Rămâi conectat

Actualitate

Laszlo Tokes, pus la zid de ungurii din Abrud

Publicat

în

Europarlamentarul şi totodată vicepreşedinte al Parlamentului European (ca reprezentant al României), fostul pastor şi actualul exponent al extremismului maghiar de pe plaiurile mioritice, este dezaprobat de etnicii maghiari din Abrud. Reprezentanţii Asociaţiei Culturale a Maghiarilor din Abrud i-au adresat zilele trecute o scrisoare deschisă prin care şi-au exprimat dezacordul în ce priveşte poziţia acestuia în forul european vis a vis de „cazul” Roşia Montană.
Domnului Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European
Asociaţia Culturală a Maghiarilor din Abrud (ACMA) îşi exprimă regretul profund pentru faptul că luptele şi orgoliile politice sunt mult mai importante, pentru unii oameni politici, decât orice măsură care aduce prosperitate şi stabilitate economică alegătorilor pe care, teoretic, aceştia îi reprezintă.
1. Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud respinge cu hotărâre declaraţiile anti-UDMR ale lui Laszlo Tokes, în care incriminează conducerea pe ţară a formaţiunii noastre în legătura cu investiţia minieră de la Roşia Montană.
Asociaţia noastră nu sprijină declaraţiile nedocumentate sau cele care trădează o dezinformare premeditată, în schimb se bucură când în deciziile lor miniştrii noştri care îşi asumă responsabilitatea se concentrează atât asupra necesităţilor locale şi zonale, cât a normelor legislative, ca în acest fel să slujească progresul social, economic, politic şi cultural al comunităţii lor. Accentuăm din nou că UDMR şi miniştrii săi numiţi nu au făcut altceva decât să se informeze obiectiv şi la faţa locului, şi nu fac altceva decât, rămânând în cadrul competenţei lor şi al normelor legale internaţionale, să decidă în legătură cu soarta Roşiei Montane în modul cel mai avanţajos;
2. Nu înţelegem de ce dumneavoastră, domnule Laszlo Tokes, desconsideraţi punctul de vedere al Comisiei Europene, care s-a exprimat în repetate rânduri cu privire la faptul că interzicerea cianurii în minerit nu este justificată. Comisia a subliniat că interzicerea nu ar aduce beneficii suplimentare pentru sănătate şi mediu, tehnologia fiind deja reglementată, iar legile europene sunt deja mult mai restrictive decât cele din alte regiuni ale lumii. Mai mult, o astfel de măsură ar lăsa mulţi europeni fără un loc de muncă şi ar face ca Europa să depindă şi mai mult de importuri. Noi ştim bine că Parlamentul European are un rol consultativ şi face recomandări, de care Comisia are libertatea de a ţine seama sau nu în funcţie de relevanţă. Comisia s-a pronunţat în mod responsabil gândindu-se în primul rând la cetăţenii europeni, atât la sănătatea, cât şi la stabilitatea lor economică.
lMineri din tată-n fiu
Mulţi dintre noi, maghiarii din Apuseni, suntem mineri din tată-n fiu. Noi avem nevoie de minerit, care să dea locuri de muncă oamenilor, aşa cum se întâmplă peste tot în lume. Dacă Suedia şi Finlanda fac minerit cu cianură în deplină siguranţă, de ce în Apuseni să nu se facă?
Referitor la rezervele pe care le exprimaţi în ce priveşte seriozitatea investitorului de la Roşia Montană, vă putem spune că ACMA, ca asociaţie preocupată de păstrarea patrimoniului cultural maghiar din Abrud şi Roşia Montană, poate să confirme buna credinţă a companiei, dovedită în proiectul de salvare a Bisericii Unitariene din Abrud, la care am colaborat cu compania în 2009. Din câte am văzut noi, această companie a fost dintotdeauna şi este în continuare dispusă să aloce resurse importante, financiare şi umane, pentru conservarea obiectivelor de patrimoniu şi pentru a pune în practică un proiect minier modern, cu respectarea tuturor normelor şi legislaţiei de mediu.
Ardealul are nevoie de un proiect de asemenea anvergură!
Scrisoarea deschisă a fost semnată şi parafată de preşedintele Lorand Kopenetz şi de managerul departamentului restaurare patrimoniu al Asociaţiei Culturale Maghiare din Abrud, Szucs Attila.

Publicitate

Actualitate

De ASTĂZI : Zile libere, scutiri de la cursuri și permisii în baza adeverinței de vaccinare

Publicat

în

De ASTĂZI : Zile libere, scutiri de la cursuri și permisii în baza adeverinței de vaccinare

Începând de astăzi, 29 iulie, intră în vigoare Legea nr. 221 din 2021 pentru completarea Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID 19. Potrivit actului normativ, persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19, beneficiază la cerere de următoarele drepturi :

După articolul 21 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 21^1, cu următorul cuprins:

Electrica Furnizare Discount

(1) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:
a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.
(2) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (1) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele prevăzute la alin. (1) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.
(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.
(4) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(5) Dispozițiile prezentului articol nu se aplică în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.
(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Citește mai mult

Actualitate

COD PORTOCALIU : România „se topește” sub valul de CANICULĂ. Prognoza și avertismentul meteorologilor. Zonele vizate

Publicat

în

COD PORTOCALIU : România „se topește” sub valul de CANICULĂ. Prognoza și avertismentul meteorologilor. Zonele vizate

Meteorologii au emis, joi, o atenționare cod portocaliu de caniculă pentru Sudul țării, care este valabilă până în august. Majoritatea județelor țării sunt sub cod galben de căldură.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități, în aceste zone fiind în vigoare o atenționare cod portocaliu. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Electrica Furnizare Discount

Valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice.

În aceeași perioadă, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă, în aceste zone fiind cod galben. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Pe de altă parte, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată până joi, la ora 23.00. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Tot până la ora 23.00. în Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină, aici fiind cod galben. Astfel de fenomene, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în restul teritoriului.

Citește mai mult

Actualitate

Poliția BLAJ : percheziții la persoane bănuite de ABUZ ÎN SERVICIU și SUSTRAGERE sau DISTRUGERE DE ÎNSCRISURI

Publicat

în

Poliția BLAJ : percheziții la persoane bănuite de ABUZ ÎN SERVICIU și SUSTRAGERE sau DISTRUGERE DE ÎNSCRISURI

Poliţiştii din Blaj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, au efectuat 7 percheziţii, în județul Alba, în cadrul unui dosar penal care are ca obiect de cercetare săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri. Un bărbat a fost reţinut.

La data de 28 iulie 2021, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Blaj şi poliţiştii Secției 5 Poliţie Rurală Blaj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, au efectuat 7 percheziții domiciliare, în județul Alba, din care una la o instituţie, în cadrul unui dosar penal, care are ca obiect săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri.

Electrica Furnizare Discount

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2018 – prezent, angajați ai unei instituţii nu ar fi înregistrat în evidenţe şi ar fi distrus, mai multe procese verbale de sancţionare contravenţională cu amendă, în valoare totală de 2.755 de lei, emise de organele de poliţie, pe numele a doi cetăţeni, din județ, fără a proceda la darea acestora în debit.

Cu ocazia perchezițiilor, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, documente de evidență şi înscrisuri.

Faţă de un bărbat, de 41 de ani, din localitatea Tău, angajat al instituției, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca azi, 29 iulie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Polițiștii din Blaj au fost sprijiniți de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea