Actualitate
IPJ Alba: Spunem ”da” armonei șI prieteniei – un proiect pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar
IPJ Alba: Spunem ”da” armonei șI prieteniei – un proiect pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar
În perioada 30 ianuarie – 25 februarie 2022, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Siguranță Școlară, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba, va implementa proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar, intitulat „Spunem DA armoniei și prieteniei!”.
Acesta se adresează, cu precădere, elevilor de gimnaziu și are ca scop implicarea acestora în activități care să conducă la identificarea formelor de violență, cunoașterea sensului valorilor: sinceritate, toleranță, colegialitate, prietenie, stăpânire de sine, respect, modestie, curaj, responsabilitate, colaborare, comunicare, formarea de atitudini în spiritul prevenirii și înlăturării violenței în mediul școlar precum și creșterea capacității de soluționare non-violentă a conflictelor.
Activitățile vor fi desfășurate în 4 dintre unitățile de învățământ din județul Alba și vor cuprinde și organizarea unui concurs, adresat elevilor beneficiari, care va consta în elaborarea unor afișe și clipuri video, care să transmit mesaje de descurajare a violenței psihologice (bullying).
Concursul va fi lansat în data de 30 ianuarie, cu ocazia Zilei Internaționale a non-violenței în școli, iar până la data de 25 februarie 2022, la nivelul fiecărei școli va fi desemnată o clasă câștigătoare, în baza votului exprimat de elevii școlii.
La nivelul județului, va fi desemnată o singură școală câștigătoare, în baza votului reprezentanților instituțiilor partenere în proiect,urmând ca lucrările câștigătoare să participe la o selecție națională.
În data de 30 ianuarie, în mai multe ţări ale lumii, este sărbătorită Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli. Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect, mesajul principal al acestei zile fiind „dragoste universală, nonviolenţă şi pace – Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună decât războiul”.
Data de 30 ianuarie a fost stabilită ca Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli, întrucât la această dată este omagiată moartea lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „nonviolenţa este arma celor puternici”.
Prevenirea violenţei în unităţile de învăţământ constituie o prioritate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Actualitate
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară: Precizări ITM Alba
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară: Precizări ITM Alba
In Monitorul Oficial al României nr.489/17.05.2022 a fost publicată Legea nr.135/13.05.2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Pe lângă o serie de facilități fiscale acordate angajatorilor precum și salariaților din aceste două sectoare de activitate ale economiei naționale potrivit reglementărilor cuprinse la art.I.-II. din acest act normativ, legiuitorul a statuat că incepând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, prin derogare de la prevederile art.164 alin.1. din legea nr.53/2003-Codul Muncii,republicată, cu modificările și completările ulterioare, până la sfârșitul anului 2022 pentru sectorul agricol și in industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat in plată va fi de minimum 3.000 lei lunar,fără a include indemnizatiile,sporurile și alte adausuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună,reprezentând în medie 17,928 lei/oră.
De asemenea în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar,fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adausuri.
Nerespectarea acestor prevederi din art.III. din lege, constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art.260 alin.1.lit.”a” din Legea nr.53/2003 republicată, cu modificările și completările ulterioare și atrage anularea facilităților fiscale.
Ca atare, cu data de 01 iunie 2022 vor fi operate și transmise în Revisal ( registrul electronic de evidență a salariaților) modificările salariale intervenite prin efectul legii prin deciziile care vor fi emise de către angajatorii din sectorul agricol și industria alimentară, în termenul prevăzut de art.4.alin.3.din H.G.R.nr.905/2017 – (20 de zile).
Actualitate
Legea offshore, aprobată de Camera Deputaților: Liber la exploatarea gazelor din Marea Neagră
Legea offshore, aprobată de Camera Deputaților: Liber la exploatarea gazelor din Marea Neagră
În cursul zilei de miercuri, 18 mai, legea offshore, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost aprobată de către Camera Deputaților cu 248 voturi „pentru” și 34 „împotrivă”.
„Practic, România, în urma adoptării acestui proiect legislativ, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au fost blocate până acum. Proiectul aduce stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos. Dăm certitudinea investitorilor că modelul fiscal, redevențele vor rămâne aceleași pe toată perioada acordurilor petroliere. Mai mult, asigură secutatea energetică a României. Nu pot să nu remarc faptul că la comisii un singur partid s-a opus, că vrea să crească fiscalitatea. Oare ce să însemne asta? Doriți să rămânem dependenți de gazele rusești? Ascultați de Kremluin și de ordinele lui Putin? Ajunge”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul dezbaterilor.
Legea offshore a primit, marți, raport favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Împotriva raportului favorabil au votat patru deputați, iar restul au votat favorabil.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Percheziții în județul Alba: Prejudiciu de aproape 4,7 milioane de lei, în cazul unor firme care colectează și reciclează deșeuri
Percheziții în județul Alba: Prejudiciu de aproape 4,7 milioane de lei, în cazul unor firme care colectează și reciclează deșeuri
Polițiștii din Gorj au efectuat 27 de perchiziții, în cursul dimineții de miercuri, 18 mai, în Alba și alte 9 județe, la agenți economici și persoane fizice, care desfășoară activități de colectare și reciclare de deșeuri.
În această dimineață, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, efectuează 27 de percheziții domiciliare, în județele Gorj, Giurgiu, Timiș, Alba, Suceava, Neamț, Iași, Olt, Dolj, Sibiu și municipiul București, în vederea documentarii activității infracționale a unor agenți economici și persoane fizice, care desfășoară activități de colectare și reciclare de deșeuri.
Perchezițiile se derulează la sediile și punctele de lucru ale mai multor agenți economici, precum și la domiciliile unor persoane fizice, care, începând cu anul 2017 și până în prezent, ar fi dezvoltat un sistem de fraudare și inducere în eroare a operatorilor implicați în mecanismul de transfer al responsabilității stabilite în sarcina producătorilor de deșeuri din ambalaje, cauzând un prejudiciu de aproximativ 4.700.000 de lei.
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte
-
Actualitateacum 19 ore
Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial
-
Actualitateacum 17 ore
Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației
-
Ştirea Taacum 4 ore
ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat
-
Sportacum 17 ore
FOTO: CSU Alba Iulia – Unirea Alba Iulia 0-4 (0-1), la juniori A1 | Revanșă și finala cu Industria pe „Cetate”!
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
APEL la donare de sânge și trombocite grupa A și B pozitiv, lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: „Avem multe solicitări”
-
Actualitateacum 22 de ore
Putin nu i-a speriat: Suedia a semnat oficial cererea de aderare la NATO
-
Actualitateacum 21 de ore
Angajări MASIVE la stat: ANAF scoate la concurs sute de posturi, pentru prima dată din 2016
-
Curier Județeanacum 19 ore
Ionuț Zincă, sportivul CS Unirea Alba Iulia, pe primul loc la o importantă competiție de orientare. Sportivul reintră în lupta pentru medalii
-
Curier Județeanacum 18 ore
21 – 22 mai: Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022. PROGRAMUL evenimentelor