenţă sau dispeceratul unic de urgenţă – 112.

Rugăm populaţia, ca în intervalul orar specificat să nu desfăşoare activităţi pe o rază mai mică de 1000 m faţă de locul desfăşurării acestor operaţiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului

Publicat

în

VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului

Arhiepiscopia Alba Iuliei anunță evenimentul „Sărbătorile copilăriei” cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului – 1 Iunie. În acest an, organizatorii invită copiii din Alba Iulia și din împrejurimi să ia parte la acest eveniment special dedicat lor.

În vederea participării la „marea sărbătoare copilărească din Cetatea Marii Uniri”, copiii trebuie să fie familiarizați cu pașii de dans ai flashmob-ului realizat de voluntarii noștri, cu melodia și cu versurile cântecului copilăriei (atașament media). De asemenea, participanții vor purta un tricou de culoare albă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invitația organizatorilor este adresată tuturor copiilor ce pot veni individual la eveniment alături de părinții lor, dar și claselor de elevi și grupurilor parohiale ce vor fi însoțite de profesori coordonatori sau de preoți. Copiii participanți vor fi întâmpinați în incinta complexului Catedralei Încoronării de către voluntarii proiectului, care îi vor coordona pe parcursul derulării evenimentului.

Devenit deja o tradiție pentru municipiul Alba Iulia, acest eveniment dedicat copiilor este organizat de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. În acest an, organizația a implicat în activități și tinerii voluntari ai Departamentului de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, ai Asociației Emanoil și ai ASCOR Alba Iulia.

Programul evenimentului „Sărbătorile copilăriei”

9:30 – Întâmpinarea copiilor de către voluntari în curtea Catedralei Încoronării
10:00 – Rugăciune arhierească pentru copii la Catedrala Încoronării
10:30 – Defilarea copiilor în sunet de fanfară pe un traseu prestabilit
11:30-12:00 – Flashmob „Dansul copilăriei”, pe esplanada dintre Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Ortodoxă
12:30 – Vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri, organizată de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei
15:00 – Tir cu arcul și alte activități recreative organizate de Asociația Emanoil, în Parcul de Aventură „Dynamis” din Alba Iulia
17:00 – Program de animație socio-educativă pentru copii, organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Alba Iulia

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat

Publicat

în

Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat

Un bărbat din Sebeș a fost reținut de polițiști după ce a condus un autoturism având dreptul de a conduce autovehicule suspendat. Acesta nu se află la prima abatere.

La data 17 mai 2022, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față un bărbat, de 59 de ani, din Sebeș, care este cercetat pentru conducere fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 16 mai 2022, în jurul orei 23.00, cu toate că avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat, a condus un autoturism pe DN 14B și a intrat în coliziune cu un autovehicul, rezultând doar pagube materiale.

Bărbatul nu se află la prima abatere de acest fel, în perioada aprilie – mai 2022, acesta a mai fost depistat de polițiști de trei ori, în timp ce conducea un autoturism având permisul de conducere suspendat.

În cursul zilei de azi, 18 mai, reținutul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare