Rămâi conectat

Politică Administrație

Județul Alba, un pas mai aproape de Sistemul de management integrat al deșeurilor, investiția de 60 de milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Județean Alba a încheiat contractul pentru furnizarea unităților de compostare individuală și a containerelor destinate colectării separate a deșeurilormodel container

“Consiliul Județean Alba a finalizat procedura de achiziție publică pentru contractul ”Furnizare echipamente pentru colectarea separată a deșeurilor și unități de compostare individuală în cadrul proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”. Ofertantul declarat câștigător este societatea comercială Europlast Romania SRL Oradea, iar valoarea contractului semnat în 6 octombrie 2015 se cifrează la suma de 10.063.967,68 lei.

În cadrul acestui contract, vor fi furnizate următoarele bunuri:

Containere pentru colectarea deșeurilor de hârtie și carton (1,1 mc) – 1.448 buc

Containere pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal (1,1 mc) – 1.441 buc Containere pentru colectarea deșeurilor de sticlă (1,1 mc) – 1.486 buc

Unitați de compostare individuală – 16.133 buc

Containere pentru colectarea deșeurilor periculoase menajere (6 mc) – 13 buc

Containere pentru colectarea deșeurilor voluminoase (15 mc) – 23 buc

Containere pentru colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (30 mc) – 9 buc.

 

model unitate compostareActivitățile specifice contractului cuprind furnizarea bunurilor, transportul la amplasamentele de predare, asigurarea service-ului în perioada de garanție, respectiv asigurarea documentațiilor tehnice, a certificatelor de conformitate și a tuturor documentelor comerciale, de transport și de plată aferente produselor livrate.

Containerele destinate colectării selective a deșeurilor (hârtie și carton, plastic și metal, sticlă) vor fi amplasate în toate comunele, orașele și municipiile județului Alba, criteriul distribuției acestora fiind cel al numărului de locuitori.

Prin urmare, în mediul urban vor fi furnizate un număr semnificativ mai mare de containere. De exemplu, la Alba Iulia vor ajunge 774 containere, la Sebeș – 372 containere, la Cugir – 313 containere, la Blaj – 291 containere, iar la Aiud – 282 containere.

În mediul rural cele mai multe echipamente vor fi distribuite în comunele Ighiu (78 containere), Săsciori (69 containere), Vințu de Jos (60 containere), Unirea (57 containere) și Galda de Jos (54 containere). Cele mai puține vor ajunge în comunele cu populație redusă: câte 3 containere la Rîmeț, Întregalde, Mogoș, Ceru Băcăinți, respectiv câte 9 containere la Ohaba, Ponor, Blandiana, Sălciua și Poșaga.

 

Unitățile de compostare individuală vor fi furnizate gratuit, prin intermediul administrațiilor locale, la gospodării din mediul rural. Prin intermediul acestor echipamente, deșeurile biodegradabile (resturi menajere și vegetale) vor fi transformate într-un îngrășământ bogat în nutrienți, denumit compost, ce va putea fi utilizat în agricultură. Și în acest caz, criteriul distribuției este cel al populației, cele mai multe urmând să ajungă la gospodării din Ighiu (615), Săsciori (565) și Unirea (462). Containerele și unitățile de compostare vor fi furnizate celor 78 de unități administrativ-teritoriale din județ în perioada 2 noiembrie – 7 decembrie 2015.

Consiliul Judeţean Alba implementează proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” cu o valoare de 212.015.115 lei, fără TVA. Suma eligibilă, conform POS Mediu, se ridică la 188.313.589 lei. Informații complete despre proiect pot fi obținute pe site-ul www.ecoalba.ro”, se arată într-un comunicat remis presei de Dorin Țimonea, Responsabil relații publice, UIP SMID Alba. (BT)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea