Rămâi conectat

Ştirea zilei

Maria Botiş-Ciobanu, rapsodul moţilor: „Iubirea de neam este cea mai puternică iubire…căci toate celelalte pasiuni omeneşti se sting şi dispar”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Maria Botiş-Ciobanu, rapsodul moţilor: „Iubirea de neam este cea mai puternică iubire…căci toate celelalte pasiuni omeneşti se sting şi dispar”

Acum, la jumătatea acestui fierbinte Gustar, s-au împlinit 155 de ani de când şi-a luat zborul o rară pasăre a moţilor din Ţara de Piatră, Maria Botiş-Ciobanu.

A văzut lumina zilei la 16 august 1866, în comuna Abrud-sat. Tatăl ei, Vasile Ciobanu, născut la 22 ianuarie 1829, în comuna Şiclău (Arad), om instruit, cu studii la Arad, Timişoara şi Sibiu, a venit după 1852 în Munţii Apuseni, dascăl la Abrud, notar la Lupşa şi Roşia Montană, iar mama sa, Iustina Ciobanu, născută Gritta, era fiica tribunului George Gritta din Roşia Montană. Dezamăgit de sărăcia învăţătorilor din Ţara de Piatră, Vasile Ciobanu s-a stabilit la Roşia Montană, ocupându-se cu mineritul aurifer. Casa în care au locuit era lângă drumul comunal, nu departe de biserica în care a slujit viitorul prefect al Crăişorului, Simion Balint. Au avut patru copii: Maria, Aurel, Virgil şi Pompil. Toţi îşi dorm somnul de veci, alături de alţi membri din familia Gritta, în grădina bisericii ortodoxe, construită în 1781 de Mihăilă Gritta, bunicul Iustinei.

Copiii Iustinei şi ai lui Vasile Ciobanu îşi trag seva din familia lui Mihăilă Gritta (1762-1837) din Roşia Montană, una dintre cele mai vechi familii de mineri din Munţii Apuseni, despre care se spune că ar fi venit din Roma după cucerirea Daciei de către romani şi care, cu 1700 kg de aur extrase din mină, a construit şapte biserici şi tot atâtea şcoli confesionale pentru moţii Apusenilor. Din această familie s-a ridicat şi George Gritta, tatăl Iustinei, unul dintre tribunii lui Avram Iancu în revoluţia de la 1848-1849, care pe cheltuială proprie a cumpărat arme, muniţie şi două tunuri din fontă pentru revoluţionari.

Elit - Gustul Desăvârșit

Maria Ciobanu a urmat Şcoala primară din Roşia Montană, apoi Şcoala civilă de fete a Astrei din Sibiu, Şcoala normală de stat din Cluj şi Şcoala superioară din Budapesta, obţinând în anul 1891 diploma de “maestră de limba română”. După terminarea cursurilor, între anii 1891-1900 a fost profesoară particulară în familia notarului Vasile Drăgan din Nădăşel, apoi la Şcoala confesională din Prundul Bârgăului şi Şcoala civilă de fete, de pe lângă Astra, din Sibiu. În anul 1895 a înfiinţat  Reuniunea femeilor române din Roşia Montană. După 1900 s-a mutat la Arad, fiind conducătoarea internatului de pe lângă Şcoala civilă de fete, unde a locuit până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În anul 1907 s-a căsătorit cu Teodor Botiş, doctor în drept şi teologie, intelectual de frunte din Transilvania şi Banat, profesor la Preparandia (Şcoala normală) din Arad, redactor al ziarului “Românul”. Au avut trei copii: Emil, Aurel şi Virgil. După căsătorie, Maria Botiş-Ciobanu a părăsit cariera didactică, dedicându-se publicisticii şi muncii social-culturale, păstrându-şi numele de familie alături de cel al soţului.

Pe plan social-cultural, Maria Botiş-Ciobanu s-a distins prin înfiinţarea la Săvârşin (1933) a Şcolii primare pentru copii fără familie, care, mutată în comuna Călugărei, a fiinţat până în 1948, şi a Şcolii primare pentru copii vagabonzi şi cerşetori din Arad (1938), pe care le-a condus în mod direct, instituţii unice în România acelor timpuri, pentru ocrotirea şi educaţia copiilor săraci şi orfani. Susţinerea materială a acestora se făcea din veniturile serbărilor populare organizate la Săvârşin şi Arad, dar şi din contribuţia unor binevoitori (sponsori). În timpul Primului Război Mondial, 1914-1918, a desfăşurat o rodnică activitate umanitară şi patriotică. Ca preşedintă a Crucii Roşii, Filiala Arad, până în 1938, a organizat, sub auspiciile acesteia, o şcoală dedicată nevăzătorilor. Pentru merite desoebite în activitatea depusă în timpul războiului, i s-au decernat ordine şi medalii: Meritul Sanitar clasa I, Medalia Crucea Roşie clasa I din partea Belgiei.

Pe lângă munca de conducere a şcolilor pe care le-a înfiinţat, Maria Botiş-Ciobanu a desfăşurat o intensă şi bogată activitate publicistică şi literară. A debutat simultan în anul 1898 cu versuri în „Familia” („Cercuitorul”) şi în „Telegraful Român” („M-am rugat”), unde a publicat şi studiul de pedagogie „Rolul mamei în familie”. A colaborat la o serie de reviste şi ziare cu povestiri, versuri, legende şi poveşti. A publicat versuri originale în „Familia”, „Revista ilustrată”, „Telegraful român”, „Convorbiri literare” şi legende în proză în „Familia”, „Calendarul săteanului”. La Sibiu şi Arad, în anii 1900 şi 1901, a tipărit „Scrisori către eleve”, ediţia  I şi a II-a. În anul 1900, în revista „Familia” a apărut legenda „Doina”, iar în volumul omagial închinat lui Titu Maiorescu, la a 60-a aniversare, a publicat legenda „Crăiasa Codrului”. În anii următori şi-a extins colaborarea la „Amicul poporului”, „Tribuna literară”, „Gazeta Transilvanie”, „Luceafărul”, „Semănătorul”, la almanahuri etc. Primul volum de versuri intitulat „Poezii” a apărut în 1905, la Arad.

Maria Botiş-Ciobanu a strâns o parte din scrieri în volumele „Poezii” (ediţia I şi a II-a, 1905 şi 1927), „Scrisori către eleve” (1926, trei ediţii), „Ţara Moţilor – legende şi credinţe”, vol. I, 1928 şi Povestiri (1940).

Maria Botiş-Ciobanu face parte din primele scriitoare române din Ardeal. Din anul 1900 a fost membră a Societăţii scriitorilor români, fiind cunoscută în lumea literară şi apreciată de George Coşbuc, Ilarie Chendi, Nicolae Iorga, Iosif Vulcan şi alţii. Critica literară a timpului a aşezat-o în şcoala coşbuciană, cu evidente influenţe semănătoriste.

Soţul poetei, Teodor Botiş, a activat pe tărâm politic şi publicistic, alături de Vasile Goldiş, în favoarea unirii Transilvaniei cu România, fiind prezent la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. În anul 1922 i-a apărut monumentala lucrare „Istoria Şcoalei normale (Preparandiei) şi a Institutului teologic ortodox român din Arad”, iar în 1939, „Monografia familiei Mocioni”.

După moartea soţului, survenită la 14 august 1940, Maria Botiş-Ciobanu s-a mutat la Oradea, unde s-a stins din viaţă la 24 noimebrie 1950.

Istoricul literar Ion Iliescu, din Timişoara, la centenarul naşterii poetei, arăta că poezia Mariei Botiş-Ciobanu este „străbătută de un cald filon patriotic, prezentând în versuri sincere, de inspiraţie folclorică, suferinţele moţilor din trecut, viaţa satului, aspectele familiare ale traiului zilnic. Gingăşia lirică şi feminitatea creaţiei sale dau o anumită notă de originalitate faţă de poezia lui George Coşbuc, a cărei influenţă este incontestabilă”.

În anul 1971, fiul poetei, Emil Botiş, a donat Primăriei din Roşia Montană bustul de bronz al mamei sale, Maria Botiş-Ciobanu, operă a sculptoriţei Ina Popescu, cu speranţa că va fi amplasat în curtea casei părinteşti pe care o dorea să devină casă memorială, oferindu-şi tot sprijinul. Cu părere de rău, acest lucru nu s-a întâmplat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”

Opinia publicului este în acest moment împărțită asupra stării de sănătate psihică pe care tânărul din Alba, care și-a omorât propriul copil înainte de a-și pune capăt zilelor, le-a avut înainte de a-și duce teribila faptă la bun sfârșit.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat și un copilaș de doar un an găsiți SPÂNZURAȚI într-un apartament din Alba Iulia

Un astfel de exemplu este prezentat de către un cunoscut de al tânărului, care și-a împărtășit sentimentele simțite față de acesta, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Deși întotdeauna am avut o antipatie pentru el, cauzată de o invidie extraordinară, nu mă bucur deloc de vestea asta!

Bogdan era cel mai inteligent student de la facultatea de sociologie și la vremea când am fost colegi aveam chiar, puternice porniri de invidie față de el, și le am și manifestat, ne contraziceam non stop, acum chiar îmi pare rău. Încurajez pe oricine care are astfel de gânduri să consultă un medic psihiatru în regim de urgență! Asemenea gesturi au ca și bază o afecțiune psihiatrică natură depresivo-maniacală, care trebuia să fie cunoscută și tratată din timp.

CITEȘTE ȘI: CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis

Apel către Alba Iulieni: – în loc să bârfiți toată ziua persoane care doar în capul dumneavoastră ar avea probleme psihice, cel mai bine ar fi să vă focusați atenția pe cei care le au într-adevăr, pentru că uitați tragedia asta putea fi prevenită! Suicidul sau tentativa de suicid este cel mai clar semn al unei psihopatii care a prins deja rădăcini!”, a scris tânărul, în mediul online.

Potrivit informațiilor primite de la IPJ Alba, în noaptea de 25/26 martie 2023, în jurul orei 01,00, o femeie de 25 de ani, din Alba Iulia a sunat la 112, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu fiul său, în vârstă de un an, pe care-l lăsase în grija fostului său partener, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, cu care ar fi avut un schimb de mesaje, fără ca din acestea să rezulte, în mod explicit, faptul că viața minorului ar fi în pericol.

Inițial, bărbatul a răspuns la telefon și a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-și disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon și nici la ușa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii din Alba Iulia, în care locuia cu chirie.

CITEȘTE ȘI: Avocat, în cazul copilului ucis de către tată: Polițiștii nu aveau nevoie de acordul proprietarului pentru a forța intrarea în apartament

Polițiștii l-au identificat pe proprietarul apartamentului, un bărbat din municipiul Turda, județul Cluj, care nu și-a dat acordul pentru forțarea ușii apartamentului și s-a deplasat la Alba Iulia pentru a deschide și a permite accesul polițiștilor în apartament.

Întrucât ușa de acces era blocată, din interior, s-a pătruns în apartament prin forțarea acesteia.

În interiorul acestuia, cei doi au fost găsiți decedați, spânzurați.

La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare complexă, formată din polițiști criminaliști și de investigații criminale, care efectuează cercetarea la fața locului, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Nereguli depistate de Curtea de Conturi în mai multe UAT-uri din Alba: Drepturi salariale nelegale, decontări nejustificate sau lucrări supraevaluate

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Nereguli depistate de Curtea de Conturi în mai multe UAT-uri din Alba: Drepturi salariale nelegale, decontări nejustificate sau lucrări supraevaluate

Din rapoartele Camerei de Conturi Alba realizate în urma misiunilor de audit derulate în cursul anului 2022 au rezultat mai multe nereguli și abateri la mai multe unităţi administrative-teritoriale din Alba.

Cele mai semnificative abateri care au generat prejudicii au fost identificate în zona cheltuielilor de personal, a cheltuielilor de capital și a cheltuielilor cu bunuri și prestări de servicii, fiind determinate, în principal, de nerespectarea prevederilor legale privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, precum și de utilizarea necorespunzătoare a fondurilor bugetare.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul celor 24 de misiuni de audit realizate de Camera de Conturi Alba în anul 2022, la nivelul unităților administrativ-teritoriale incluse în programul anual de activitate, evaluarea abaterilor constatate se prezintă, astfel:

Total abateri constatate în sumă de 7.033 mii lei, din care:
– Total prejudicii – în sumă de 2.176 mii lei, din care recuperate operativ – 874 mii lei;
– Total venituri suplimentare – în sumă de 252 mii lei, din care încasate operativ – 26
mii lei;
– Total abateri financiar-contabile – în sumă de 4.605 mii lei.

Au fost identificate abateri privind nerespectarea prevederilor legale ce reglementează stabilirea drepturilor salariale ale personalului din cadrul entităților auditate, în valoare totală de 9 mii lei, din care s-a recuperat operativ suma de 6 mii lei, de natura:

– drepturi salariale, indemnizații achitate delegatului sătesc, care au fost acordate pentru ședințe la care acesta nu a participat, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Poșaga.
– drepturi salariale (indemnizație participare la concurs) acordate și achitate peste nivelul prevăzut de actele normative în vigoare, respectiv peste nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Șpring;
– drepturi salariale, spor pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, în cazul persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, în condițiile în care entitatea auditată nu a mai derulat asemenea proiecte în perioada respectivă, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Lopadea Nouă.

Abateri privind efectuarea şi decontarea nejustificată din bugetul local a unor cheltuieli în valoare totală de 829 mii lei, din care s-a recuperat operativ suma de 2 mii lei care nu au legătură cu activitatea desfăşurată de entităţile verificate, privind:

– plata unor servicii de colectare şi transport deşeuri menajere, prestate de operatorul de salubritate în interesul altor persoane beneficiare de pe raza comunei, fără ca entitatea verificată să ia măsura recuperării contravalorii acestor cheltuieli, abatere identificată la U.A.T.C: Bistra, Gârbova, Lupşa, Mirăslău, Săliştea şi Spring.
– plata nejustificată din bugetul local al U.A.T.C. Bistra a unor daune compensatorii, penalităţi de întârziere, cheltuieli de executare şi onorariu executor judecătoresc, rezultate din nepunerea în executare a unor sentinţe judecătoreşti irevocabile, fără ca entitatea verificată să dispună măsuri de recuperare a acestor sume de la persoanele responsabile pentru nepunerea în aplicare a acestor sentinţe.
– plata nejustificată din bugetul local al U.A.T.C. Rimetea a unor amenzi, penalităţi de întârziere pentru achitarea cu întârziere a unor facturi de prestări servicii, despăgubiri, dobândă legală penalizatoare, precum şi a unor cheltuieli de judecată, fără ca entitatea verificată să dispună măsuri de recuperare a acestor sume de la persoanele responsabile.
– decontarea nejustificată a contravalorii pieselor de schimb şi a serviciilor de reparaţii auto, ca urmare a unui accident pe drumul public, constatat de către organele de poliţie, fără ca entitatea verificată să ia măsura recuperării acestor cheltuieli de la persoanele responsabile, abatere identificată la U.A.T.C. Poiana Vadului;
– păgubirea bugetului entităţii auditate, prin neacordarea unei atenţii deosebite asupra integrităţii bunurilor patrimoniu, cu un număr de 4 obiecte de inventar (1 laptop şi 3 tablete), care nu au fost identificate faptic la inspecţia pe teren şi fără ca ordonatorul de credite să dispună măsuri pentru recuperarea contravalorii acestor bunuri de la persoanele responsabile, abatere identificată la Şcoala Gimnazială Ohaba – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.C. Ohaba;

Aspecte deficitare privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor materiale, în valoare totală de 353 mii lei, din care s-a recuperat operativ, suma de 196 mii lei, respectiv:

– acceptarea la plată şi decontarea unor servicii supraveghere şi cercetare arheologică, peste nivelul prevăzut în contractul încheiat cu prestatorul de servicii, abatere identificată la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.J. Alba.
– acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supradimensionate, nereale, majorate nejustificat cu valoarea unor lucrări neexecutate, situaţie identificată în urma inspecţiilor efectuate de persoanele desemnate de entitatea verificată împreună cu echipa de audit, abatere identificată în următoarele cazuri: la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.M. Alba Iulia; la U.A.T.M. Blaj, la U.A.T.C. Poiana Vadului.
– acceptarea la plată şi trecerea direct pe cheltuieli a unor consumuri de carburant pentru utilajul – buldoexcavator din dotarea entităţii, în condiţiile în care consumurile de combustibil nu sunt justificate cu documente legal întocmite, abatere identificată la U.A.T.C. Poiana Vadului.
– acceptarea la plată şi decontarea unor servicii care în fapt nu au fost prestate (eutanasiere câini şi incinerare), abatere identificată la U.A.T.M. Sebeş şi la U.A.T.C. Lunca Mureşului.
– acceptarea la plată şi decontarea unor cheltuielile cu naveta cadrelor didactice, peste nivelul prevăzut de lege, abatere identificată la Şcoala Gimnazială Ohaba – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.C. Ohaba.

Aspecte deficitare privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor de investiţii, în sumă totală de 985 mii lei, din care s-a recuperat operativ, suma de 670 mii lei, referitoare la:

– acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supradimensionate, nereale, majorate nejustificat cu valoarea unor lucrări neexecutate, situaţii identificate în urma inspecţiilor efectuate de persoanele desemnate de entitatea verificată împreună cu echipele de audit, în sumă de 233 mii lei, din care s-a recuperat suma de 185 mii lei, abateri identificate la: Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare’’ Blaj -ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.M. Blaj, U.A.T.M. Blaj, U.A.T.M. Sebeş, U.A.T.O. Câmpeni, U.A.T.C. Bistra, U.A.T.C. Cergău, U.A.T.C. Lunca Mureşului, U.A.T.C. Lupşa, U.A.T.C. Mirăslău, U.A.T.C. Poşaga, U.A.T.C. Sălciua şi U.A.T.C. Vadu Moţilor.
– acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supradimensionate, nereale, care fie conţin articole de cheltuieli la care s-a renunţat, fie lucrări care sunt în afara devizului ofertă, anexă la contractul de lucrări, în sumă de 126 mii lei, din care s-a recuperat suma de 25 mii lei, abatere identificată la U.A.T.M. Sebeş şi la U.A.T.C. Poiana Vadului.
– acceptarea la plată şi decontarea efectivă a unor situaţii de lucrări supraevaluate, prin: actualizarea profitului, a unei părţi din manoperă, sau a restului de executat, după caz, contrar prevederilor legale în domeniu, precum şi situaţii de lucrări supraevaluate, care conţin articole de cheltuieli a căror preţuri unitare sunt peste nivelul celor prevăzute în propunerea financiară, anexă la contractele de lucrări încheiate, în sumă de 516 mii lei, din care s-a recuperat suma de 350 mii lei, abateri identificate în cazul: U.A.T.J. Alba, U.A.T.M. Blaj, U.A.T.C. Cergău, U.A.T.C. Crăciunelu de Jos, U.A.T.C. Doştat, U.A.T.C. Lunca Mureşului, U.A.T.C. Mirăslău, U.A.T.C. Poiana Vadului, U.A.T.C. Poşaga, U.A.T.C. Şpring, U.A.T.C. Valea Lungă şi U.A.T.C. Vadu Moţilor.
– acordarea unui avans în sumă de 96 mii lei către executantul lucrărilor unui obiectiv de investiţii, fără ca entitatea verificată să urmărească justificarea acestuia la finele anului 2021, la care s-au calculat accesorii în sumă de 14 mii lei. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului stabilit, precum şi a accesoriilor, abatere identificată la U.A.T.C Vadu Moţilor.

Aspecte deficitare privind obligaţiile şi creanţele statului şi ale U.A.T., în valoare totală de 3 mii lei, din care s-a virat operativ la buget suma de 3 mii lei, reprezentând: taxe de participare la licitaţie, sume recuperate şi nevirate bugetului local (ajutor încălzire acordat nelegal), precum şi sume încasate în anii precedenţi fără a exista debit (suprasolviri), a căror vechime a depăşit termenul legal până la care contribuabilii aveau dreptul să solicite restituirea sau compensarea acestor sume, abatere identificată la U.A.T.C. Gârbova.

Aspecte deficitare privind activitatea de concesionare sau închiriere a bunurilor din domeniul public şi privat a unităţilor administrativ-teritoriale, în sumă totală de 34 mii lei, din care s-a virat operativ la buget local suma de 20 mii lei.

S-au reţinut, în acest context, următoarele aspecte:

– nu s-a stabilit la nivelul real, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare, veniturile din închirieri şi concesiuni cuvenite bugetelor locale în baza contractelor de închiriere/concesiune a bunurilor din domeniul public sau privat al U.A.T., încheiate de către autorităţile publice locale cu terţe persoane, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Doştat;
– nu s-a stabilit, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare penalităţile de întârziere, cuvenite bugetului local pentru neîncasarea la data scadentă a chiriei, în cazul a unui număr de 9 contracte de contracte de închiriere (pajişti/păşuni) din domeniul public al comunei, abatere identificată la U.A.T.C. Spring;
– nu s-a stabilit, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare penalităţile de întârziere, cuvenite bugetului local pentru neîncasarea la data scadentă a chiriei/redevenţei, datorate în cazul a două persoane juridice care au ieşit din insolvenţă, abatere identificată la U.A.T.M. Alba Iulia;
– nu s-a stabilit, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare, redevenţa datorată de operatorul economic care exploatează bunuri proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale pentru furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice, abatere identificată la U.A.T.C. Sălciua.

Cauzele care au determinat producerea abaterilor constatate, sunt determinate de: necunoaşterea în totalitate a legislaţiei ce reglementează închirierea/concesionarea bunurilor proprietate publică sau privată a U.A.T., de către conducerea entităţilor şi de către personalul cu atribuţii în domeniu; neimplicarea ordonatorului principal de credite în stabilirea persoanelor cu atribuţii clare pe linia stabilirii şi urmăririi contractelor ce au ca şi obiect închirieri şi concesiuni de bunuri proprietatea publică sau privată a U.A.T., precum şi ineficienţa sistemului de control intern managerial.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a luat viața fiului de UN an, iar apoi s-a sinucis

Cercetările continuă privind cazul șocant de la Alba Iulia, unde un tânăr de 27 de ani s-a sinucis după ce și-a ucis propriul copil în vârstă de doar un an.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este ”De ce nu a intervenit poliția mai repede?”, asemănând cazul de la Alba Iulia cu cel de la Caracal, unde polițiștii au așteptat ore întregi înainte de a acționa. Din punctul de vedere al autorităților locale, intervenția s-a desfășurat în normele legii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Când mama micuțului a sunat la numărul de urgență 112, în jurul orei 01:15, femeia nu ar fi spus cu exactitate faptul că viața copilului său se află în pericol iminent, polițiștii intervenind abia după aproximativ 3 ore. Surse ale ziarulunirea.ro spun că femeia ar fi primit o serie de mesaje de la tatăl copilului, din care aceasta a dedus că ceva rău urmează să se întâmple copilului.

Surse din cadrul IPJ Alba susțin faptul că la momentul în care echipajele au ajuns la locul crimei, nu exista nicio certitudine cum că bărbatul s-ar afla măcar în apartamentul indicat de mama copilului, unde cei doi au locuit împreună în chirie.

”Nu știm, nu răspundem”

Reprezentanții serviciului de Ambulanță Alba nu au putut furniza informații noi despre caz, întrucât ”presa știe mai multe decât ei”.
”Serviciul de Ambulanță a fost solicitat de către echipajul de poliție prezent la fața locului și s-a deplasat un echipaj cu un medic. Din păcate, la momentul ajungerii ambulanței, nu s-a mai putut face nimic, declarându-se astfel decesul”, a declarat Străjan Simona, director medical, Serviciul de Ambulanță Alba.

”Un băiat liniștit, dar în suferință”

Vecinii bărbatului susțin că acesta tot timpul a fost o fire mai timidă. Câțiva dintre ei spun că l-au mai zărit pe acesta în cartier, plimbându-se cu cel mic. În ultima vreme, totuși, acesta nu a mai fost văzut împreună cu copilul.

”Era liniștit, retras, nu era foarte comunicativ. Cred că era un om care suferea. Nu a dat absolut nimic de bănuit. Nu am crezut că ar putea fi în stare de așa ceva. Cred că despărțirea de mama celui mic a avut un mare impact asupra sa și asta l-a împins spre gestul necugetat pe care l-a făcut. Îmi pare extrem de rău de îngerașul acela de copil.”, a delcarat o doamnă, vecină cu bărbatul de 27 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare