Rămâi conectat

Actualitate

LISTA| Ce salarii de bază primesc profesorii din țările europene, de la învățământul preșcolar și până la liceu. Diferență ENORMĂ între Est și Vest

Publicat

în

Ce salarii de bază primesc profesorii din țările europene, de la învățământul preșcolar și până la liceu. Diferență ENORMĂ între Est și Vest

Listă dureroasă pentru țara noastră. Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de carieră în învățământul preșcolar.

În școala primară, un cadru didactic european începe cariera cu un salariu de bază mediu anual echivalând cu 35,000 de dolari, în gimnaziu profesor începe lucrul cu 36.500 de dolari anual, iar în liceu, cu 37.500 de dolari. Dacă în puține țări salariul rămâne relativ constant, în altele el crește pe măsură ce profesorii avansează în carieră, media europeană atingând un vârf de 64.500 de dolari pentru un profesor de liceu care a atins nivelul maxim de salarizare. Datele aferente pentru 22 de țări membre UE, agregate în recentul raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) “Education at a Glance 2021”, indică însă diferențe majore între estul și vestul Europei, din punct de vedere al salarizării profesorilor.

Mediile înregistrate de 22 de țări UE (statele membre cu excepția Bulgariei, României, Maltei, Ciprului și Croației) sunt similare cu cele înregistrate la nivelul țărilor membre ale OECD. Ele sugerează o creștere treptată a nivelului salarizării atât cu ciclul de învățământ, cât și cu avansul profesorilor în carieră.

Electrica Furnizare Discount
 • Notă: Datele prezentate sunt prezentate în dolari pentru că aceasta este moneda de referință folosită în raportul OECD. Documentul ia ca reper salariul de bază anual, însemnând suma salariilor câștigate de profesori pe parcursul a 12 luni în 2020 (cu puține excepții în care sunt folosite date din 2019 sau 2018).
 • Cursul de schimb mediu leu-dolar a fost de 4,24 lei pentru 1 dolar în anul 2020.

Astfel, în UE22:

 • O educatoare debutantă câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.221 de dolari. Cu 10 ani de experiență, salariul de bază anual ajunge la 39.164 de dolari. Salarizarea maximă, în medie la nivelul țărilor menționate, ajunge la 52.282 de dolari
 • Un învățător debutant primește un salariu mediu anual de 35.220 de dolari, care crește la 43.692 de dolari după 10 ani de experiență. Salariul maxim, în medie anuală pentru acest ciclu de învățământ, este de 58.430 de dolari.
 • O profesoară de gimnaziu, aflată la începutul carierei, câștigă în medie anual un salariu 36.587 de dolari, salariu ce crește la 45.984 de dolari după 10 ani de experiență. Salariul maxim în medie anuală, pentru acest ciclu, este de 61.412 dolari.
 • La liceu, un profesor debutant primește, în medie anuală, 37,571 de dolari, salariu ce crește la 48.167 de dolari după 10 ani și atinge un maxim de 65,504, în medie anuală, la nivelul țărilor luate în calcul.

Diferențele sunt, însă, foarte mari de la o țară la alta, dar mai ales între cele din vestul și estul Europei.

Salariile profesorilor din țări central și est-europene

Dintre fostele state comuniste:

 • În Republica Cehă, în învățământul preșcolar, o educatoare debutantă câștigă un salariu de bază de 23..866 de dolari anual, ajungând la un maxim de 28.182 dolari anual. În primară, un cadru didactic pleacă de la 25.389 de dolari anual și ajunge la 33.259 de dolari anual. În gimnaziu, un profesor pleacă tot de la 25.389 de dolari, ajungând la 33.513. În liceu, de la același prag pentru debutanți se ajunge la 33.429 de dolari.
 • În Polonia profesorii debutanți pleacă, indiferent de ciclu, de la salariul de 18.890 de dolari în medie pe an, ajungând la valori maxime similare cu cele din Republica Cehă – 32.071 de dolari, indiferent de ciclu.
 • În Ungaria, salariul profesorilor debutanți este și mai mic: 15.813 dolari în medie pe an, indiferent de ciclu. Pe parcursul carierei, salariul aproape se dublează, atingând un maxim 28.122 de dolari pentru învățământul preșcolar-primar-gimnazial și de 31.247 de dolari pentru învățământul liceal.

Salariile profesorilor din economiile vest-europene

În marile economii vest-europene, salariile sunt considerabil mai mari și pleacă, adesea, de la punctul maxim al salariilor pe care e primesc profesorii din centrul și est-ul Europei. Și aici există, însă, diferențe substanțiale:

 • În Germania, salariul de bază anual în învățământul primar pleacă de la 65.475 de dolari și ajung la un maxim de 86.171 de dolari. În învățământul secundar, el pleacă de la 72.588 de dolari și ajunge la 95..216 dolari (echivalentul ciclului gimnazial), respectiv 106.035 dolari (echivalentul ciclului liceal).
 • În Franța, salariile anuale sunt considerabil mai mici comparativ cu Germania, dar se mențin la un nivel ridicat: ele pleacă de la un nivel de 31.803 dolari și ajung la maxim 56.009 dolari în preșcolar și școala primară, pe când în gimnaziu și liceu se pleacă de la 34.833 dolari și se ajunge la 59.340 dolari anual.
 • În Italia, o educatoare debutantă sau o învățătoare primește un salariu de bază de 32.481 de dolari anual, maximul atins pe parcursul carierei fiind de 47.287 de dolari. În gimnaziu și liceu, salariul de bază pleacă de la 34.910 dolari și ajunge la 41.925 de dolari maxim în gimnaziu, respectiv 54.271 de dolari în liceu
 • Mai mult se câștigă în Olanda, unde salariile de bază pleacă de la 40.042 de dolari anual și ajung la 85.315 dolari în învățământul preșcolar și școala primară, iar în gimnaziu și liceu se pleacă de la 46.394 dolari anual și se ajunge la 94.660 de dolari.
 • În Spania, salariul de bază anual pornește de la 43.135 de dolari  și ajunge la 61.456 de dolari în învățământul preșcolar și primar, iar în gimnaziu și liceu se pleacă de la 48.178 de dolari și se atinge un maxim de 68.405 dolari anual.

Cazuri notabile

În Estonia, lider european la PISA 2018, veniturile profesorilor sunt mult sub cele din vest: salariul de bază placă din același punct pentru învățământul primar, gimnaziu și liceu – 24.730 de dolari anual. Dar, potrivit datelor din raport, Estonia se numără printre țările care stau cel mai bine din Europa atunci când veniturile reale ale profesorilor, incluzând sporuri și bonusuri, se raportează la media veniturilor persoanelor cu același nivel de educație, la nivelul întregii economii.

 • Cele mai mari salarii de bază la nivel european sunt cele ale profesorilor din Luxemburg. O educatoare din această țară își începe activitatea cu un salariu anual de 69.425 de dolari, atingând un maxim de 122.650 de dolari. La fel și în cazul cadrelor didactice din învățământul primar. În gimnaziu și liceu, un profesor debutant câștigă 78.681 de dolari anual, ajungând la un maxim de 137.610 dolari anual.

Publicitate

Actualitate

Recalculare pensie 2021: Care sunt categoriile de români care ar putea beneficia de creșterea venitului și când pot fi depuse cererile

Publicat

în

Recalculare pensie 2021: Care sunt categoriile de români care ar putea beneficia de creșterea venitului și când pot fi depuse cererile

Mulți români aleg să continue să lucreze pentru a câștiga un ban în plus, chiar și după ieșirea la penie. Această categorie socială ar putea primi mai multe beneficii financiare, în cazul în care cer recalcularea pensiei, în condițiile în care pentru aceștia se plătesc în continuare taxe la stat. Banii sunt oferiți în funcție de perioada în care aceștia au prestat activitate profesională.

Nu puțini români sunt cei care aleg să lucreze chiar și după ce împlinesc vârsta de pensionare. Aceștia pot solicita la momentul prezent recalcularea pensiei. Este un drept pe care puțini îl iau în calcul, însă ar putea, prin intermediul acestuia, să își mărească veniturile financiare. Cererea de majorare a pensiei se poate depune doar dacă persoana în cauză poate demonstra, cu acte, faptul că are perioade cotizate, nevalorificate la data stabilirii pensiei.

Electrica Furnizare Discount
Cine poate solicita recalcularea pensiei

De exemplu, românii care sunt puși în situația de a apela la ajutorul instanței pentru a obține recunoașterea unei perioade în care au prestat activitate pot solicita recalcularea pensiei. Legea actuală a pensiilor 263/2010 stipulează, în articolul 107, că „pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia”.

„Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, mai explică legislația în vigoare, potrivit avocatnet.

Documentele de care ai nevoie pentru majorarea pensiei

Iată pașii pe care trebuie să îi respecți dacă dorești să soliciți recalcularea pensiei:

 • se descarcă de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice cererea specială pentru recalcularea venitului;
 • se depune solicitarea la casa teritorială de pensii, alături de documentele care arată activitatea prestată în perioadele de după pensionare.

Important de menționat este că noua valoare majorată a pensiei se va acorda solicitantului din luna ulterioară depunerii cererii de recalculare a venitului.
Ce schimbări stabilește noua Lege a Pensiilor

De la data de 1 septembrie 2023, vor intra în vigoare noi prevederi referitoare la acordarea pensiei. Diferența principală se referă la faptul că, după pensionare, românii vor avea dreptul să solicite recalcularea pensiei doar o singură dată pe an.

„Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Cererea (…) se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, în condițiile legii”, arată articolul 98 din actul citat.

Sursa: evz.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre numărul mare al deceselor COVID: „În fiecare săptămână dispare o comună din România”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre numărul mare al deceselor COVID: „În fiecare săptămână dispare o comună din România”

Alexandru Rafila a dezbătut problema numărului mare de decese înregistrat zilnic, dar și cea a numărului tot mai mare a noilor infectări cu COVID-19.

Medicul și deputatul PSD Alexandru Rafila a intervenit telefonic la România TV, unde a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus și tragedia prin care trece țara noastră:

Electrica Furnizare Discount

„Suntem într-o perioadă când numărul de cazuri se stabilizează, însă ceea ce nu se va stabiliza în perioada următoare va fi numărul de decese, pentru că între un număr de cazuri crescut, pe care îl avem de aproximativ o săptămână, și vârful numărului de decese, există un anumit decalaj de 2-3 săptămâni. Eu mă aștept ca în perioada următoare să existe un număr mai mare de decese, din păcate, ăsta fiind lucrul care personal mă afectează extrem de tare. Se pare că unii din țară nu sunt deloc afectați de cele peste 2000 de decese care au loc săptămânal.

Partea preocupantă va fi legată de durata acestui număr extrem de mare, de peste 15.000 zilnice. Dacă o să avem acest tren 2-3 săptămâni de acum încolo, o să avem o problemă majoră, pentru că, în mod evident, sistemul de acordare a asistenței medicale va fi depășit, iar pacienții, atât ce infectați cu SARS-CoV-2, cât și cei cu alte patologii, nu vor avea unde să meargă (…). Tratamentul cu ambulatoriu trebuia organizat, încât presiunea pe spitale să nu fie la fel de mare ca și cea pe care o sesizăm acum (…).

Încă odată spun că e o indiferență legată de numărul imens de decese. În fiecare săptămână dispare o comună din România, mai mult de 2000 de persoane mor, nu cred că a mai existat așa ceva după al Doilea Război Mondial“, a conchis medicul Alexandru Rafila.

Lockdown în România. Tătaru: Dacă aș ști că ajung două săptămâni, da, dar nu ajung. Nu suntem în vârful valului 4

Invitat la Digi24, Nelu Tătaru, consilierul pe Sănătate al premierului Cîțu, a vorbit despre gravitatea valului 4 și despre instituirea unui nou lockdown:

„Avem o lună octombrie grea, nu suntem în vârful valului 4. Încă avem o transmitere comunitară accentuată. Anul trecut făceam o analiză şi vedeam că 5% din cazuri ajung la Terapie Intensivă, anul ăsta vedem că în jur de 10% din cazuri ajung la Terapie Intensivă. Anul trecut spuneam că transmiterea se face exagerat de mult, dar nu putem vizualiza, anul acesta suntem în aceeaşi paradigmă, dar în condiţiile în care lumea priveşte cu mai multă relaxare”, a precizat consilierul pe Sănătate.

Posibilitatea unui lockdown de 2 săptămâni în România

„Dacă aş şti că ajung două săptămâni, da, dar nu ajung două săptămâni. Fiecare transmitere se află în diferite stadii de boală. În condiţiile în care nu suntem în 2020 şi nu rămânem la îndemâna lockdown-ului, avem nişte restricţii pe care le-am impus de anul trecut pe care nu le verifică nimeni şi nu ia nimeni măsuri dacă nu se respectă. (…) Avem şi foarte multă neimplicare în acest moment”, a mai spus Nelu Tătaru.

Sursa: DCNEWS.ro

Citește mai mult

Actualitate

Raed Arafat: „Trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze

Publicat

în

Raed Arafat: „Trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze.

El a fost prezent la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, unde a ajuns sâmbătă ajutorul oferit de Danemarca, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, constând în 15 ventilatoare şi 8 concentratoare de oxigen necesare pentru tratarea bolnavilor COVID.

„Să ne concentrăm pe a informa corect populația. Eu, cu tot dreptul de libera exprimare, aș tăia microfonul la toți care vin şi dezinformează şi spun oamenilor să nu se vaccineze, pur şi simplu. Şi i-aş lăsa pe oamenii care se pricep la acest domeniu să explice de ce trebuie să se vaccineze.

Electrica Furnizare Discount

Am trecut printr-o perioadă grea, printr-o perioadă de dezinformări, de toate posibilităţile prin care să convingem oamenii să nu respecte, să nu aibă încredere în ce spun autorităţile”, a declarat Raed Arafat.

În opinia sa, „suntem la momentul în care să facem aşa”, conform Agerpres.

„Măcar două – trei luni, după care putem să continuăm cum vrem, dar în acest moment trebuie oprit microfonul, cel puţin cel oficial, de la televiziuni, de la radiouri.

Facebook şi YouTube o să permită să facă ce vor acolo, dar măcar la dezbateri să ne îndreptăm către a sfătui populaţia corect, pe linie sanitară, cu sfaturile care sunt bazate ştiinţific şi să explicăm de ce este mai bine să te vaccinezi decât să rămâi nevaccinat şi ce poate să se întâmple cu tine şi cu familia dacă rămâi nevaccinat”, a detaliat şeful DSU.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare