Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

La invitația ADR Centru o delegație a Parlamentului Landului Brandenburg vizitează Regiunea Centru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La începutul săptămânii viitoare, Regiunea Centru primește vizita unei delegații parlamentare a Landului Brandenburg. Delegația germană, condusă de doamna Barbara Richstein, Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului landului german, efectuează această vizită oficială, ca urmare a invitaţiei transmise de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru.

Obiectivul vizitei delegației germane este de a consolida relațiile de colaborare dintre cele două regiuni, demarate în urmă cu 10 ani și de a diversifica domeniul viitoarelor colaborări, punând bazele schimburilor de experiență ce vor susține ambele regiuni în dezvoltarea lor eco-nomico-socială. În cadrul acestei vizite, delegația germană are programate întâlniri de lucru la Brașov, Sibiu și Alba Iulia.

Marți, 22 octombrie, membrii delegației germane se vor întâlni cu conducerea Regiunii Centru și cu factori de decizie politico-administrativi, la Hotelul Parc din Alba Iulia, pentru a marca împlinirea unui deceniu de parteneriat bilateral.

Colaborarea între Regiunea Centru şi Landul Brandenburg a debutat în perioada 2002-2003, odată cu aprobarea Convenției încheiate în cadrul Proiectului de Twinning Regional pentru implementarea Planului Naţional de Dezvoltare şi s-a dezvoltat continuu, prin intermediul altor proiecte şi iniţiative parteneriale. În anii ce au urmat, în cadrul a trei proiecte de Twinning realizate, activitatea s-a concentrat asupra dezvoltării capacităţii instituţionale a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea coordonării procesului de dezvoltare regională.

Pe lângă activităţile specifice colaborării interregionale, s-au dezvoltat și alte parteneriate între cele două regiuni, precum și colaborări punctuale în diferite proiecte europene.

Experiența ADR Centru s-a dezvoltat continuu, începând cu anul 2003, fiind astfel asigurată dezvol-tarea şi consolidarea relaţiilor la nivelul reprezentanţilor politici şi administrativi din Regiunea Centru cu Landul Brandenburg, în același timp fiind acordat tot sprijinul necesar administraţiei și instituţiilor publice din Regiunea Centru.

De-a lungul celor 10 ani de colaborare şi parteneriat cu Landul Brandenburg şi cu Ministerul Federal pentru Economie şi Tehnologie al Germaniei, în cadrul unor proiecte sau acţiuni comune pe diferite teme de interes pentru dezvoltarea regională, s-a realizat transferul de bune practici şi expertiză în domenii precum schimbările demografice, utilizarea surselor regenerabile de energie, dezvoltarea oraşelor cu centre istorice, educaţie profesională iniţială, promovare economică regională, dezvoltarea de clustere, dar şi al promovării regiunii pe lângă Uniunea Europeană.

A trecut un deceniu de când suntem parteneri cu Landul Brandenburg din Germania. În acest răstimp, ADR Centru a devenit o instituție tot mai complexă, cu activitate dedicată tuturor cetățenilor regiunii, prin atragerea fondurilor europene, dar și experților din diferite domenii de interes, în special prin sprijinul acordat în elaborarea planurilor integrate de dezvoltare la nivel judeţean şi local. De-a lungul timpului, prin parteneriatul creat, am asigurat dezvoltarea și pregătirea personalului nostru, dobândind expertiză în planificare anuală şi multianuală, dar și în controlul fondurilor publice. Suntem mai bine informați în legătură cu instrumentele şi regulamentele Uniunii Europene, dar și în privința raportărilor către Comisia Europeană. Ne-am consolidat capacitatea instituţională și am susținut înființarea structurilor regionale din Regiunea Centru, pentru realizarea documentelor strategice, în special a Planului Regional de Dezvoltare, precum şi pentru realizarea cadrului instituţional regional, necesar implementării Programului Operaţional Regional. Cooperarea noastră a dus și la promovarea oportunităţilor de dezvoltare a unor parteneriate economice între Regiunea Centru şi Germania, în cadrul misiunilor economice realizate de Landul Brandenburg în Regiunea Centru. Pentru viitor, ne dorim permanentizarea parteneriatului dintre cele două regiuni și intensificarea colaborării, pentru elaborarea în comun a unor proiecte europene multilaterale în domenii ca dezvoltare urbană și rurală, protecţia climei, sau formare profesională continuă”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Programul delegației germane în Regiunea Centru prevede o întrevedere pe probleme privind coope-rare în domeniul cercetării, al transferului tehnologic și al dezvoltării urbane la Brașov, în cursul zilei de luni, precum și dezbateri cu membrii comunității germane, vizite la proiecte finanțate cu fonduri europene și întâlniri cu oamenii de afaceri, miercuri, la Sibiu.

Marți, după ce vor fi vizitate proiecte dezvoltate de municipalitatea albaiuliană în perimetrul Cetății Vauban, la Hotel Parc din Alba Iulia, începând cu ora 11.30, va avea loc Întâlnirea oficială în cadrul căreia va fi analizat parteneriatul bilateral și se va discuta punctual pe marginea proiectelor comune, derulate în domeniile dezvoltării ur-bane, promovării turismului, utilizării eficiente a resurselor de energie regenerabilă, precum și în do-meniul cercetării și al formării profesionale continue.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

INFORMARE – solicitare de aviz activități de explorare în perimetrul VALEA LEUCII – 26 aprilie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

INFORMARE – solicitare de aviz activități de explorare în perimetrul VALEA LEUCII – 26 aprilie 2024 Această informare este efectuată de: SC LEM RESORUCES SRL cu sediul în Bucureşti, Str. Mircea Eliade, nr. 14, sector 1, camera1, et.1, ce intenţionează să solicite de la Administraţia Naţională „Apele Române” aviz de gospodărire a apelor pentru desfăşurarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea