Licitaţia pentru modernizarea unui drum dintr-o comună din Alba, reluată pentru a 5-a oară!

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Licitaţia pentru modernizarea unui drum comunal din Sohodol, reluată pentru a 5-a oară! Valoarea prea mică și incapacitatea financiară a administrațiilor locale țin constructorii de-o parte

Administrația locală din Sohodol încearcă de peste 1 an și jumătate să găsească un constructor care să preia contractul de modernizare a drumului comunal DC 121 Sicoiești – Luminești, proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Prima procedură de licitație a fost lansată în ianuarie 2018 iar de atunci au mai avut loc încă 3 tentative eșuate. În 25 iulie Primăria Sohodol s-a decis să mai facă o încercare, lansând a cincea licitație pentru obiectivul amintit. De data aceasta valoarea contractului a fost suplimentată cu 300.000 de lei, de la 2.505.558 de lei la 2.800.000 de lei, fără TVA.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Tocmai subevaluarea costurilor lucrărilor pare să fie principalul motiv pentru care foarte multe licitații lansate de administrații locale rămân pe ”raftul” SICAP fără să fie dorite de nicio firmă de construcții. În general este vorba despre obiective de investiții ale căror costuri, estimate în urmă cu aproximativ 2 ani când au și fost semnate contractele de finanțare prin PNDL, nu mai sunt de actualitate.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Între timp s-au majorat prețurile materialelor dar a crescut și valoarea salariului minim în construcții, la 3.000 de lei brut, ceea ce a umflat automat și prețul lucrărilor.

Se creează astfel un cerc vicios din care primăriile sărace pot ieși cu greu întrucât contractele cu PNDL sunt deja semnate și nu pot fi modificate iar edilii nu dispun de resurse financiare să majoreze prețurile, astfel încât contractele să devină atractive pentru firmele de construcții.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419