Actualitate
JOI: „Serbarea florilor de mai”, la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia
La Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia va avea loc joi, 30 mai 2013, “Serbarea florilor de mai”, un eveniment organizat de administraţia locală special pentru „tinerii” de vârsta a III-a.
Beneficiarii căminului vor petrece alături de membrii Ansamblului “60 Plus” al Centrului de zi pentru vârstnici Alba Iulia. Din program nu vor lipsi cântecele şi jocurile populare iar serbarea se va încheia în paşi de dans, pe acordurile frumoaselor valsuri şi tangouri româneşti.
Evenimentul face parte din programul complex de integrare, socializare şi petrecere a timpului liber al beneficiarilor acestui cămin. Petrecere plăcută tuturor.
FOTO: arhivă

Actualitate
Cât costă brazii de Crăciun de la Romsilva? Peste 30.000 de pomi scoși la vânzare în 2022
Zeci de mii de brazi de Crăciun scoşi la vânzare de Romsilva în 2022. Cum prețurile au crescut, era de așteptat ca și Bradul de Crăciun să fie ceva mai scump. Dar, deși în magazine prețurile sunt ceva mai mari, Romsilva anunță că vinde brazii la prețuri ce pleacă de la 15 lei.
„Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru.
CITEȘTE ȘI: Cum va fi vremea de Crăciun 2022 și de Anul Nou 2023: Vom avea sau nu zăpadă de Sărbători?
Cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei. Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare.
Posibilităţile de recoltare din acest an au fost cam aceleaşi ca şi în anii precedenţi. Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun şi am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi”, a precizat reprezentantul Romsilva, conform Adevărul.ro.
Așadar, deși prețurile sunt mai mari, avem toate șansele să avem Bradul de Crăciun în casă anul acesta, având în vedere prețurile oferite de Romsilva.
Actualitate
SONDAJ CURS: PSD în fruntea clasamentului, urmat de PNL. AUR pe locul 3 în preferințele românilor
SONDAJ CURS: PSD în fruntea clasamentului, urmat de PNL. AUR pe locul 3 în preferințele românilor
Datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022 au fost publicate de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS. Noua cercetare sociologică arată schimbări minore față de sondaje CURS din septembrie, iulie și mai 2022.
Astfel, românii nu dau semne că văd o alternativă la actuala coaliție de guvernare. Dacă ar avea loc alegeri parlamentare în această perioadă, după redistribuiri, PSD, PNL și UDMR ar depăși majoritatea de două treimi din numărul mandatelor parlamentare, necesară pentru modificarea Constituției. Nici PSD, nici PNL, nu ar reuși să formeze o altă majoritate, social-democrații fiind mai aproape de 50% alături de AUR. Toate partidele parlamentare actuale înregistrează variații în interiorul marjei de eroare de 3%.
PSD – 34% (35% în septembrie, 37% în iulie, 35% în mai)
PNL – 24% (22% în septembrie, 24% în iulie, 23% în mai)
AUR – 12% (15% în septembrie, 12% în iulie, 10% în mai)
USR – 9% (8% în septembrie, 7% în iulie, 9% în mai)
UDMR – 5% (5% în septembrie, 5% în iulie, 5% în mai)
PMP – 4% (4% în septembrie, 4% în iulie, 6% în mai)
PU-SL – 4% (4% în septembrie, 4% în iulie, 4% în mai)
Alt partid – 8% (sub 2% fiecare> Forța Dreptei, REPER, SOS România, Pro România, PER, ApP)
Metodologie
Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste
Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste
Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat
Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%
Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților
Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS
Datele sunt ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului României
Perioada de realizare: 8-22 Noiembrie, 2022
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
SIMULARE Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, în ALBA: Când vor avea elevii testări la Limba Română și Matematică, ÎNAINTE de simulările naționale
SIMULARE Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, în ALBA: Când vor avea elevii testări la Limba Română și Matematică, ÎNAINTE de simulările naționale
Elevii de școală generală și de liceu din județul Alba vor avea parte de simulări pentru examenele naționale, susținute la nivel local, înainte de participarea la simulările organizate în toată țara, care sunt programate să aibă loc în luna martie.
Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Dan Cherecheș, Inspector Școlar General Adjunct al IȘJ Alba, simulările pentru examenele de Bacalureat 2023 și Evaluare Națională 2023, la care elevii din județul nostru vor susține probe atât la matematică, cât și la Limba Română, ar urma să aibă loc la începutul anului viitor, înainte de așa-numita vacanță de schi.
De prezicat este că, prezența la aceste simulări este opțională, ele fiind concepute pentru a testa gradul de pregătire al elevilor, în anticiparea celor mai importante examene pentru aceștia.
Elevii care vor susține în acest an școlar examenele naționale, evaluare națională și bacalaureat, își pot verifica stadiul cunoștințelor prin intermediul unor teste de antrenament publicate de Ministerul Educației.
Cât privește viitorii absolvenți de clasa a VIII-a, Ministerul Educației a pregătit teste de antrenament pentru cele trei discipline (limba română, matematică, limba maternă).
Testele au fost realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației.
Cât privește programa pentru examene, având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei.
Examenele naționale din acest an școlar vor începe din luna iunie.
Evaluarea națională se va desfășura în perioada 19-22 iunie, prima probă – de limba română – fiind programată pe 19 iunie, iar cea de-a doua – matematică – pe 21 iunie. Proba la limba maternă (pentru elevii minorităților naționale) va fi organizată pe 22 iunie. Media de la evaluarea națională are o importanță tot mai mare, având în vedere că media anilor de gimnaziu va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, din acest an școlar.
Referitor la calendarul examenului de bacalaureat,între 12 și 14 iunie este programată evaluarea competențelor de comunicare orală în limba română, urmată de limba maternă, competențe digitale și limbă străină.
Probele scrise se vor desfășura între 26 și 29 iunie, afișarea rezultatelor fiind programată de 7 iulie.
Modele de subiecte/bareme – BACALAUREAT 2023
ROMÂNĂ
Model Subiect Română scris_real tehnologic Bacalaureat 2023
Model Barem Română scris_real tehnologic Bacalaureat 2023
Model Subiect Română scris_uman pedagogic Bacalaureat 2023
Model Barem Română scris_uman pedagogic Bacalaureat 2023
MATEMATICĂ
Model Subiect Matematică_Mate Info Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Mate Info Bacalaureat 2023
Model Subiect Matematică_Științe ale Naturii Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Științe ale Naturii Bacalaureat 2023
Model Subiect Matematică_Tehnologic Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Tehnologic Bacalaureat 2023
Model Subiect Matematică_Pedagogic Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Pedagogic Bacalaureat 2023
ISTORIE
Model Subiect Istorie Bacalaureat 2023
Model Barem Istorie Bacalaureat 2023
GEOGRAFIE
Model Subiect Geografie Bacalaureat 2023
Model Barem Geografie Bacalaureat 2023
-
Ştirea zileiacum 5 ore
FOTO VIDEO| Mobilizare IMPRESIONANTĂ de forțe a ISU Alba pentru căutarea tânărului de 15 ani căzut în apele Mureșului: 24 de pompieri cu 6 autospeciale și 2 barci pneumatice
-
Ştirea zileiacum 7 ore
FOTO VIDEO UPDATE| Un tânăr de 15 ani a CĂZUT în râul Mureș: Intervin pompierii pentru căutare-salvare, în zona pontonului din Partoș
-
Ştirea zileiacum 12 ore
FOTO VIDEO| Noul Talcioc din Alba Iulia luat cu asalt de amatorii de chilipiruri dar și de mici și virșli: Oamenii au profitat de vremea de toamnă și au ieșit la târguit
-
Actualitateacum 18 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 4 ore
FOTO| Un antrenor de schi din Alba face istorie în Dubai: Cum a ajuns Bogdan Gligor cunoscut la nivel mondial
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Foc de ARMĂ în sediul poliției Alba Iulia. Un moment de neatenție putea duce la o tragedie
-
Sportacum 8 ore
Liga 4, final de tur: CIL Blaj – eșec la Săsciori, remiză tensionată la Unirea, Vama Seacă – scor cu „lanterna”, Daia bate la Șugag!
-
Actualitateacum 18 ore
Aduc banii fericirea? Ce salariu ar trebui să avem pentru a simți că trăim fără griji