Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ion Dumitrel și CJ Alba apar în ancheta Rise Project, „Adevărul despre Dan Barna”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ion Dumitrel și CJ Alba apar în ancheta Rise Project, intitulată „Adevărul despre Dan Barna”

Președintele USR, Dan Barna, este personajul principal al unei anchete realizate de Rise Project. În aceeași anchetă apar

Cel care strigă întruna „fără penali în funcții publice”, cel care cere competență și coerență în conducerea statului, nu este cel mai bun model la categoria „onestitate politică”. Citiți AICI ancheta Rise Project. 

Potrivit Rise Project, Barna nu este chiar omul de succes așa cum vrea să pară, ținând cont de faptul că eșecurile antreprenorului Dan Barna au costat aproape 6 milioane de euro.

Mai mult decât atât, Barna „este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”.

Se pare că „managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie”. Rise Project arată că aceia care ar fi trebuit să beneficieze de binele făcut de Barna sunt persoane „cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii”.

Cine citește ancheta află cum cea mai mare parte a banilor dintr-un program european pentru persoane cu dizabilități grave au fost risipiți pe cursuri și birocrație, iar de întreprinderile sociale s-a ales praful.

Firme abandonate

„Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece”, mai acuză jurnaliștii Rise Project. Unul dintre cazurile analizate, petrecut la Sebeș, Alba, s-a încheiat exact așa: doi oameni cu diverse probleme de sănătate au fost ajutați să-și facă o firmă, dar care nu a funcționat niciodată în piața reală, iar la sfârșit unul a plecat la muncă în Germania, celălat a depus denunț la DNA.

„Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală”, este o altă acuzație a Rise Project, care punctează un lung și de afaceri cu firme de casă, de licitații trucate prin participarea la licitații a unor firme-paravan și bunuri de capital cumpărate la prețuri supraevaluate și de trei ori.

„Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie”, mai acuză Rise.

Cum omoară tehnocrații afacerile pe bani europeni

Partea cea mai interesantă este că prezidențiabilul USR, deși a câștigat o grămadă de bani din fondurile europene POSDRU, critică acum programul la care a participat.

„Porneai cu persoane vulnerabile și nu aveai alt sprijin. De aia au murit, că soluția acum, privind retrospectiv, este să faci economie socială cu ong-uri stabile, cu structură funcțională, care dezvoltă și genul ăsta de activități. Alea pot să crească ușor, ușor. Așa ca business individual, cum era modelul finanțării, am găsit oameni de încredere care au făcut structurile”, a declarat Barna.

Și, dacă nu a mers cu străinii, Dan Barna și-a folosit și familia pentru a aduce succesul dorit întreprinderilor sociale. Mai precis pe sora sa, care a devenit președintele unei asociații numite Hermenstadt Design, care ar fi trebuit să creeze o firmă de croitorie. Firma nu mai există, iar cât a funcționat, a făcut-o în pierdere.

Dar rudele și prietenii au câștigat bani buni din afacere. Cel mai interesant este președintele Senatului universității sibiene, un distins sociolog care a făcut studii de piață pentru firma de croitorie. Care recunoaște acum că nu se pricepea la ce făcea, așa că studiul sociologic nu a contribuit cu nimic la succesul afacerii de croitorie.

Ceea ce n-a împiedicat-o pe sora politicianului, și nici pe prietenii săi din liceu, să câștige o grămadă de bani. Din contracte inutile, preferențiale, cu declarații false, mai acuză Rise Project. Proiectul s-a încheiat însă cu datorii la fisc de circa 100.000 de lei, reprezentând contribuțiile neplătite pentru angajați.

Asociatul și prietenul cercetat de procurorii anti-mafia cu mandat european

Unul dintre oamenii de încredere ai lui Dan Barna, Sorin Pădurariu, proprietarul unei firma de recrutare, a încput, în iunie 2018, să fie anchetat de procurori într-o investigație transfrontalieră de crimă organziată, mai acuză Rise Project.

Este vorba despre o rețea de instalatori trimiși de firma prietenului candidatului USR în Belgia, la muncă, și care ar fi fost plătiți la negru. Prejudiciul calculat de anchetatori al întregii afaceri este de aproape 430.000 de lei.

Sorin Pădurariu se apără spunând că totul este din vina sindicatelor din Belgia, care voiau să scape de concurența muncitorilor români.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea