Curier Județean
Lucrări inovative de îmbunătăţire a eficienţei energetice la Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Actualizarea indicatorilor tehnico-economici la vot în CL
Lucrări inovative de îmbunătăţire a eficienţei energetice la Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Actualizarea indicatorilor tehnico-economici la vot în CL
În ședința din 27 februarie, pe masa consilierilor locali din Municipiul Alba Iulia se află un proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico – economici aprobați conform Anexei la Hotărârea nr. 125 din 30 martie 2022 privind aprobarea documentației tehnico-economice faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Soluții inovative de îmbunătățire a eficienței energetice a bazinului olimpic de înot din Alba Iulia”.
Este necesară actualizarea bugetului neeligibil al proiectului prin suplimentarea acestuia cu o valoare de 60.000 EURO, pana la valoarea totala de 200.000 EURO (980.240 lei la cursul de 4,9012 RON/ EURO) și a valorii totale a proiectului la 803.875 euro.
Conform Strategiei pentru mobilizarea investiţiilor în renovarea fondul de clădiri existente, în România, consumul de energie în sectorul clădirilor (locuinţe, sectorul terţiar, inclusiv clădiri publice) reprezintă 45% din consumul total de energie, clădirile nerezidentiale totalizând circa 1.508 mii tep (16% din total).
Potenţialul de economisire în clădiri este semnificativ, însumând 50-70% faţă de valorile de consum actuale. în particular, potenţialul de eficienţă energetică la nivelul clădirilor publice (fără a include spitalele), este în medie de 55% pentru măsurile de încălzire şi 40% pentru energia electrică, în condiţiile în care sistemele de asigurare a confortului interior se reduc în cele mai multe cazuri doar la cel de încălzire, ventilaţia şi aerul condiţionat nefiind prezente, iar iluminatul artificial având parametri luminotehnici sub valorile minime din standarde.
Principalul rezultat preconizat ca urmare a promovării investiţiilor în clădirile publice îl constituie creşterea confortului (prin creşterea calităţii aerului interior, încălzire adaptată în sezonul rece, răcire în sezonul cald, iluminat interior conform standardelor), reducerea consumului de energie primară şi subsecvent, reducerea emisiilor de CO2 şi costurilor energetice.
Scopul proiectului: „Soluţii inovative de îmbunătăţire a eficienţei energetice a bazinului olimpic de înot din Alba lulia”, este acela de a îmbunătăţi eficienţa energetică a celui mai mare consumator municipal de energie, de a reduce nivelul emisiilor de gaze de seră şi costurile de operare, asigurând în acelaşi timp cele mai bune condiţii de desfăşurare a activităţilor specifice.
Rezultate estimate:
Efectul pozitiv previzionat prin realizarea obiectivului de investiţii este reflectat prin principalele rezultate urmărite prin implementarea proiectului:
• Reducerea consumului de energie cu: 1.632,66 MWh/an (de la 2.197 MWh/an);
• Reducerea emisiilor de C02 cu: 336 tone/an (de la 478 t/an);
• Economii prin adoptarea măsurilor de eficienţă energetică propuse prin auditul energetic: 63.926,54 euro/an (de la 85.989 euro/an).
Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de persoanele tinere şi adulte, cetăţeni, vizitatori sau turişti care pot accesa facilităţile oferite de bazinul olimpic de înot în cadrul pregătirii şi competiţiilor sportive, sau pentru activităţi de învăţare a înotului sau relaxare. Având în vedere numărul redus de bazine olimpice de înot la nivel naţional, prezenţa locală a unui astfel de complex este benefică pentru pregătirea sportivă şi îmbunătăţirea stării de sănătate a cetăţenilor.
Valoare estimată maximă a achiziţiei: 154.429,96 lei fără TVA, cu respectarea tuturor pragurilor maxime menţionate mai jos pentru fiecare serviciu în parte, după cum urmează:
Servicii elaborare documentaţie faza DALI (inclusiv expertiză tehnică, avize, acorduri, studii): 18.603,53 lei fără TVA;
Servicii elaborare documentaţie faza DTAC + Autorizaţie construire + DTOE: 35.966,82 lei fără TVA;
Servicii elaborare documentaţie faza PT + DDE: 83.323,14 lei fără TVA;
Servicii de Asistenţă tehnica pe perioada de execuţie a lucrărilor, Certificat performanta energetica, Documentaţie de finalizare: 16.536,47 lei fără TVA.
Curier Județean
Reabilitarea fântânii arteziene din Alba Iulia: Primăria a lansat achiziția publică pentru materiale și servicii
Reabilitarea fântânii arteziene din Alba Iulia: Primăria a lansat achiziția publică pentru materiale și servicii
Municipiul Alba lulia a lansat o achiziţie directă de furnizare a unor materiale și servicii pentru reabilitarea fântânii arteziene din Parcul Unirii.
Obiective:
1. Schimbarea elementelor de sticla sparte sau fisurate ale figurinei centrale a fântânii arteziene din Parcul Unirii a Municipiului Alba Iulia
2. Spalarea figurinei centrale a fântânii arteziene din Parcul Unirii a Municipiului Alba Iulia fântânii arteziene din Parcul Cetate a Municipiului Alba Iulia si tratarea cu vopsea epoxidica a interiorului cuvei.
Datorita expunerii la factorii de mediu: ploi, ninsoare, inchet-dezghet, praf, etc. pe cadrul de inox si elementele de sticla ale fântânii arteziene s-a depus de praf si calcar, fiind necesara curatarea acestora, iar unele elemente de sticla s-au spart, ciobit sau fisurat fiind necesara schimbarea acestora.
Pentru realizarea lucrărilor solicitate este nevoie de montarea unei schele in jurul obiectivului cu inaltime de pana la 7,00m.
Prestaţiile solicitate:
1. Achizitonarea a 50 de elemente din sticla model 1 cu următoarele caracteristici:
– tip sticla – Sticla de Murano de culoare turcoaz prezgariat;
– grosimea de 6,00cm;
– forma de trapez isoscel cu următoarele dimensiuni H=60,00cm, 2 laturi cu L=60,10cm, baza mare=23,00cm, baza mica=17,60cm;
2. Achizitonarea a 50 de elemente din sticla model 2 cu următoarele caracteristici:
– tip sticla – Sticla de Murano de culoare turcoaz prezgariat;
– grosimea de 6,00cm;
– forma de trapez isoscel cu următoarele dimensiuni H=60,00cm, 2 laturi cu L=60.20cm, baza mare=17,60cm, bazamica=12,20cm;
3. Schimbarea elementelor de sticla sparte, fisurate si ciobite cu elementele de sticla achiziţionate.
4. Spalarea figurinei centrale, cu detergenţi specifici fiecărei sprafete de inox sau sticla.
Curier Județean
FOTO| Peste 20 de străzi din Cugir vor fi modernizate până la sfârșitul lui 2023: Investiție de peste 27 de milioane de lei
23 de străzi, majoritatea din cartierul Cindeni din Cugir, vor fi modernizate până la sfârșitul anului 2023 în baza unui proiect european prin care administrația locală își propune să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor din zonă.
Au fost deja executate lucrări pe străzile Mihail Kogălniceanu, Dorului, Traian, Lacului, Gh.Lazăr și Crângului. Urmează să intre în proces de modernizare străzile: Pârâului, Carpaţi, Livezii, Nuferilor, Horea, Fagului, Crinului, Munteniei, Cooperatorilor, Ştrandului, Biruinţei, Decebal, Mărăşeşti, I. Slavici, Libertăţii, G. Coşbuc, Ghe. Asachi.
Practic, infrastructura rutieră va fi reabilitată pe o lungime totală de 6.300 m. La nivelul celor 23 de străzi vor fi executate:
-refacerea carosabilului;
-reabilitarea trotuarelor;
-amenajarea de piste pentru bicicliști;
-amenajarea de spații verzi;
-introducerea canalizației;
-rețele de alimentare cu apă (unde este cazul);
-introducerea canalizării pluviale.
Investiția face parte din proiectul cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava” finanțat prin POR 2014-2020, care are scopul să crească mobilitatea populației și să faciliteze accesul elevilor la educație. Din acest motiv, proiectul are două componente, de modernizare a instituției de învățământ și de reabilitare a străzilor arondate acesteia.
Reamintim că lucrările la cele două clădiri ale Școlii Gimnaziale „Singidava” au început încă de anul trecut. Localul de pe strada Ghe. Asachi a fost deja modernizat în procent de 90%, în timp ce la clădirea școlii din strada Alexandru Sahia intervențiile s-au sistat pe parcursul anului școlar, aici fiind executate lucrări de anvelopare a clădirii și de schimbare a acoperișului.
Valoare totală a proiectului este de peste 27 de milioane de lei, din care aproape 22,8 milioane lei (adică mai mult de 4,89 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile, restul fiind contribuția orașului Cugir.
Curier Județean
Aproape 10 kilometri de drumuri vor fi modernizați în comuna Poșaga: Licitație de peste 7.2 milioane de lei
Aproape 10 kilometri de drumuri vor fi modernizați în comuna Poșaga: Licitație de peste 7.2 milioane de lei
Primăria comunei Poșaga a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru atribuirea contractului în vederea modernizării infrastructurii rutiere locale.
Valoarea totală estimată a contractului propus este în valoare de 7.229.832 de lei, fără TVA.
Proiectul vizează modernizarea infrastructurii rutiere pe drumurile comunale 42 (pe lungime totală de 3.400 metri) și 45 (pe o lungime totală 6.000 de metri). Lucrările vor avea loc în satele Orăști, Segagea și Poșaga de Sus.
Se urmărește astfel realizarea unui acces mai bun în zonă pentru transportul forestier, accesibilizându-se o suprafață mare de pădure, dar și facilitarea accesului populației din satele aparținătoare comunei Poșaga spre centrul comunei. Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.
Lucrările necesare construcției drumurilor sunt trasate in teren cu picheți si reperaje (țăruși cu vopsea, banda alb cu roșu. Pichetii sunt marcati cu vopsea si se inscripționează elementele curbelor; poziția: podețelor, stațiilor de încrucișare, indicatoare de circulație.
-
Opinii - Comentariiacum 40 de minute
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 19 minute
MESAJE de 1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Ce SMS-uri şi farse le poţi transmite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 21 de minute
MESAJE şi SMS-URI haioase de 1 APRILIE. Păcăleli, glume şi cele mai tari farse pe care le poţi face prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum o oră
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Mesaje amuzante de 1 Aprilie: SMS-uri și mesaje pe care le poți trimite prietenilor de Ziua Păcălelilor