Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

“Luna plantării arborilor“, în Alba. Peste 980.000 de puieţi din specii diferite vor fi plantaţi în judeţ

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luna Plantării Arborilor este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor.

 În România, acţiunea silvicultorilor „Luna plantării arborilor”  datează din anul 1936 şi a fost lansată sub denumirea de „Luna plantării arborilor“, la iniţiativa unui mare silvicultor – Marin Drăcea, înalt funcţionar în Ministerul Domeniilor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acţiunea a fost întreruptă, fiind reluată în 1964 sub titulatura de „Luna Pădurii“ până în anul 2008, odată cu reeditarea noului Cod Silvic  – Legea nr. 46/ 2008, când se revine la vechea denumire, respectiv  „Luna plantării arborilor“, egidă sub care se desfăşoară aceste manifestări.

 La această manifestare participă personalul silvic, elevi, studenţi, precum şi membrii ai comunităţilor rurale şi urbane. În această lună au loc diverse acţiuni, dar cea mai importantă constă în plantarea de puieţi.

 În campania de împăduriri din primăvara anului 2013, Direcţia Silvică Alba va planta integral 207 hectare, completări pe 46 hectare şi va utiliza 980 de mii de puieţi din specii diferite: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cireş, salcâm, etc.

 De altfel, „Luna plantării arborilor” este o sărbătoare dedicată reînvierii naturii, iar sădirea arborilor, pe lângă componenta economică, reprezintă şi continuarea ciclului vieţii. De aceea, de pădure trebuie avut întotdeauna grijă, pentru că, aşa cum spunea ilustrul silvicultor Marian Drăcea, „Nu putem uita pădurea, care este izvorul sănătăţii noastre trupeşti şi sufleteşti, izvorul energiei româneşti, ea reprezintă, în ultimă instanţă, liniştea, belşugul şi tăria neamului”. Iubirea şi grija pentru pădure trebuie sădite în fiecare dintre noi, de pădure trebuie să aibă grijă fiecare român, nu numai silvicultorii. Şi asta pentru că cele 6 milioane de hectare de păduri ale României, din care 126 de mii de hectare – păduri de stat şi a altor proprietari – în administrarea DS Alba, sunt uriaşe filtre pentru atmosfera poluată, producând anual peste 30 de milioane de tone de oxigen şi consumând peste 40 de milioane de tone de bioxid de carbon, un hectar de pădure purificând într-un an 18 milioane de metri cubi de aer şi reţinând pe frunzele arborilor 80 de tone de praf, funingine, zgură şi alte substanţe nocive.

Deci, pădurea este o uriaşă uzină de oxigen, dar şi un important izvor de apă, pentru că în cursul unui an, un hectar de pădure poate reţine în sol peste 6 mii de metri cubi de apă, cantitate echivalentă cu consumul anual de apă a 70 de persoane din mediul urban.

 Pădurea sprijină enorm agricultura prin perdelele sale de protecţie ce asigură sporirea umidităţii atmosferei în zona culturilor agricole. De asemenea, pădurile atenuează inundaţiile, înlăturând formarea torenţilor, eroziunile solului, împiedică formarea râpelor, opresc mişcarea nisipurilor zburătoare, diminuează şi slăbesc forţa vânturilor, ajută la înmagazinarea apei în solul câmpurilor şi măresc astfel recolta de cereale. Şi, nu în ultimul rând, pădurea este cea care veghează asupra sănătăţii omului, datorită efectelor benefice pe care le are asupra mediului în care trăim, ea contribuind şi la ionizarea aerului, distruge microbii prin emanaţii de fitoncide, asigură apă limpede şi curată, deţine funcţii estetice deosebite. Pe scurt, pădurea îl ocroteşte pe om şi contribuie la creşterea calităţii vieţii .

 Manifestarea deschiderii în acest an a „Lunii pădurii” în judeţul Alba va avea un caracter practic şi se va desfăşura pe terenul degradat din localitatea Vinţu de Jos, păşunea Mereteu, pe DJ Vinţu de Jos – Blandiana, vineri, 15 martie 2013, începând cu ora 10.00 .

 ing. Dan Gheorghe BOARIU, director Direcţia Silvică Alba

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea