Rămâi conectat

Politică Administrație

Mai poate fi Florin Cîțu prim-ministru, după condamnarea și închiderea sa, în SUA?

Publicat

în

Mai poate fi Florin Cîțu prim-ministru, după condamnarea și închiderea sa, în SUA?

O informație cu potențial de „lebădă neagră” în competiția din PNL a apărut în cursul zilei de miercuri: premierul Cîțu a fost condamnat penal în SUA, în anul 2001, când avea 29 de ani, pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.

„Da, acum 20 de ani. A fost vorba de conducerea sub influența alcoolului. Am plătit amenda respectivă, o amendă foarte mare. Este contravenție. Am făcut o greșeală acum 20 de ani. Am condus, am plătit foarte scump – a trebuit să-mi vând și mașina și să merg un an pe jos. A fost un eveniment acum 20 de ani. Nu este un eveniment cu care să te mândrești. Este o contravenție. Am plătit și în România amenzi de circulație”, a declarat premierul, întrebat despre condamnarea din 2001.

Ce înseamnă „misdemeanor”

Potrivit registrelor oficiale online, Florin Cîțu a fost condamnat la două zile de închisoare și o amendă de 1000 de dolari, în martie 2001, pentru o faptă (serious misdemeanor) comisă în martie 2000. Este vorba despre OWI (operating while intoxicated), conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, Cîțu fiind la prima abatere.

Electrica Furnizare Discount

Faptele penale se împart, în SUA, în funcție de gravitate, în „infractions”, „misdemeanors” și „felonies”. „Infractions” sunt abateri mărunte care sunt de obicei pedepsite cu amenzi, nu cu închisoarea. Unele state consideră că anumite tipuri de infracțiuni, cum ar fi încălcările regulilor de circulație, sunt contravenții civile, nu fapte penale.

CITEȘTE ȘI: Florin Cîțu despre arestarea din Statele Unite: „Da, acum 20 de ani, a fost vorba de o conducere sub influența alcoolului”

„Misdemeanors” sunt fapte care pot fi pedepsite cu până la un an de închisoare în majoritatea statelor. Pedeapsa poate include, de asemenea, plata unei amenzi, probațiune, muncă în folosul comunității. Unele state subdivizează „misdemeanors” în funcție de clasă sau grad. Aceste clasificări determină severitatea pedepsei.

„Felonies” sunt cel mai grav tip de infracțiune. Implică adesea vătămări fizice grave (sau amenințări cu vătămarea) victimelor, dar includ, de asemenea, fapte precum infracțiuni de corupție și scheme de fraudă. Ca și în cazul precedent, statele pot să subdivizeze infracțiunile de tip „felonies” în funcție de clasă sau grad.

Mai poate fi Florin Cîțu prim-ministru

Așa cum reiese din legislația americană federală și cea a statului Iowa, premierul Cîțu a fost condamnat penal, nu a fost sancționat doar contravențional. Invocând Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, dar și precedentul lui Liviu Dragnea, unii comentatori au susținut că Florin Cîțu nu mai poate fi prim-ministru. Legea din 2001 a fost însă abrogată de Codul Administrativ.

Potrivit art. 17 din Codul Civil:

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:

a) au cetățenia română și domiciliul în țară;

b) se bucură de exercițiul drepturilor electorale;

c) nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.”

Potrivit art. 165 din Codul Penal, „Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune.”

Astfel, potrivit prevederilor legale în vigoare în România, Florin Cîțu nu are nicio interdicție legală pentru a ocupa funcția guvernamentală.

În privința cazierului din SUA, lucrurile sunt mai nuanțate. Condamnarea pentru „serious misdemeanor” rămâne în cazierul judiciar pe viață, cu excepția cazului în care se solicită și se obține ștergerea din cazier. Nu există o „dată de expirare” prestabilită pentru infracțiunile de acest gen. Chiar dacă infracțiunile de tipul „misdemenor” sunt mai puțin grave decât infracțiunile „felonies”, acestea sunt totuși încălcări grave ale legii. Totuși, în Iowa, o asemenea condamnare poate fi temei pentru recidivă, în cazul unei noi condamnări, doar într-un termen de 12 ani de la pronunțare.

Alte detalii stranii

Florin Cîțu avea 28 de ani fără câteva zile când a condus sub influența alcoolului și 29 de ani fără câteva zile când a fost condamnat. Conform datelor oficiale, Cîțu a pledat vinovat, dar nu este clar din documente dacă a fost prins sub influența alcoolului sau a drogurilor, la rubrica aferentă fiind menționat „drug abuse”, deși premierul a susținut că a fost vorba despre alcool.

Dacă este vorba despre alcool, o persoană poate fi condamnată pentru „operating while intoxicated” dacă are o alcoolemie mai mare de 0,8 la mie, o concentrație de alcool în sânge care i-ar fi adus și în România dosar penal.

Un alt detaliu care reiese din documentele publice, plângerea pe numele lui Florin Cîțu a venit de la Iowa State University, chiar universitatea la care actualul premier era student.

Sursa: stiripesurse.ro

Publicitate

Politică Administrație

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Publicat

în

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Situația în PSD este neclară după desemnarea generalului (r) Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Mai mulți social-democrați din țară au primit mesaje în care erau întrebați dacă și-ar dori ca PSD să intre la guvernare alături de PNL.

„Credeți că PSD ar trebui să formeze un guvern împreună cu PNL, cu premier Nicolae Ciucă?

Electrica Furnizare Discount

1 – da

2 – nu

3 – nu știu

(răspunde cu 1, 2 sau 3)”, este sms-ul primit de unii membri ai PSD.”

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a confirmat pentru ziarulunirea.ro informația. Astfel, acesta, împreună cu mai mulți membrii ai partidului, ar fi fost consultați prin intermediul acestui sondaj prin telefon.

Nu este clar la acest moment dacă este vorba despre un demers la nivel național sau doar unele filiale județene au ales să își consulte liderii locali în acest fel.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că social-democrații nu susțin un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă și nici nu renunță la ideea anticipatelor, însă acestea nu se pot ține în acest moment. Totuși, Ciolacu nu a exclus discuții cu Ciucă pentru un guvern de largă majoritate parlamentară.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, intervenția Uniunii Europene în România pentru a gestiona criza medicală

Publicat

în

Europarlamentarul Victor Negrescu a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a prezenta situația medicală dezastruoasă din România și a solicitat Uniunii Europene să intervină pentru a ajuta țara noastră în a gestiona criza medicală.

“Pandemia nu a trecut. Mai sunt multe state membre care întâmpină probleme în a gestiona criza din domeniul sănătății. De aceea, acest subiect trebuie să fie primordial pe agenda Consiliului European.

În România, din cauza incompetenței partidelor de dreapta, avem astăzi peste 500 de decese pe zi. La fiecare 2 minute moare o persoană, iar acest lucru riscă să readucă întreaga Europă în zona roșie.

Electrica Furnizare Discount

Uniunea Europeană trebuie să intervină. Nu poate să lase lucrurile la voia întâmplării, mai ales că executivul din România a ratat atât campania de vaccinare cât și achiziția de teste din bani europeni”, a precizat eurodeputatul Victor Negrescu.

Europarlamentarul român a solicitat o decizie în cadrul Consiliului European privind criza prețurilor din domeniul energiei și o implicare mai amplă în gestionarea efectelor negative generate de pandemie.

“Efectele negative ale pandemiei asupra economiei și societății sunt doar la început. Consiliul trebuie să fie mai activ în a reacționa. Este valabil și pentru criza prețurilor din domeniul energiei.

Profiturile cresc, iar populația europeană sărăcește. Dincolo de cinismul unor lideri politici, este nevoie de măsuri active și de acțiuni europene care să ofere soluții la provocările și greutățile întâmpinate de cetățeni. Mă aștept de la Consiliul European viitor să vină cu soluții și decizii clare. Indecizia costă vieți”, a adăugat europarlamentarul social democrat, Victor Negrescu.

Citește mai mult

Politică Administrație

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

Publicat

în

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor în Municipiul Alba Iulia.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104610/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Electrica Furnizare Discount

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104620/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare