Curier Județean
“Luna plantării arborilor“, în Alba. Peste 980.000 de puieţi din specii diferite vor fi plantaţi în judeţ
Luna Plantării Arborilor este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor.
În România, acţiunea silvicultorilor „Luna plantării arborilor” datează din anul 1936 şi a fost lansată sub denumirea de „Luna plantării arborilor“, la iniţiativa unui mare silvicultor – Marin Drăcea, înalt funcţionar în Ministerul Domeniilor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acţiunea a fost întreruptă, fiind reluată în 1964 sub titulatura de „Luna Pădurii“ până în anul 2008, odată cu reeditarea noului Cod Silvic – Legea nr. 46/ 2008, când se revine la vechea denumire, respectiv „Luna plantării arborilor“, egidă sub care se desfăşoară aceste manifestări.
La această manifestare participă personalul silvic, elevi, studenţi, precum şi membrii ai comunităţilor rurale şi urbane. În această lună au loc diverse acţiuni, dar cea mai importantă constă în plantarea de puieţi.
În campania de împăduriri din primăvara anului 2013, Direcţia Silvică Alba va planta integral 207 hectare, completări pe 46 hectare şi va utiliza 980 de mii de puieţi din specii diferite: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cireş, salcâm, etc.
De altfel, „Luna plantării arborilor” este o sărbătoare dedicată reînvierii naturii, iar sădirea arborilor, pe lângă componenta economică, reprezintă şi continuarea ciclului vieţii. De aceea, de pădure trebuie avut întotdeauna grijă, pentru că, aşa cum spunea ilustrul silvicultor Marian Drăcea, „Nu putem uita pădurea, care este izvorul sănătăţii noastre trupeşti şi sufleteşti, izvorul energiei româneşti, ea reprezintă, în ultimă instanţă, liniştea, belşugul şi tăria neamului”. Iubirea şi grija pentru pădure trebuie sădite în fiecare dintre noi, de pădure trebuie să aibă grijă fiecare român, nu numai silvicultorii. Şi asta pentru că cele 6 milioane de hectare de păduri ale României, din care 126 de mii de hectare – păduri de stat şi a altor proprietari – în administrarea DS Alba, sunt uriaşe filtre pentru atmosfera poluată, producând anual peste 30 de milioane de tone de oxigen şi consumând peste 40 de milioane de tone de bioxid de carbon, un hectar de pădure purificând într-un an 18 milioane de metri cubi de aer şi reţinând pe frunzele arborilor 80 de tone de praf, funingine, zgură şi alte substanţe nocive.
Deci, pădurea este o uriaşă uzină de oxigen, dar şi un important izvor de apă, pentru că în cursul unui an, un hectar de pădure poate reţine în sol peste 6 mii de metri cubi de apă, cantitate echivalentă cu consumul anual de apă a 70 de persoane din mediul urban.
Pădurea sprijină enorm agricultura prin perdelele sale de protecţie ce asigură sporirea umidităţii atmosferei în zona culturilor agricole. De asemenea, pădurile atenuează inundaţiile, înlăturând formarea torenţilor, eroziunile solului, împiedică formarea râpelor, opresc mişcarea nisipurilor zburătoare, diminuează şi slăbesc forţa vânturilor, ajută la înmagazinarea apei în solul câmpurilor şi măresc astfel recolta de cereale. Şi, nu în ultimul rând, pădurea este cea care veghează asupra sănătăţii omului, datorită efectelor benefice pe care le are asupra mediului în care trăim, ea contribuind şi la ionizarea aerului, distruge microbii prin emanaţii de fitoncide, asigură apă limpede şi curată, deţine funcţii estetice deosebite. Pe scurt, pădurea îl ocroteşte pe om şi contribuie la creşterea calităţii vieţii .
Manifestarea deschiderii în acest an a „Lunii pădurii” în judeţul Alba va avea un caracter practic şi se va desfăşura pe terenul degradat din localitatea Vinţu de Jos, păşunea Mereteu, pe DJ Vinţu de Jos – Blandiana, vineri, 15 martie 2013, începând cu ora 10.00 .
ing. Dan Gheorghe BOARIU, director Direcţia Silvică Alba
Curier Județean
30 septembrie 2023| Ziua Recoltei la Aiud: Standuri cu legume de la producătorii locali și muzică populară, totul într-un decor magic de toamnă
30 septembrie 2023| Ziua Recoltei la Aiud: Standuri cu legume de la producătorii locali și muzică populară, totul într-un decor magic de toamnă
Sâmbătă, 30 septembrie 2023, vă invităm să sărbătorim împreună eforturile de peste an ale producătorilor agricoli din municipiul Aiud și din localitățile învecinate.
Ne vedem de la prima oră a dimineții pentru a vizita standurile din Piața Agroalimentară ”Dr. Constantin Hagea” și pentru a sprijini producătorii locali, achiziționându-le minunatele produse.
Standurile pline cu legume proaspete, decorul magic de toamnă și scena pe care vor urca interpreți talentați de muzică populară: Roxana Oltean, Ioana Maier, Erzsebet Boros, Alexandru Bărăștean, Darius Tricu (saxofon), Dumitru Moisă și Marius Moga, vor construi povestea unei zile dedicate recunoașterii și aprecierii vrednicilor noștri producători locali.
Haideți să ne bucurăm împreună de o Zi a Recoltei memorabilă la Aiud.
Curier Județean
FOTO| Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită la Liceului Teoretic Teiuș: ”Toți împreună-All together!-Tous ensemble!”, proiect specific în parteneriat cu alte trei licee
FOTO| Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită la Liceului Teoretic Teiuș: ”Toți împreună-All together!-Tous ensemble!”, proiect specific în parteneriat cu alte trei licee
Ziua de 26 septembrie a fost declarată Ziua Europeană a Limbilor Moderne, având ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.
Elevii și profesorii Liceului Teoretic Teiuș, în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Ion Codru Drăgușanu” Victoria, Colegiul Național ,,Titu Maiorescu” Aiud și Liceul Tehnologic Aiud au participat la un proiect specific acestui eveniment intitulat Toți împreună-All together!-Tous ensemble!
Elevii Liceului Teoretic Teiuș, sub îndrumarea cadrelor didactice, director prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Corina Oltean, prof. Adriana Săsărman, prof. Simona Oltean, prof. Romina Pop, prof. Mihaela Suărășan, prof. Nicoleta Cîmpean, prof. Tunde Venter, prof. Maria Lup, prof. Otilia Popa, prof. Sanda Jude au organizat, cu acest prilej, o activitate ce presupune conștientizarea importanței învățării limbilor străine prin rostirea unor formule de salut specifice diferitelor țări europene.
De asemenea, s-a urmărit dezvoltarea creativității elevilor prin recitarea unor poezii creații proprii ale unor elevi talentați, scrise în limba română, limba engleză și limba franceză. Pe de altă parte, elevii au făcut desene sau machete reprezentative pentru Ziua Europeană a Limbilor. Toate creațiile elevilor au fost încărcate în aplicația Padlet, urmând a fi publicate într-o revistă.
La orele de Limba engleză și Limba franceză au avut loc dezbateri pe tema importanței limbilor europene în rândul tinerilor.
Curier Județean
28 septembrie 2023 | Laboratorul de C`ArteTeatru la Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
28 septembrie 2023 | Laboratorul de C`ArteTeatru la Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Joi, 28 septembrie 2023, de la ora 15:00, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba găzduiește o nouă ediție a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă și bibliotecara Liudmila Cioflică.
La sediul bibliotecii din Alba Iulia, str. Trandafirilor, nr. 22 sunt așteptați toți cei interesați de lectură și teatru, care îți doresc să deprindă tainele lumii teatrului dar și abilitățile necesare pentru a deveni actor.
Cei prezenți vor dezbate teoretic și vor exemplifica practic, îndrumați de cele două coordonatoare „Expresivitate corporală”, aceasta fiind tema întâlnirii de joi.
Participanții vor face exerciții de încălzirea vocală și corporală, exerciții de improvizație și de expresivitate facială, folosind texte selectate de organizatori din volumele ce vor fi prezentate în încheierea activității, ca recomandări de lectură, și care pot fi împrumutate pentru lectură la domiciliu.
Proiectului 3.37 Laboratorul de C’ArteTeatru este un proiect multiart organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, și are ca scop promovarea fondului de carte și a scriitorilor prin intermediul teatrului.
-
Opinii - Comentariiacum o oră
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Bărbat din Alba, amenințat și tâlhărit de peste 1.000 de euro în Bistrița: Era cu o femeie într-o clădire dezafectată
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său
-
Sportacum 24 de ore
Junioara Miruna Măda, din Geoagiu de Sus, elevă în Alba Iulia, campioană balcanică la XCO!
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
AREST prelungit pentru tânărul care a provocat accidentul mortal de lângă Sântimbru: Trei tineri și-au pierdut viața loviți de șoferul beat
-
Curier Județeanacum 20 de ore
„Lovitură” la un magazin din Sebeș: Suspectul a furat telefoane, ceasuri și căști în valoare de peste 57.000 de lei