Rămâi conectat

Actualitate

Mai PUȚINE secții de vot pentru românii din DIASPORA. Înscrierea la votul prin corespondență, prelungită până în 21 octombrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mai multe țări, inclusiv europene, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul acestora să-și exercite dreptul de vot fizic, ci doar prin corespondență, pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, a declarat sâmbătă președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Din acest motiv, s-a prelungit termenul pentru înscrierea pentru votul prin corespondență.

„Avem în acest moment o inițiativă legislativă trecută de Senat în care este prevăzută prelungirea înscrierii la data de 21 septembrie până pe 21 octombrie.

Singura procedură, într-adevăr, se pare că la aceste alegeri va fi votul prin corespondență ca procedură sigură prin care cetățenii își vor putea exercita dreptul de vot deoarece multe state și de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european vor interzice înființarea de secții de votare în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora„, a spus șeful AEP la un post tv.

Peste 4.000 de înregistrări ale alegătorilor români din străinătate pentru votul prin corespondenţă au fost pe portalul www.votstrainatate.ro până joi, la ora 14,00, în timp ce pentru votul la secţie s-au înscris peste 1.400 de cetăţeni români din diaspora.

AEP reaminteşte că, potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat pe 1 aprilie. Românii din diaspora se pot înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro pentru a vota prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coronavirus.

Pentru a veni în sprijinul românilor din afara ţării care doresc să se înregistreze pe portalul www.votstrăinătate.ro, AEP revine cu mai multe precizări. Actul de identitate românesc utilizat la înregistrare trebuie să fie acceptat de legislaţia românească.

AEP menţionează lista documentelor de identitate româneşti: cartea de identitate, cartea electronică de identitate,cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea