Rămâi conectat

Ştirea zilei

Județul Alba, „Vaticanul” gunoierilor: RER Vest – RETIM solicită oficial și cu nerușinare nerespectarea legii

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Județul Alba, „Vaticanul” gunoierilor: RER Vest – RETIM solicită oficial și cu nerușinare nerespectarea legii

Asocierea RER Vest – RETIM, cunoscute ca firme de casă ale PNL,  dorește să sfideze legea și solicită cu nerușinare nerespectarea acesteia în județul Alba, încearcă să forțeze „mâna legii” cu tupeu în urma unei adrese transmisă mai multor instituții. Gunoierii cred că județul Alba este precum Vaticanul, stat în stat, iar legislația în vigoare a României se aplică după bunul lor plac, într-o tentativă mizerabilă prin care încearcă să își mascheze incompetența managerială în gestionarea colectării și ridicării gunoiului de pe raza județului și totodată a Centrului de Management al Deșeurilor de la Galda – cea mai scumpă investiție într-un depozit ecologic din Transilvania.

Unde-i lege și contract ar fi loc și de tocmeală, obligația măcar morală vis-a-vis de mediul înconjurător și județ e pistol cu apă, asta reiese din cererea gunoierilor care solicită o „derogare” de la responsabilitate asumată ca urmare a unei defecțiuni pe una dintre liniile de prelucrare a deșeurilor la CMID Galda, unde unul dintre tocătoare s-a defectat.

Citește și: Dacă RER VEST nu vine la albaiulieni, albaiulienii merg la RER VEST: Soluția gasită de mai mulți cetățeni în CRIZA GUNOAIELOR

Astfel, pentru că cetățenii din județ au aruncat un conținut mare de sticlă, nisip, pietre și pământ ori „moloz” ce ulterior au fost prelucrate pe linie, tocătoarele au cedat, ceea ce este foarte probabil, dar asta nu îl scuză pe operator de lipsa unor consumabile care să asigure constanța procesului asumat, unul pe care ar trebui să îl ducă la bun sfârșit indiferent, unul al cărui valențe sunt stipulate cu subiect și predicat în întelegerea asumată. Ce vină am eu cetățeanul că tu nu ai „plăcuțe de frână” la mașină și mi-ai călcat în picioare încrederea pe „trecerea de pietoni”?

Pe cale de „consecință” operatorul solicită printr-o adresă să depoziteze deșeurile colectate direct în celulă, fără să le prelucreze, să își bată joc la propriu de mediu, de scopul CMID-ului, să își ușureze treaba, fiindcă din „întâmplare” a dat dovadă, a nu știu câta oară, de incompetență crasă, deși a avut timp sufiecient la dispoziție de la câștigarea licitației să se pregătească și o altă bună bucată de timp să se acomodeze, să prevadă și să se fie pregătit pentru „imprevizibil”, să nu rămână fără „plăcuțe”.

Citește și: Gunoiul este ridicat la casele din Alba Iulia pe sistemul alba – neagra: „Asta are, asta n-are, asta e necâștigătoare”

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, contactat de ZiarulUnirea.ro afirmă faptul că : „Nu are să fie tolerată una ca asta!”, referitor la solicitare în afara legii de modificare a autorizației de mediu, o obrăznicie rară și o sfidare la adresa cetățeanului contribuabil și plătitor de servicii contractate din județul Alba, dovadă că, totuși, nu suntem „a nimănui”.

Agenția pentru Protecția  Mediului Alba :

„Conform prevederilor AIM AB 1 din 20.03.2019 operatorul RER VEST SA, a notificat APM Alba privind problemele tehnice aparute la liniile de tratare mecanica de la Instalatia de Tratare Mecano-Biologica.

Nu se impune actualizarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM), conform prevederilor din Legea 278/2013 privind emisiile industriale, pentru defecțiuni tehnice aparute în perioada de funcționare.

Citește și:  Ședință ADI Salubris: Cum motivează RER Vest – RETIM nerespectarea graficului de colectare și ridicare a gunoaielor în județul Alba

Operatorul are obligația de a soluționa problemele în cel cel mai scurt timp, astfel încât să nu fie afectați factorii de mediu și nici populația.

În această situație de criză în care se lucrează la o capacitate de doar 40% din Instalația de Tratare Mecanică, soluția propusă, a fost de stocare temporară a deșeurile colectate, pe platforma din zona instalatiei de tratare mecano-biologică. Platforma este betonată, prevăzută cu rigole de colectare și retea de canalizare pentru prelarea levigatul care s-ar putea forma și a apelor pluviale.”, transmite cu deosebită considerație, directorul executiv, Mărioara POPESCU.

Citește și: Gunoierii de la RER Vest – RETIM nu au dat pe la școală! Cel mai prestigios Colegiu din Alba, îngropat în gunoaie

Criza, un cuvânt ce tinde să devină sinonim cu Alba Iulia când vine vorba de gunoaie și gestionarea lor, nu e în fapt o criză ci o delăsare, o incompetență dacă este să punem degetul în rana cetățenilor, fiindcă nimic, absolut nimic, nu îl oprește pe noul operator să își facă treaba ca la „carte”, fie ea și cu sarcini stipulate și asumate, dar totuși nu se întâmplă și se aruncă iarăși pisica dintr-o curte în alta, că e greu să îți asumi o decizie „puturoasă”, și de ce să îi împiedici pe ăia să încaseze chiar și fără rezultate, ori parțiale.

RER Vest – RETIM nu zice nimic oficial, chiar dacă i-am solicitat

Așa cum se cuvine prin deontologia jurnalistică am solicitat o opinie firmelor de casă PNL,  RER Vest – RETIM, le-am spus de articolul pe care tu îl citești, dar răspunsuri nu am primit, nu a fost o urgență pentru ei, deși până la ora publicării articolului le-am conferit ore bune, am primit decât o tentativă să ne adresăm oficial, la care am fi primit un răspuns în termen legal la vreo minim zece zile de la actualitatea în care suntem iarăși într-o criză a gunoaielor, e greu să fi operativ!

Garda de Mediu Alba e prinsă între ciocan și nicovală: ar putea închide groapa de gunoi, dar te-ar lăsa cu gunoiul „în brațe”

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba, ar acționa și parcă nu, fiindcă legea îi spune să închidă CMID-ul de la Galda, ce în condiții actuale e doar o comună groapă de gunoi fiindcă nu are să protejeze mediul și nu respectă nimic, nu oferă nici o garanție. E normal ca el să ezite din moment ce o decizie ar conduce la închiderea „portalului” de bani și ridicare și depozitare a gunoaielor, iar asta ne-ar lăsa cu o problemă majoră în fata imobilelor în care locuim, fie ele dispersate pe orizontală ori verticală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea