Laszlo Tokes, pus la zid de ungurii din Abrud
Europarlamentarul şi totodată vicepreşedinte al Parlamentului European (ca reprezentant al României), fostul pastor şi actualul exponent al extremismului maghiar de pe plaiurile mioritice, este dezaprobat de etnicii maghiari din Abrud. Reprezentanţii Asociaţiei Culturale a Maghiarilor din Abrud i-au adresat zilele trecute o scrisoare deschisă prin care şi-au exprimat dezacordul în ce priveşte poziţia acestuia în forul european vis a vis de „cazul” Roşia Montană.
Domnului Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European
Asociaţia Culturală a Maghiarilor din Abrud (ACMA) îşi exprimă regretul profund pentru faptul că luptele şi orgoliile politice sunt mult mai importante, pentru unii oameni politici, decât orice măsură care aduce prosperitate şi stabilitate economică alegătorilor pe care, teoretic, aceştia îi reprezintă.
1. Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud respinge cu hotărâre declaraţiile anti-UDMR ale lui Laszlo Tokes, în care incriminează conducerea pe ţară a formaţiunii noastre în legătura cu investiţia minieră de la Roşia Montană.
Asociaţia noastră nu sprijină declaraţiile nedocumentate sau cele care trădează o dezinformare premeditată, în schimb se bucură când în deciziile lor miniştrii noştri care îşi asumă responsabilitatea se concentrează atât asupra necesităţilor locale şi zonale, cât a normelor legislative, ca în acest fel să slujească progresul social, economic, politic şi cultural al comunităţii lor. Accentuăm din nou că UDMR şi miniştrii săi numiţi nu au făcut altceva decât să se informeze obiectiv şi la faţa locului, şi nu fac altceva decât, rămânând în cadrul competenţei lor şi al normelor legale internaţionale, să decidă în legătură cu soarta Roşiei Montane în modul cel mai avanţajos;
2. Nu înţelegem de ce dumneavoastră, domnule Laszlo Tokes, desconsideraţi punctul de vedere al Comisiei Europene, care s-a exprimat în repetate rânduri cu privire la faptul că interzicerea cianurii în minerit nu este justificată. Comisia a subliniat că interzicerea nu ar aduce beneficii suplimentare pentru sănătate şi mediu, tehnologia fiind deja reglementată, iar legile europene sunt deja mult mai restrictive decât cele din alte regiuni ale lumii. Mai mult, o astfel de măsură ar lăsa mulţi europeni fără un loc de muncă şi ar face ca Europa să depindă şi mai mult de importuri. Noi ştim bine că Parlamentul European are un rol consultativ şi face recomandări, de care Comisia are libertatea de a ţine seama sau nu în funcţie de relevanţă. Comisia s-a pronunţat în mod responsabil gândindu-se în primul rând la cetăţenii europeni, atât la sănătatea, cât şi la stabilitatea lor economică.
lMineri din tată-n fiu
Mulţi dintre noi, maghiarii din Apuseni, suntem mineri din tată-n fiu. Noi avem nevoie de minerit, care să dea locuri de muncă oamenilor, aşa cum se întâmplă peste tot în lume. Dacă Suedia şi Finlanda fac minerit cu cianură în deplină siguranţă, de ce în Apuseni să nu se facă?
Referitor la rezervele pe care le exprimaţi în ce priveşte seriozitatea investitorului de la Roşia Montană, vă putem spune că ACMA, ca asociaţie preocupată de păstrarea patrimoniului cultural maghiar din Abrud şi Roşia Montană, poate să confirme buna credinţă a companiei, dovedită în proiectul de salvare a Bisericii Unitariene din Abrud, la care am colaborat cu compania în 2009. Din câte am văzut noi, această companie a fost dintotdeauna şi este în continuare dispusă să aloce resurse importante, financiare şi umane, pentru conservarea obiectivelor de patrimoniu şi pentru a pune în practică un proiect minier modern, cu respectarea tuturor normelor şi legislaţiei de mediu.
Ardealul are nevoie de un proiect de asemenea anvergură!
Scrisoarea deschisă a fost semnată şi parafată de preşedintele Lorand Kopenetz şi de managerul departamentului restaurare patrimoniu al Asociaţiei Culturale Maghiare din Abrud, Szucs Attila.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului