Opinii - Comentarii
Licitația pentru salubrizare în Alba Iulia: Salprest nu acceptă înfrângerea și ”dă peste cap” procedura de atribuire
Procedura de atribuire a serviciului de salubrizare în Alba Iulia se prelungește. Neobișnuită să piardă, firma Salprest Ocna Mureș, a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor rezultatul licitației comunicat de Primăria Municipiului Alba Iulia și a cerut anularea raportului procedurii de atribuire, inclusiv a adresei de comunicare a rezultatului procedurii nr. 2955/14.01.2013 şi implicit anularea deciziei de respingere a ofertei depuse care a fost considerată inacceptabilă.
De asemenea, firma condusă de Petru Constantinescu a mai solicitat ”anularea tuturor actelor subsecvente raportului procedurii de atribuire; să se anuleze actele administrative prin care s-a stabilit că oferta depusă de S.C. Polaris M Holding este câştigătoare, pentru motive de netemeinicie şi nelegalitate; să se constate nulitatea absolută a contractului de achiziţie publică încheiat cu S.C. Polaris M Holding SRL pentru ipoteza în care s-a încheiat un asemenea contract până la soluţionarea contestaţiei; să se constate că oferta S.C. Polaris M Holding S.R.L. este inaccepatabilă pentru motivul că preţul ofertat este calificat drept preţ neobişnuit de scăzut; să se constate că oferta S.C. Drusal S.A este inacceptabilă şi să se procedeze la descalificarea acesteia din cadrul procedurii pentru motivul că a prezentat ofertă fără preţ şi, în acelaşi timp, a avut oferte alternative; obligarea autorităţii contractante la reluarea procedurii din faza reevaluării ofertelor cu respectarea legislaţiei în materia achiziţiilor publice şi a datelor din fişa de date a achiziţiei, inclusiv prin solicitarea participanţilor să-şi fundamenteze preţurile, conform art.202 din O.U.G. nr.34/2006”.
În subsidiar, a solicitat ”anularea întregii proceduri de achiziţie publică în ipoteza în care se va constata incidenţa prevederilor art.209 din O.U.G. nr.34/2006, şi/sau a încălcării prevederilor Legii nr.204/2012”.
În baza documentelor depuse, CNSC a admis în parte contestaţia și a anulat raportul procedurii de atribuire dispunând continuarea procedurii de atribuire de la etapa de evaluare a ofertelor, inclusiv cu verificarea îndeplinirii, de către ofertanţi, a criteriilor de calificare dar a respins celelalte solicitări.
Reprezentanții administrației locale au precizat că decizia CNSC a ajuns la Pimăria Alba Iulia abia în această dimineață și deocamdată se discută despre măsurile ce vor fi luate. Potrivit legii împotriva respectivei decizii se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare.
Reamintim că licitația pentru delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public de salubrizare a fost relansată în data de 25 august a.c., după ce Primăria Municipiului Alba Iulia a fost obligată de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) să modifice Caietul de sarcini. Valoarea estimată a contractului ce se va încheia pe 3 ani este de 23.519.445 de lei (aproximativ 5,2 milioane de euro).
Au depus oferte cinci firme din țară, respectiv Polaris M Holding Constanța, Rosal Grup SA București, Drusal SRL Baia Mare, Brantner Servicii Ecologice Cluj și Salprest Ocna Mureș.
În urma evaluării oferta depusă de S.C. Salprest Ocna Mureș a fost considerată inacceptabilă iar operatorul Polaris M Holding a fost declarat câștigător al licitației. Decizia comunicată de comisia de evaluare în data de 14 ianuarie 2013 a fost contestată de Salprest în data de 25 ianuarie a.c.

Opinii - Comentarii
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.
Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.
“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.
Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.
Opinii - Comentarii
16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România
16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România
Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.
O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.
Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022
Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.
Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.
„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).
Sursa: descopera.ro
Opinii - Comentarii
15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză
Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.
Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.
Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.
De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.
De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.
Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.
Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.
sursa: un.org tvr.ro
-
Actualitateacum 3 ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Ştirea Taacum 24 de ore
ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”
-
Actualitateacum 22 de ore
Președintele Ungariei vine sâmbătă în Alba Iulia: Novák Katalin va fi prezentă la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen
-
Curier Județeanacum 20 de ore
VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
-
Actualitateacum 22 de ore
Percheziții în județul Alba: Prejudiciu de aproape 4,7 milioane de lei, în cazul unor firme care colectează și reciclează deșeuri
-
Sportacum 18 ore
După tripla istorică din stagiunea 2021/2022, Volei Alba Blaj mizează, în linii mari, pe același lot și în ediția viitoare
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
PERCHEZIȚII la Alba Iulia: Un bărbat de 69 de ani, REȚINUT de polițiști. Ce au descoperit oamenii legii
-
Actualitateacum 17 ore
Salariu minim de 3.000 de lei, începând cu data de 1 iunie: Ce categorie de români vor beneficia și care sunt condițiile
-
Actualitateacum 20 de ore
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară: Precizări ITM Alba
-
Curier Județeanacum 23 de ore
19 mai. Președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, scriitorul Yves Namur, lansează „Tristețea smochinului” la Biblioteca „Lucian Blaga” Alba. Program