Lege nouă pentru asociațiile de proprietari: Document obligatoriu privind comportamentul și conduita locatarilor de la bloc

O nouă lege a fost adoptată anul trecut pentru asociațiile de proprietari. Aceasta stabilește că toți locatarii unui bloc trebuie să adopte până la sfârșitul lunii septembrie 2019 un document care stabilește conduita și regulile de comportament. Totuși, încălcarea acestor reguli nu atrage după sine sancțiuni.

Toți locatarii care trăiesc într-un condominiu, fie că e vorba de proprietari sau de chiriași, vor fi nevoiți să respecte un regulament care stabilește regulile de comportament. De asemenea, şi vizitatorii sunt supuşi regulilor aprobate prin document.

ELIT

Anul trecut a fost adoptată o nouă legislaţie privind asociaţiile de proprietari, prin care se stabileşte că toţi proprietarii din condominii trebuie să adopte, până în data de 28 septembrie 2019, un document scris cu privire la regulile şi condiţiile de folosinţă a părţilor comune ale condominiului şi normele de conduită şi bună vecinătate dintre proprietari.

Astfel, toţi locatarii de la bloc din România trebuie să adopte, până la finalul lunii septembrie, un regulament de bloc prin care se stabilesc reguli de comportament.

”Regulamentul condominiului”, cum a fost numit, va trebui să fie respectat de toţi locatarii din bloc, fie că sunt proprietar sau doar chiriaşi. De asemenea, şi vizitatorii sunt supuşi regulilor aprobate prin document.

Dacă regulamentul nu va fi respectat, cei afectaţi pot sesiza neregulile la preşedintele sau comitetul executiv al asociaţiei. În plus, noua legislaţie vine şi cu o altă noutate: asociaţiile de proprietari vor avea posibilitatea să stabilescă şi alte ”ore de linişte”, în afară de cele prevăzute de legislaţia în vigoare (de obicei între orele 22.00 – 08.00 şi 13.00-14.00).

Trebuie menționat însă că regulamentul nu stabilește sau aplică sancțiuni de către organele asociației de proprietari, iar încălcarea prevederilor sale nu constituie contravenție.

sursa: capital.ro

Adela SPĂTAR

1 comentariu

Dragu Pavel 16 septembrie 2019 at 8:30

Ce se intampla cu Asociatiile de Propietari care nu fac adunari generale nu se adapteaza la prevederile noi Legi 196/2018,nu aproba Regulamentul,in consecinta nu fac nimic ,si sunt foarte multe. Toate sunt constituite pe baza Legi 230,care este abrogata odata cu intrarea in vigoare a LG 196. Asociatiile de Propietari infiintate in bgaza LG 230 ,mai pot ele functiona?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...