Rămâi conectat

Curier Județean

Judeţul Alba se află pe locul 5 în ţară, în ceea ce priveşte rata şomajului

Publicat

în

Judeţul Alba a rămas şi în luna februarie pe primele locuri din ţară în ceea ce priveşte rata şomajului. Cu 9,7%, judeţul nostru se situează pe poziţia a V-a, fiind depăşi de Vaslui (11,0%), Mehedinţi (10,6%), Dolj (10,3%) şi Teleorman (10,2%).

Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică, în luna februarie 2013  la nivelul ţării s-a înregistrat un număr de 510.409 şomeri, cu o rată a şomajului de 5,8%; numărul şomerilor femei înregistrat la nivelul ţării a fost de 209.764 persoane, cu o rată a  şomajului de 5,0%, iar cel al bărbaţilor de 300.645, rata şomajului la bărbaţi fiind de 6,5%.

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei stabile cu vârsta de 18-62 ani (la data de 1 iulie 2012), în luna februarie 2013  a fost de 7,0%. Pe medii de locuit, valoarea indicatorului diferă, de la 5,2% în mediul urban la 9,8% în mediul rural. Dintre oraşe, cu cele mai mari valori se remarcă: Blaj (11,9%), Câmpeni (7,9%), Zlatna (7,1%), Abrud (6,7%), Baia de Arieş (5,7%), oraşul Cugir deţinând cea mai mică pondere (3,2%). În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei de 18-62 de ani s-au înregistrat în comunele: Cetatea de Baltă (30,5%), Vadu Moţilor (28,7%), Scărişoara (25,6%), Jidvei (23,9%), Cergău (21,2%), Crăciunelu de Jos (20,7%),  Câlnic (20,2%), Avram Iancu (19,1%) Albac (17,0 %), Roşia de Secaş (15,2%), Bucerdea Grânoasă (14,0%), iar cele mai mici valori în comunele: Ocoliş (2,2%), Mihalţ (2,3%), Mogoş (2,4%).

Electrica Furnizare Discount

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2013 în judeţul Alba a fost de 16642 persoane (reprezentând  3,3% din şomerii înregistraţi pe total ţară), mai mare cu  persoane 277 (+1,7%) faţă de luna anterioară şi cu 2775 persoane (+20,0%) comparativ cu luna februarie 2012.

Femeile reprezentau la această dată  43,1% din numărul total al şomerilor.

Structura după nivelul de instruire arată că 74,8% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 20,0% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 5,2% persoane cu studii superioare.

Numărul şomerilor neindemnizaţi a fost de 10363 persoane (62,3% din total şomeri), mai mare cu 353 persoane (+3,5%) faţă de luna anterioară şi cu 2790 persoane (+36,8%) decât în luna februarie 2012.

Numărul şomerilor aflaţi în plată a fost de 6279 persoane (37,7% din numărul total al şomerilor), în scădere cu 76 persoane (-1,2%) faţă de luna ianuarie 2013 şi cu 15 persoane (-0,2%) faţă de luna februarie  2012.

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna februarie 2013 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele: Alba Iulia (1.877 persoane), Blaj (1.582 persoane), Sebeş (1.017 persoane), Aiud (890 persoane), Cugir (562 persoane), Ocna Mureş (466 persoane), Câmpeni (391 persoane), Zlatna (371 persoane), iar dintre comune se remarcă cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi comunele: Jidvei (774 persoane), Ighiu (399 persoane), Cetatea de Baltă (503 persoane), Şona (361 persoane), Bistra (287 persoane), Crăciunelu de Jos (283 persoane), Vadu Moţilor (245 persoane), Roşia Montană (242 persoane), Valea Lungă (234 persoane), Scărişoara  (224  persoane), Albac (218 persoane), Câlnic (211 persoane), Lopadea Nouă (205 persoane).

Publicitate

Curier Județean

Sărbătoare la Sălciua cu prilejul inaugurării celui de-al patrulea raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Joi, 22 iulie 2021, în comuna Sălciua a fost inaugurat cel de-al patrulea raft din teritoriu al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Activitatea a debutat la ora 12:00 cu o succintă prezentare a vieții culturale din comuna Sălciua și a proiectului 2.9 Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba, susținute de Daniela Floroian.

Au urmat alocuțiunile rostite de președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel și de primarul comunei Sălciua, domnul Vasile Lombrea. După acest moment festiv, scriitorul Cornel Nistea, președinte al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și fiu al localității, a ținut un scurt discurs urmat de o donație de carte ce cuprinde întreaga sa operă de până acum, carte ce va întregi colecția oferită în custodie de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Electrica Furnizare Discount

Întreaga activitate a stat sub semnul unei adevărate șezători culturale în care oamenii de cultură din comună au reînviat pagini de cultură și tradiție sălciuană, au readus în memoria colectivă portrete ale unor personalități locale sau au vorbit despre istoricul bibliotecii comunale ce va împlini în acest an 60 de ani.

Rând pe rând au luat cuvântul preotul paroh Corcheş Ioan-Marius, care a făcut în discursul său portretul marelui etnograf român Valer Butură, scriitorul Valer Gligan, care a vorbit despre activitatea sa și biblioteca privată pe care o lasă moștenire comunității și profesorul Vasile Câmpean care a amintit pagini din istoricul bibliotecii pe care a slujit-o până în anul 1989, în calitate de bibliotecar.

Evenimentul a continuat cu un discurs susținut de Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, care a arătat importanța proiectului derulat și oportunitățile pe care le deschide implementarea acestui proiect în localitatea Sălciua.

A urmat mometul oficial de semnare a unui parteneriat pe termen lung între istituțiile organizatoare, inaugurarea raftului și înscrierea primilor cititori și vizitarea expoziției de artă populară a Tezaurului Uman Viu, Olivia Tima. În încheiere a avut loc un moment multiart susținut de pictorul Gabriel Ioaniciu, poetul Cătălin Ioaniciu și interpreta de muzică folk Diana Negrea.

Citește mai mult

Curier Județean

APEL la donare de sânge: O pacientă din județul Alba cu arsuri are nevoie sânge și plasmă. Este internată la Timișoara

Publicat

în

O pacientă din județul Alba ,cu arsuri ,stare gravă este internată la un spital din Timișoara și are nevoie de sânge și plasmă ,grupa A pozitiv (sau negativ) . Pentru a-i putea expedia întreagă cantitate de componente sanguine avem nevoie de un număr mare de donatori.

„De asemenea ,mulți alți bolnavi cu afecțiuni grave (cancer, leucemie, traumatisme , hemoragie digestivă, intervenții chirurgicale dificile ,etc) au nevoie zilnic ,de transfuzie de sânge pentru a fi salvați.

Telefon; 0258834050
Program; 7.30-12.00
Va așteptăm la donare.”, a fost mesajul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba, pentru doritori.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

Legislația penală se modifică prin proiect de lege. Sunt vizate : conducerea fără permis sau a unui vehicul neîmatriculat, protecția martorilor. Alte modificări ale CODULUI PENAL

Publicat

în

Legislația penală se modifică prin proiect de lege. Sunt vizate : conducerea fără permis sau a unui vehicul neîmatriculat, protecția martorilor. Alte modificări ale CODULUI PENAL

Mai multe modificări ale legislației penale au fost inițiate marți de Ministerul Justiției sub forma unui proiect de lege. Acestea vin ca urmare a mai multor decizii de neconstituționalitate din ultimii ani și fac referire, printre altele, la abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conducerea fără permis, reducerea pedepselor sau vizitele intime.

Proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament pentru a intra în vigoare. Iată cele mai importante prevederi ale documentului, împărțite în funcție de actele normative care vor fi modificate:

Codul penal

1. Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. O să se prevadă că „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”. Partea referitoare la comunicare va fi nouă.

2. Abuzul în serviciu. Definiția infracțiunii va fi detaliată astfel încât să facă referire la neîndeplinirea unui act prevăzut de o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență, în condițiile în care acum se face referire doar la ideea de neîndeplinire a unui act (nu se indică tipurile de acte normative). Totodată, se va nuanța ideea de îndeplinire în mod defectuos a unui act, în sensul că prevederea va face referire la îndeplinirea cu încălcarea unei legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență.

3. Neglijența în serviciu. Și aici se va face detalierea cu neîndeplinirea unui act prevăzut de o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, sau îndeplinirea cu încălcarea unui asemenea act normativ.

4. Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. În acest caz, proiectul de lege va include la aceste infracțiuni punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau cu număr fals. Totodată, referirea la tractoare va fi inclusă și la infracțiunea legată de conducerea cu plăcuțe retrase sau conducerea fără drept de circulație.

5. Conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Și aici, autoritățile vor include tractoarele agricole și forestiere la infracțiunile legate de conducerea fără permis, conducerea cu permis necorespunzător, conducerea cu permis retras/anulat/suspendat.

6. Consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație. Aici avem o nouă infracțiune care va fi introdusă în Codul penal. Mai exact, cei care consumă alcool sau alte substanțe psihoactive, după un accident de circulație cu victime, înainte de recoltarea probelor biologice vor risca închisoare de la unu la cinci ani sau amendă. Excepție vor face situațiile în care substanțele psihoactive sunt administrate de un medic, dacă șoferul este rănit.

7. Aplicarea legii penale de dezincriminare. Această regulă a dezincriminării se va aplica și atunci când, în urma unei decizii a Curții Constituționale sau a unei decizii pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în dezlegarea unei chestiuni de drept sau în soluționarea unui recurs în interesul legii, o faptă determinată nu mai întrunește elementele unei infracțiuni sau forma de vinovăție cerută de aceasta. Această dispoziție nouă referitoare la articolul 4 din Codul penal va fi introdusă însă în Legea 187/2012 (cea care a pus în aplicare Codul penal).

Legea protecției martorilor

8. Reducerea pedepsei pentru denunțători. Martorii care n-au comis infracțiuni grave vor putea și ei să beneficieze de reducerea pedepselor, dacă denunță persoane care au comis infracțiuni grave (omor, trafic, spălare de bani, corupție și altele). Acum, regula exclude persoanele cu infracțiuni care nu sunt grave de la beneficiul reducerii pedepsei.

Publicitate

Legea despre executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate în cursul proceselor penale

9. Dreptul la vizită intimă. Acesta va fi extins pentru a acoperi și persoanele arestate preventiv în cursul judecății, nu doar persoanele condamnate definitiv. Astfel, condiția de nesancționare disciplinară va face referire la ultimele 30 de zile înainte de solicitarea vizitei intime.

sursa: avocatnet.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea