La Mulţi Ani, de Sfânta Maria Mică! Semnificaţia celui mai popular nume feminin

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

 În fiecare an, la data de 8 septembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept sărbătoarea Sfânta Maria Mică. Toate femeile care poartă acest nume sfânt, Maria, sau derivate, dar şi bărbaţi, îşi celebrează astăzi onomastica. Nu toţi  ştiu însă  şi care este semnificaţia numelui.

mariaMaria este cel mai răspândit şi mai drag nume, folosit de credincioşii ortodocşi, deoarece astfel s-a numit Maica Domnului, Fecioara Maria, mama cea după trup a Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Citește și: mesaje de Sfânta Maria

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

 Cel mai popular prenume feminin îşi datorează larga răspândire pe toate continentele, în primul rând, celebrului personaj biblic. În ce priveşte etimologia numelui, lingviştii au propus atât de multe variante încât este greu de făcut speculaţii.

 Cei mai mulţi dintre experţi sunt însă de acord că Maria provine de la numele ebraic Maryam,  care însemnă picătura de mare sau, într-o variantă latinizată, stea de mare.

 Însă sunt guri care spun că de fapt Maria nu provine din ebraică ci din egipteană şi că de fapt ar însemna “aleasa, iubita de Amon” (Amon era regele zeilor la vechii egipteni). Acestea sunt diverse traduceri şi interpretări ale numelui Maria, dar pentru noi, cei creştini, Maria înseamnă “aleasa, iubită de Dumnezeu”.

 Pentru orice fată sau femeie este o binecuvântare să poarte acest sfânt nume, ce arată dragoste, ocrotire şi smerenie, căci doar cel simplu, iubitor şi smerit poate fi îndrăgit şi iubit de cei din jur. „Iubirea! Este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului pentru a urca până la El.” – Michelangelo Buonarotti.

 Persoana botezată cu acest nume se bucură de popularitate încă de la cea mai fragedă vârstă. Ea ştie să se facă plăcută şi să devină cunoscută în primul rând datorită adaptabilităţii sale. Are talentul nativ de a-şi modela comportamentul în functie de situaţie.

 Maica Domnului este pentru creştini icoana dragostei fără sfârşit, ea rugându-se fără încetare pentru noi, oamenii. Este o pildă vie de sfinţenie, de bunătate şi smerenie.

 Sărbătorile cele mai importante închinate Maicii Domnului sunt: Naşterea Maicii Domnului (numită popular Sfânta Maria mică) – 8 septembrie; Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie; Bunavestire – 25 martie; Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sfânta Maria Mare) – 15 august.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325