Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Luna albastră: Un fenomen astronomic inedit va avea loc în luna august. Ce spun oamenii de știință

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luna albastră: Un fenomen astronomic inedit va avea loc în luna august. Ce spun oamenii de știință

În luna august, vor avea loc două Superluni, dintre care una va fi o rară „Lună albastră”. Potrivit astronomilor, acest fenomen se va mai putea observa abia în 2037. În plus, datorită apropierii sale de Pământ, pasionații de astronomie vor putea vedea detalii clare de pe Lună folosind telescoape.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Fenomenul de Superlună apare când Luna este în faza de Lună Plină și se află aproape de punctul cel mai apropiat de Pământ, ceea ce o face să pară cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare în comparație cu momentul în care se află la cea mai mare distanță.

Oamenii vor putea observa prima Superlună marți seara, pe 1 august, când Luna Plină va răsări în sud-est, la o distanță de doar 357.530 km față de Pământ.

Superluna va fi și mai aproape în noaptea de miercuri, 30 august, fiind la o distanță de 357.344 km față de Pământ. Deoarece este a doua Lună Plină în aceeași lună, este cunoscută sub numele de Lună Albastră.

Comparativ, în momentul în care Luna se află în cel mai îndepărtat punct al său de Pământ, distanța este de aproximativ 405.696 km.

Astrofizicianul de la NASA, Fred Espenak, afirmă că nopțile călduroase de vară sunt ideale pentru a vedea Luna Plină răsărind în cerul estic la scurt timp după apusul soarelui, iar aceasta se va întâmpla de două ori în luna august.

Cei care utilizează binocluri sau telescoape vor putea observa chiar detalii de pe Lună, cu condiția ca cerul să fie senin. Cu toate acestea, Luna poate fi observată și cu ochiul liber și va fi deosebit de mare în comparație cu peisajul din jur.

O Lună Plină apare o dată în fiecare ciclu lunar, care durează 29,5 zile. Deoarece Luna se deplasează pe o traiectorie eliptică în jurul Pământului, mai degrabă decât circulară, există momente în care se apropie mai mult de noi.

În 2037, se vor produce alte două Superluni simultan, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2018, conform astronomului italian Gianluca Masi, fondatorul proiectului Virtual Telescope Project.

De asemenea, Mercur și Marte, care pot fi văzute cu ochiul liber, vor fi vizibile pe cer în momentul în care Superluna va răsări marți, potrivit NASA.

Prima Superlună din acest an a avut loc în iulie, iar cea de-a patra și ultima va fi în septembrie.

Luna Plină din august este tradițional cunoscută sub numele de Luna Sturionilor, din cauza abundentei de pești din Marile Lacuri ale Americii de Nord în luna august, acum sute de ani, conform Old Farmer’s Almanac.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea