Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Judeţul în formă de inimă va împlini 46 de ani, în 17 februarie 2014

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

1Peste câteva zile, locuitorii din inima ţării vor avea un motiv de mândrie şi sărbătoare pentru că judeţul Alba va împlini vârsta de 46 de ani.

În data de 17 februarie 1968, după împărţirea administrativ-teritorială pe judeţe a Republicii Socialiste România, judeţul Alba a luat fiinţă prin Legea nr.2 dată în 16 februarie 1968.

Alba este un judeţ al României situat în Transilvania. Reședința lui este municipiul Alba Iulia cu 72.405 de locuitori. Județul are o suprafață de 6.242 km² și populație de 382.747 de locuitori. Se învecinează cu județele Cluj și Mureş la nord, Sibiu la est, Hunedoara la sud-vest, Arad Bihor la nord-est şi Vâlcea în sud.

În urmă cu mulţi ani, în judeţul cu formă de inimă s-a format o poiană în formă de inimă, care ar putea deveni peste ani un logo de promovare, fiind situată la aproximativ 20 de kilometri de Oraşul Marii Uniri. Atracţia turistică din Bucerdea Vinoasă este cunoscută de localnici de zeci de ani şi se vede în plan vertical de la o distanţă de 2 kilometri de pe versantul opus din satul Craiva.

Poiana iubirii01

Alba

Denumirea actuală a judeţului este direct legată de prima atestare la 1097. Atunci este pomenit primul comite, care avea atribuţii administrative şi dincolo de Cetatea din actualul oraş Alba Iulia.

Primele menţiuni ne parvin, potrivit cercetătorilor, de la slavi, care au descoperit, între secolele VI-X, fostul castru roman de la Apulum. Potrivit cercetătorului Ana Dumitran de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, la scurt timp după descoperirea castrului, slavii nu au mai folosit termenul de „Apulum“. A fost înlocuit cu cel de „Belgrad“, în slavona „oficială“ de azi, cu sensul de „Oraşul“ sau „Cetatea Albă“,  potrivit adevărul.ro.

Nicolae Iorga aprecia că „Belgradul fiind un «grad», o cetate în fiinţă, arăta tocmai existenta zidurilor, care fiind de piatră, erau si aici, (…), albe“.

Alba – provine de la numele orașului Alba Iulia. Mai precis de la culoarea albă a zidurilor din piatră ale cetății medievale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea