Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Întrebare pentru ministrul Culturii și Identității Naționale despre restituirea donațiilor făcute de cetățeni pentru lucrarea ”Cumințenia Pământului”

Întrebare adresată Domnului George Ivașcu, ministrul Culturii și Identității Naționale despre restituirea donațiilor făcute de cetățeni pentru lucrarea ”Cumințenia Pământului”.

Stimate domnule ministru,

În anul 2016, mai mulți români de bună-credință au donat diverse sume de bani pentru ca statul român să achiziționeze, în baza unui drept de preempțiune, lucrarea ”Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși. Statul român nu a putut plăti întreaga sumă de bani,  în termen, proprietarului, astfel a fost decăzut din dreptul de a achiziționa lucrarea.

Din 2016 până în prezent, cetățenii români au rămas și fără lucrarea ”Cumințenia pământului” și fără bani, toate din cauza guvernului tehnocrat condus de domnul Dacian Cioloș.

Cetățenii români vor să știe ce se întâmplă cu banii lor, în condițiile în care discutăm despre o donație cu sarcină (sub modo), prin care statul român avea obligația de a cumpăra lucrarea ”Cumințenia pământului”. Astfel, caracterul donației este unul cu titlu oneros.  Conform art. 1029 C. civ., revocarea donațiilor pentru neîndeplinirea sarcinilor de către donatar are ca efect reîntoarcerea bunurilor donate la donator.

Ținând cont de situația de fapt  și de drept descrise, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Care este procedura de restituire a sumelor de bani constituind donație cu sarcină ale cetățenilor în favoarea statului român, în vederea cumpărării lucrării ”Cumințenia Pământului”?
  2. Cine se face responsabil de neexecutarea sarcinii corelative actului de donație?
  3. Cine este persoana (funcționarul public sau demnitar) care a inițiat campania de strângere de fonduri pentru cumpărarea lucrării „Cumințenia Pământului”?
  4. De ce Ministerul Culturii și Identității Naționale a anunțat public că donațiile cetățenilor nu se mai pot restitui, în condițiile în care art. 1029 C. civ. îl contrazice?

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...