Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Lansare de carte la Cugir – ”Cântece de logodnă” și ”Rugi și porunci” de Dorin N. Uritescu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

casa-de-cultura-cugirCasa de Cultură a oraşului Cugir va găzdui marți, 7 octombrie a.c., începând cu orele 17.00, un eveniment cultural de excepţie la care sunt aşteptaţi să participe toţi iubitorii de poezie. Este vorba de lansarea a două volume ale scriitorului Dorin N. Uritescu, născut la Cugir, în localitatea Vinerea. Nume de referinţă în lingvistica românească a ultimelor decenii, Dorin N. Uritescu se înfăţişează pentru a doua oară publicului cugirean ca poet şi nu ca om de ştiinţă. Astfel, după lansarea volumului de versuri Pe Rio Costa din luna aprilie a.c., concetăţenii au ocazia să descopere în cele două opere un poet autentic, original, sensibil şi profund.

Volumul „Cântece de logodnă” de Dorin N. Uritescu focalizează tema poetică pe multiplele și diversele etape ale manifestării iubirii, de la cele mai inocente gesturi și simţiri până la complexele concretizări mature, urmându-le în exclusivitate pe perioada dinainte de actul social al căsătoriei atât civil, cât şi religios. Poetul consideră logodna ca starea curată a iubirii totale, fără minciună, a ambilor parteneri. Surprinde tipologia poetică a logodnei subliniată în titluri explicative: Ritualul secret al logodnei, Statornic peţit, Prima logodnă, Logodna nu cunoaşte divorţul, Periplul logodnei, … unele dintre baladele de iubire fiind cu final surprinzător de satiră-pamflet, cu notă hazlie: Logodna la distanţă, Logodna ratată, altele oglindesc intruziunea politico-socială de neiertat: Logodna curmată. Versurile sunt originale şi compuse inteligent, simplu, expresiv, într-o perioadă în care autorii de poezie se chinuie s-o facă alambicat în numele unei modernităţi neînţelese.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Poetul Dorin N. Uritescu oferă cititorilor şi o frumoasă poezie a credinţei: ”Rugi și porunci” fiind o culegere de destăinuiri cu privire la starea ieşirii din păcat a fiinţei creştine. Din mărturisirile celui plecat pe drumul pocăinţei rezultă conştientizarea măreţului scop al existenţei omeneşti care este mântuirea.

Sunt surprinse aspecte ale păcătuirii: Mândria, Vorbirea de rău a aproapelui, Lăcomia… Alte destăinuiri surprind momentul critic al renunţării la ispite: Viaţa jertfelnică, Ascultarea, Mântuirea…

Poetul dă dovadă în versuri originale şi inteligent construite de o sensibilitate profundă şi o înţelegere a păcatului neîntânită în poezia noastră contemporană.

Ambele creaţii pot fi percepute de cititori de la vârsta adolescenţei la cea a senectuţii cu profit afectiv şi ideatic necesar înţelegerii lor morale şi spirituale.

Casa de Cultură a Oraşului Cugir îi aşteaptă pe toţi cei care apreciază lectura de calitate şi îi asigură că, citind volumele scriitorului Dorin N. Uritescu vor avea o revelaţie şi se vor convinge că marele lingvist este şi un autentic poet.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități Pentru a preveni apariția unor evenimente înregistrate în alte țări în urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și pentru a combate comportamentele care duc la astfel de fapte, Ministerul Educației (ME) a publicat miercuri un ordin ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea